Povestea ierbii

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Înainte de Revoluție, în România nu exista „gazon”, era doar „iarbă”. Astăzi, „iarbă” e un cuvînt rezervat pentru ceva interzis. În vremea comunismului, interzis era să calci pe iarbă, iar în mijlocul spațiilor verzi publice erau bine înfipte niște plăcuțe dreptunghiulare care aduceau această opreliște la cunoștința cetățenilor. După Revoluție, un gazetar al regimului Ceaușescu se lăuda cu actul lui de disidență de a fi scris, înainte de 1989, un articol în care îndemna lumea să calce pe iarbă, prin parcuri. N-aș putea spune dacă era mai periculos să publici atunci așa ceva decît să scrii acum un articol în care să îndemni cititorii către „iarbă”.

Scriind însă despre iarba cea verde, îmi amintesc că, prin anii ʼ80, ea nu prea mai era îngrijită decît în zone speciale, pe unde treceau conducătorii. Un exemplu era stațiunea Neptun, în care însuși Ceaușescu și întreaga lui curte își petreceau concediile de vară. Pe acolo, încă mai existau acele aspersoare mecanice rotitoare, cu fîsîitul lor intermintent inconfundabil. Altminteri însă, prin restul țării, iarba ori se uscase, ori crescuse haotic, la un loc cu bălăriile. Gazonul tuns și udat regulat devenise un lux prea mare pentru România acelor ani, iar oamenii, ocupați cu supraviețuirea, se gîndeau probabil că nici nu folosea la nimic. Cine-și permitea să aibă așa ceva în grădina proprie făcea o notă cu totul aparte, era ori mare nomenclaturist ori vreun suspectabil snob anglofil.

Destulă vreme, chiar și după Revoluție, iarba a continuat să nu crească prea bine prin România, nici măcar pe terenurile de fotbal. Tuturor ni se spunea că, pentru a avea un gazon adevărat, ar trebui să ne ocupăm toți serios cu udatul, tunsul și greblatul timp de vreo 200 de ani, așa cum, cică, ar fi făcut britanicii. Nici măcar în 2003, Guvernul Năstase, cu toată puterea lui, n-a reușit să facă să crească iarba pe Stadionul Național, înaintea meciului cu Danemarca.

Pe la jumătatea anilor ʼ90, cînd am fost la Wimbledon și am vizitat chiar terenul central aparținînd All England Lawn Tennis and Croquet Club (unde Lawn e bineînțeles cuvîntul-cheie), m-a impresionat să descopăr că nu prea puteai să treci cu degetul prin țesătura deasă a gazonului, așa încît să atingi pămîntul. Nu-mi imaginasem că poate exista așa o iarbă. Era cu totul neobișnuită.

Astăzi, e de observat că n-au trecut 200 de ani și lucrurile au evoluat într-un mod radical. Gazonul, cel care părea definitiv inaccesibil sărăciei noastre, a intrat de-a dreptul în cultura populară. Iarba cea proastă a fost complet dată uitării. Nu numai oamenii cu dare de mînă au început să-și permită grădini verzi, aranjate ca la frizer, dar și simplii localnici de prin sate (a se vedea măcar cele din jurul Bucureștiului) și chiar și cei mai săraci au acum gazon. Nu doar în curți, ci și pe peluzele dinspre stradă, din fața gardurilor, ba parcă mai cu seamă acolo, unde se vede. Cine nu-și îngrijește peluza din fața curții se face astăzi de rușine. Și orice sătean are propria mașină de tuns iarba, exact ca în America. Un prieten observa că, așa cum la bloc ne zăpăcesc de decenii bormașinile vecinilor, la țară ne înnebunesc acum trimerele. Roșiile și dovleceii au rămas în umbră. Gazonul a devenit ocupația și mîndria țării. Nici primăriile orașelor nu se lasă mai prejos, întrecîndu-se în sădirea și întreținerea lui pe spațiile publice.

Mirobolantele magazine cu scule și materiale pentru case și grădini oferă o mulțime de soiuri de semințe: pentru zone însorite, pentru umbră, pentru gazon rezistent la activități sportive, pentru gazon decorativ, pentru gazon rustic, pentru reparații, antimușchi, economic, select, „turbo” și multe altele. Nu mai vorbesc despre rulourile gata preparate, care se întind ca un covor. Se adaugă nenumăratele tipuri de îngrășăminte, erbicide,  rețete contra buruienilor sau a căpușelor. Poți fi tot mai des certat de către noii experți: „Ai trifoi în gazon?! Vai de mine!!”; „Ți-a apărut o păpădie pe peluză? Nu știi că se-nmulțește?”; „ Nu ți-ai cumpărat aparate contra cîrtițelor? Păi, nici nu știi ce riști!”.

Dincolo de mașinile de tuns, dintre care unele, automate și autonome, lucrează singure, sau de instalațiile de stropit cu programare electronică, au apărut și alte produse din ce în ce mai indispensabile, ca de exemplu echipamentele de compost, suflantele, aspiratoarele și tocătoarele de frunze electrice sau chiar pe benzină, cu comentarii pro și contra pe forumuri, ori scarificatoarele și aeratoarele electrice și cu benzină. Acestea din urmă pot fi și manuale pentru că… știți ce sînt și ce fac? Niște greble care greblează.

În sfîrșit, uite așa am sărit noi peste cei 200 de ani. Am devenit rapid ca englezii și ca americanii. Să nu zicem că-i rău, vorba cîntecului: „It’s good to touch the green, green grass of home”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.