Simone Veil la Panthéon. Valori și simboluri

Publicat în Dilema Veche nr. 699 din 13-19 iulie 2017
Simone Veil la Panthéon  Valori și simboluri jpeg

Istoria poate zugrăvi unele clădiri în cele mai aprinse culori ale mîndriei naționale, accentuate cu tușe puternice de simbol politic sau cultural.

Accentul a căzut de această dată, săptămîna trecută, pe Panthéon-ul din Paris, unde, în cadrul unei ceremonii solemne, a fost depus corpul doamnei Simone Veil, una dintre cele mai apreciate personalități ale Franței, supraviețuit oare a Holocaustului, politician de succes (printre altele, i se datorează legalizarea avortului din 1974) și o luptătoare consacrată pentru drepturile omului și pentru reconcilierea și construcția europeană. Iar din iulie 2017 și a cincea femeie care se va odihni veșnic în Panthéon.

Clădirea Panthéon-ului din Paris, situată în celebrul Cartier Latin, datează din vremurile lui Ludovic al XV-lea, care în jurul anului 1750 a ordonat construirea unei biserici mărețe în cinstea Sfintei Genoveva (Sainte Geneviève), ocrotitoarea Parisului. Munca arhitectului Jacques-Germain Soufflot, finalizată de studentul său Jean-Baptiste Rondelet, a putut fi admirată începînd cu anul 1789. În scurt timp a izbucnit Revoluția Franceză, iar autoritățile revoluționare au decis ca Biserica „Sfînta Genoveva“ să fie transformată într-un mausoleu în care să fie îmormîntați cei mai iluștri francezi.

Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Émile Zola, Victor Hugo, Alexandre Dumas, Louis Braille, Pierre Curie sînt cîțiva dintre marii oameni ai Franței aflați în Panthéon. Între aceștia, doar patru personalități feminine, printre care și Marie Curie.

Istoria ultimelor zile și decizia președintelui Macron au schimbat evidența numerică, Simone Veil devenind a cincea femeie înmormîntată în Panthéon. Nu doar registrul numeric a fost actualizat, ci și cel simbolico-istoric, care face apel la puterea valorilor europene și ale unității europene, a căror apărătoare convinsă a fost doamna Veil (între 1979-1982 a ocupat și funcția de președinte al Parlamentului European) și pe care președintele Emmanuel Macron le susține puternic.

O scenă mai veche de la Panthéon-ul din Paris își face loc printre simboluri: în ziua inaugurării în funcția de președinte, pe 21 mai 1981, pe la ora 18, după ceremoniile oficiale, François Mitterrand s-a îndreptat spre clădirea mausoleu din Cartierul Latin. A coborît din mașină la capătul străzii și a început să meargă pe jos spre monument, unde a ajuns urmărit de luminile reflectoarelor și acompaniat de aclamațiile mulțimii și de sunetele lui Beethoven din „Oda Bucuriei“, imnul Europei.

Ceva sună cunoscut, nu-i așa?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.