Perahim

Publicat în Dilema Veche nr. 213 din 16 Mar 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Pentru ca mîine să nu semene cu ieri, ar fi de dorit ca azi să nu semene prea mult cu alaltăieri", va scrie Édouard Jaguer azi, în monografia Perahim, care va apărea în 1990. * Mîine, într-un text intitulat "Lecţie gratuită de alchi-pictură" (menit să însoţească participarea sa, în 1986, la Bienala de la Veneţia, în cadrul secţiunii "Artă şi Alchimie"), Perahim a spus: "Operaţiune prealabilă: te speli bine pe mîini. Pe paleta din cristal se pun albul de argint, albastrul cobalt, roşul de cadmiu, pămînturile şi pietrele: umbra arsă, verdele smarald. Pensulele se încălzesc de la un du-te-vino continuu între paleta de curcubeu şi pînza-creuzet. Materia se însufleţeşte; formele şi tonurile se înlănţuie unele de altele, exaltate de atracţia pasională a contrariilor: rigide-moi, drepte-curbe, uşoare-grele, calde-reci. Sub privirea ta uimită, capătă înfăţişare de ziduri şi de corpuri, de orizonturi şi de cochilii, de păsări şi de pietre, de ceruri şi de trunchiuri. În lumea aceasta în ebuliţie, Ťtransmutările» se operează urmînd un joc de analogii şi de corespondenţe pe care îl conduci fără a şti prea bine cum". * Tot mîine s-a născut Perahim, la 24 mai 1914 (ziua sfîntului Donatien în calendarul catolic - un calendar sferic apăruse în tabloul lui Perahim "Dicţionar ilustrat" din 1987). * Azi se naşte Donatien Alphonse François de Sade (mort alaltăieri, în 1814, cu o sută de ani înainte de naşterea lui Perahim) şi spune: "Smintit e acela care adoptă un anume fel de a gîndi de dragul altora!". Într-un desen din volumul O oglindă se plimbă pe stradă (tipărit ieri, 24 mai 2000, într-un tiraj de o sută de exemplare), Perahim răspunde: "Păzitor al unor tradiţii de multă vreme uitate, el a sfîrşit prin a da naştere unei progenituri contradictorii". * Întoarcem cifrele pe dos pînă azi, 24 mai 1941, cînd se va naşte Bob Dylan, cîntînd "Casa răsăritului de soare". Atent la ecouri neauzite, Perahim compune, în 1980, tabloul "Mică magie matinală". * Şi iarăşi mîine, la 24 mai 1844 (Perahim mai avea de aşteptat şaptezeci de ani pînă să se nască), Samuel Morse trimite de la Washington la Baltimore primul mesaj în codul Morse. La care Perahim (într-un desen din acelaşi volum amintit mai sus) răspunde astfel: "Din zidurile umede ale acestei închisori pornesc semnale sonore ce vor fi decriptate peste trei sute zece ani" (pentru detalii vezi tabloul "Semnale sonore traversează oceanul", din 1987). * Anii trec şi vine rîndul lui Eugen Ionescu să vorbească alaltăieri (în Rom

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.