Outcast: fumător, nefumător?

Publicat în Dilema Veche nr. 784 din 28 februarie – 6 martie 2019
Invizibilii jpeg

Am intrat și am ieșit de mai multe ori în și din rîndurile nefumătorilor. Probabil că o să mor cu obiceiul ăsta agățat de picior; o ghiulea mare cu lanț zornăitor. O să ajung ca bunică-mea. O bătrînă smochinită, cu mîna încleștată pe pachetul ăsta nenorocit de țigări și cu viața împărțită în logica următoarei pauze de țigară.

Cînd m-am lăsat de fumat am anunțat pe toată lumea. Eram senină, lipsită de griji, ba chiar am împărțit sfaturi necerute în stînga și-n dreapta, genul de drept-propovăduitor enervant.

Cînd m-am reapucat, am făcut-o clandestin, tiptil, pe furiș. Am reintrat în rîndurile fumătorilor pe tăcutelea, invers ca la ieșire, și uite-mă iar între oropsiți: ne vezi afară pe ger, pe ploaie și pe vînt sprijinind zidurile clădirilor de birouri. Țigara se fumează repede, eficient, din cîteva fumuri ajungi la filtru, bam-bam, înapoi în birourile de șoareci harnici. Ne vezi în cuștile urît mirositoare din aeroporturi. Acolo se intră cu o privire hăituită, ai stat atîtea ore nefumat, te-ai chinuit să găsești cușca asta; chiar cred că se gîndesc unii mult ca să le pună cît mai la neîndemînă. Cînd intri, o să fii privit cu milă și înțelegere de cei dinăuntru. Frăția fumătorilor există și e puternică. Ne vezi la coadă la Mega, n-avem nimic în coș, nu avem coș, stăm bîțîind din picioare în spatele unei doamne care descarcă pe bandă jumate de magazin. Salată, cartofi, lapte, hîrtie igienică, of, Doamne, n-o să termine niciodată. Tu vrei un pachet de țigări și o brichetă. Da, există situații cînd trebuie să ajungi la Mega pentru așa ceva. Ne vezi ieșind din baruri și restaurante așa, la mijlocul mesei, ia uite cum stăm pe afară și tragem cu sete din țigara asta nenorocită, iar înăuntru ni se răcesc spaghetele pe masă.

Sînt într-un oraș străin, am umblat mult, mi-e foame, mi-e sete și aș fuma tihnit o țigară. Visez o farfurie imensă plină de cărnuri, ba chiar de cartofi buni prăjiți, visez un pahar de vin rece, iar gîndul mă face să măresc pasul. Terasele sînt pline în orașul ăsta, n-ai loc să arunci un ac, ah, sînt un turist care urăște turiștii. O iau pe o străduță lăturalnică, intru mai tare în măruntaiele cartierului cînd – coruri de îngeri, sunete line de harpă – văd Locul. O scară colorată șerpuiește de la parter pe acoperișul casei unde sînt mese, cîțiva oameni și unde abia se aude un jazz în surdină. Mă văd deja pe acoperișul ăla odihnindu-mi picioarele obosite și fumînd relaxată. Dar Locul ăsta e ciudat. Te întîmpină la intrare un tip cu aspect sănătos și odihnit, cu niște dread-uri lungi care-i cad pe spate. Îți prezintă ce au de mîncare pe niște farfurii-exemplu înșiruite frumos. Ah, am nimerit între vegetarieni. Nici urmă de cărnurile la care visam în farfuriile astea. Mă uit la niște mormane frumos colorate de morcovi, broccoli, bame și alte soiuri de legume gătite în fel și chip. Fie și așa, eu vreau sus pe terasă, vreau un pahar de vin, vreau o apă rece, vreau o țigară. Tipului cu dread-uri de la parter trebuie să-i zici ce vrei să mănînci. La etajul unu e altcineva, de data asta un gen de aventurier mai bătrîior, ars de soare și pus pe glume. Ăstuia îi zici ce vrei să bei. Abia apoi urci pe terasa colorată între clopoței de vînt și mese micuțe de lemn. În ghivece mari și mici, oamenii au plantat suculente și alte soiuri de plante cărora le merge bine fără prea multă apă. Sînt conștientă că am nimerit în inima hipsterelii; oamenii par genul iubiți planeta, salvați balenele cu cocoașă, să ne legăm de copaci și să trăim verde, avocado e Dumnezeul nostru. Mă așez la masă în soarele dulce și respir adînc. Sînt hămesită, dar o să mă descurc cu supa ăstora de cartofi dulci, fie. Uite acum, în sfîrșit, o să fumez și o să mă relaxez. Bag o mînă tremurînd de nerăbdare în buzunar, scot pachetul de țigări, scot bricheta. Le privesc cu dragoste și anticipație. În fața mea, vinul rece aburește ușor paharul. Tipul de la parter îmi pune supa în față. Vede țigările: „Să știți că aici nu se fumează“. „Nici pe terasăăă?“, întreb în șoc deplin. „Nici“, zice sănătosul și pleacă. O lacrimă adevărată îmi pică în ciorba aia de cartofi. Ne-ați înfrînt. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.