Oraşe, în paralel

Publicat în Dilema Veche nr. 575 din 19-25 februarie 2015
Alte confuzii jpeg

Una dintre cele mai bune studente cu care am avut plăcerea să lucrez la Engleza din Iaşi în aproape un sfert de secol de activitate didactică – astăzi cercetătoare foarte apreciată la Duke University, SUA – a revenit, pentru scurt timp, în urmă cu opt ani, pe meleagurile natale, înainte de sărbătorile de iarnă. Tînăra universitară (de acum) americană a hotărît să-mi facă o surpriză de Crăciun, oferindu-mi un îmbietor pachet cu cărţi de literatură yankee, excelent alcătuite. Între volumele lucioase, Cristina, pe atunci (în 2007) încă doctorandă la Urbana University, Illinois, a pus şi un cotidian local, intitulat The Daily Illini şi editat chiar în campusul universitar. Contrar aşteptărilor, atenţia mea (impregnată de nostalgia propriului stagiu american, cînd obişnuiam să citesc astfel de publicaţii, în fiecare dimineaţă, sub soarele arizonian şi în miresmele cafelei de la Dunkin’ Donuts) fu imediat captată de ziar, lăsînd frumoasele cărţi însoţitoare într-un nemeritat (dar temporar) abandon. Trebuie să recunosc faptul că numărul din The Daily Illini a constituit o lectură delectantă pe parcursul intervalului dintre Crăciun şi Anul Nou – mort practic, din punct de vedere jurnalistic, la noi. O nesperată şi savuroasă compensaţie. Punctul de atracţie al ziarului mi s-a părut rubrica Bad Boys („băieţii răi“ în traducere, aluzie la o binecunoscută emisiune din SUA, axată pe cazurile cele mai spectaculoase de infracţionalitate a Lumii Noi), unde redactorii au inserat rapoarte poliţieneşti (din Urbana) întocmite în săptămîna premergătoare Crăciunului. Ce infracţiuni grave s-au petrecut în acest oraş liniştit (ca mai toate oraşele universitare din America) într-o perioadă atît de relaxată? Iată, spre edificare, cîteva procese-verbale redactate de vajnicii poliţişti locali. Vă previn că, între consemnările în cauză, am intercalat scene din viaţa românească (derulate aproximativ în acelaşi segment temporal), trăite de mine însumi ori, pur şi simplu, detectate în destinele compatrioţilor mei la trecerea din 2007 în 2008!

Membrii unei „frăţii“ academice – situate în zona de est a străzii John – au reclamat că un necunoscut aruncase cu ouă în sediul organizaţiei vreme de cinci minute. Poliţia, sosită imediat la faţa locului, a intervenit în forţă, dar nu a reuşit decît să culce la pămînt mai mulţi boscheţi din jurul casei cu pricina, întrucît suspectul dispăruse în noapte. Cînd am citit acest raport, blocul în care locuiam în 2007 – situat în zona de sud a străzii ieşene Vasile Lupu – era supus unui bombardament cu petarde fumigene (sau să fi fost muniţie de război?), acţiune care a durat mai bine de cîteva ore. Observaţie: autorii, un grup de tineri cu priviri saşii şi mandibule căzute, lombrosian, în jos, păreau foarte vizibili (ziua în amiaza mare) şi nici nu se grăbeau să dispară! Un alt suspect necunoscut din Urbana a pătruns în sediul unei „surorităţi“ (de data aceasta) şi a şterpelit tabloul care le reprezenta pe toate membrele confreriei. Poliţia a sosit în forţă şi a declarat că prinderea făptaşului rămînea o chestiune de ore. Situaţia mi-a amintit de disperarea vecinei de la doi, care, găsindu-şi apartamentul gol, după o absenţă de doar două zile, a fost rugată de autorităţi să revină cu un telefon după sărbători, fiindcă atunci nu avea cine să întocmească procesul-verbal. O femeie de 25 de ani din Urbana a reclamat la poliţie faptul că a primit mai multe bobîrnace (cred că putem folosi, în traducere, şi termenul de „castane“) de la prietenul ei de 23 de ani, după ce acesta a găsit pe podeaua apartamentului comun un prezervativ folosit care nu-i aparţinea. Poliţia a intervenit în forţă, imobilizîndu-l pe agresor. De la balconul aceluiaşi bloc în care locuiam în 2007, am văzut cum o femeie era dusă pe targă către maşina Salvării chiar în prima zi a noului an.

Am bănuit un exces alimentar, dar vecinul de la patru m-a lămurit că ea tocmai suferise o „corijare“ (cu bîta de baseball) din partea soţului. Totuşi, nefiind vreun poliţist prin zonă, am considerat informaţia improbabilă. Mai aflăm că, în Urbana, directorul administrativ al securităţii campusului a părăsit biroul personal încătuşat, după ce a făcut o remarcă inadecvată vizavi de rotunjimile unei subordonate şi după ce, bineînţeles, poliţia a intervenit în forţă. Ştirile PRO TV ne spuneau, la vremea respectivă, cu voluptate, povestea tînărului care, de Revelion, violase o bătrînă octogenară şi apoi o sugrumase. Deşi surprins în flagrant, el a petrecut Anul Nou în libertate, urmînd să fie arestat abia în zori (e adevărat însă că justiţia divină a fost aici extrem de promptă: fugind de la locul crimei, individul a intrat cu capul într-un copac şi şi-a făcut o gaură în craniu de dimensiunile Vezuviului; pentru a ne clăti privirile, PRO TV-ul ni l-a arătat a doua zi, pe patul de spital, cu capul cusut – parcă în batjocură – aidoma unui bostan de Halloween). În sfîrşit, poliţia din Urbana a intervenit în forţă pentru stoparea unei altercaţii între două echipe de fotbal american, de la licee rivale. La Vlădeni şi Ruginoasa, 400 de jandarmi au vizionat, de pe margine, în ritmuri de Las Ketchup, bătaia tradiţională (de 31 decembrie) a mascaţilor din zonă. Ne-au informat ulterior că nu au existat victime şi că schingiuirea a decurs în limite normale. Dacă nu aş fi fost atît de toropit de sărbători, aş fi putut avea atunci o idee genială: să propun măcar Primăriei din urbea mea (dacă nu şi altora din ţară) înfrăţirea Iaşiului („muncipiilor“ noastre, vorba lui Ceaşcă!) cu Urbana, Illinois! Poliţiştii din cele două sfere geografice ar fi făcut astfel schimb de experienţă, iar Cristina nu s-ar mai fi obosit atît, în anii următori, să le explice americanilor de unde vine.

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.