Oameni și zgărzi

Publicat în Dilema Veche nr. 798 din 6-12 iunie 2019
Oameni și zgărzi jpeg

Unele obiecte plăcute la vedere sînt neplăcute la gîndit. Acum doi-trei ani, cineva a adunat cam tot ce se știe despre cele 45 de zgărzi de pus la gîtul sclavilor păstrate din antichitate. Nu-mi vine în minte cum s-ar putea numi în română aceste inele de fier sau plumb; cred că ar merge eventual franțuzismul „carcan“. Rolul lor nu era, ce-i drept, să fie legate de un lanț, ci să poarte o inscripție sau o plăcuță de identificare cu o inscripție. De exemplu, de unul ditre aceste cercuri de fier (12 cm diametru) mai e încă atașată o plăcuță de de bronz pe care scrie: „Am fugit, ține-mă. Dacă mă înapoiezi stăpînului meu Zoninus, vei primi o monedă de aur [un solidus]“. Asemenea artefacte ilustrează cîteva teme mari, inclusiv una spectaculos legată de rateurile în interpretare, cu care o să și încep.

Toate zgărzile cunoscute azi datează din secolele IV-V d.Hr., adică din epoca creștină. Multe din ele sînt, de altfel, marcate cu simboluri creștine, fie monograma chi-rho, fie alfa și omega, fie, pe plăcuța sclavului lui Zoninus de mai sus, ramura de palmier stilizată. Dacă ele s-ar fi folosit și în secolele anterioare, sigur ni s-ar fi păstrat cîteva. E deci foarte probabil că au fost introduse în vremea lui Constantin cel Mare, după edictul de toleranță de la Milano (313 d.Hr.) Una din zgărzi, găsită în Sicilia și datînd de la începutul secolului VI d.Hr., poartă o inscripție care menționează că stăpînul sclavului este „arhidiacon“. O interpretare grăbită a datelor arheologice ar duce la concluzia că situația sclavilor s-a înrăutățit în epoca creștină. De fapt, lucrurile sînt mai complicate. Probabil că majoritatea acestor zgărzi reprezentau o pedeapsă pentru sclavii care încercaseră deja să evadeze. Secole de-a rîndul, acești sclavi, și criminalii în general, erau tatuați de romani pe față, practică interzisă abia în 315 d.Hr. Nu știu ce istoric poate avea aroganța de a decide ce e mai rău, să fii tatuat pe față sau să porți un cerc de fier în jurul gîtului. Istoricii nu prea sînt dispuși să-și testeze teoriile pe pielea lor. Cert e că tatuajul, sau urma lui, rămîne pe față indiferent ce se mai schimbă în viața ta, în vreme ce inelul e totuși o pedeapsă reversibilă. Dar nici fără arheologie nu merge: zgărzile sclavilor nu sînt menționate în nici un text antic și nu sînt reprezentate nici în artă. Dacă nu le-am ține azi în mînă, habar n-am avea că erau folosite.

Un asemenea cerc a fost găsit în săpături arheologice în templul lui Apollo din înfloritorul oraș roman Bulla Regia, azi în Tunisia. Mai exact, în straturile acumulate în secolul V d.Hr., deci după abandonarea templului, pe pavajul unei frumoase curți mărginite de porticuri cu mozaic. Acolo s-a descoperit un schelet împreună cu o zgardă de plumb, care e clar că fusese purtată pînă la moarte. Francezul care a condus săpăturile notează că era vorba de o femeie de aproape 40 de ani, că un mormînt propriu-zis nu era vizibil și că metalul era inscripționat cu mesajul „prinde-mă, sînt o prostituată fugită din Bulla Regia“. Alte două cazuri de zgărzi de sclavi din aceeași perioadă găsite în jurul vertebrelor cervicale ale unor schelete arată că, deși potențial reversibilă, pentru unii totuși pedeapsa devenea permanentă.

Pe de altă parte, mă bucur să raportez că unele asemenea zgărzi sau plăcuțe inscripționate, rupte, au fost găsite în locuri care sugerează că omul a reușit să fugă și să scape apoi de ele. Le listez după catalogul publicat de Jennifer Trimble: două în Roma, într-un canal subteran, respectiv pe fundul Tibrului, una într-un grajd din Ostia, alta lîngă niște cariere de piatră din Tunisia. De curînd, încă una a apărut pe versantul unui munte din Lazio. Nu poți să nu te gîndești la George Clooney din filmul cu pușcăriași din statul Mississippi al fraților Coen, sau la Jim, sclavul evadat care plutește pe fluviu cu Huckleberry Finn. Sper că zgarda inscripționată de pe Monte Sammucro a fost lăsată în urmă de cineva care și-a putut lua viața de la zero printre livezi. (Și asta chiar dacă romanii nu cunoșteau cifra zero.)

În ansamblu, e neclar ce implicații are utilizarea în perioada creștină a acestor zgărzi (acum mă întreb dacă obiectului nu i s-ar putea aplica arhaismul „gîrliță“). E ea o formă de tratament mai uman al sclavilor, în comparație cu tatuarea? Posibil. Trebuie zis însă că cel puțin trei dintre inscripții sînt formulate în așa fel încît se vede că nu sînt motivate de teama că sclavul va fugi, ci de teama că el va fi furat de altcineva. Or, dacă ele marchează proprietatea asupra unui bun, iar nu o pedeapsă, concluziile trebuie modificate. Soarta sclavilor în secolul IV d.Hr. – un secol creștin – e un subiect dificil. De înrăutățit, nu s-a înrăutățit. O sinteză foarte recentă publicată la Cambridge de K. Harper, care acoperă și prima sută de ani după Edictul de la Milano, reia însă concluzia deja veche că sclavii nu au fost tratați în general mai omenește de creștini decît de păgîni, și că Biserica s-a adaptat sistemului existent, fără a aduce îmbunătățiri condiției sclavilor sau vieții lor de familie. Unii critici ai lui Harper spun că asta nu ia în seamă compensațiile spirituale oferite sclavilor de Biserică. Situația e greu de evaluat și ar trebui scris separat și pe îndelete despre ea. Sigur că unii sfinți părinți, ca Grigorie de Nyssa, s-au exprimat împotriva sclaviei, dar asta făcuseră și filosofi păgîni, ca Seneca. Și el, a [rich] man of constant sorrow. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.