Ţara bufonilor trişti

Publicat în Dilema Veche nr. 458 din 22-28 noiembrie 2012
Marea de altădată jpeg

Sîntem în plină campanie electorală, iar televiziunile noastre îşi împart ecranele în două şi în trei pentru a ne arăta nişte mutre paralele care discută aprins despre lucruri care lor li se par importante. Iar noi, vrînd-nevrînd, sîntem bombardaţi cu scandaluri, scene de mahala şi nenumărate năzbîtii electorale. Un serial inepuizabil. Fenomenul n-a început însă de azi, de ieri şi n-ar strica puţină relativizare prin amintirea unor personaje care au populat scena publică în anii de după Revoluţie.

Vi-l mai aduceţi aminte, de exemplu, pe Iosipescu Zambra, cel care, deşi nu părea major, ajunsese să facă parte din coloratul CPUN? Cred că a fost primul om din România pe care l-am auzit definindu-se singur drept „politician“. Se pretindea reprezentantul partidului Naţional Progresist, apoi s-a autoînnobilat cu titlul de „conte“, iar în zilele noastre continuă să transmită mesaje de Anul Nou către popor. Figură de neuitat era şi Nica Leon, cel care povestea că a reuşit cu o petardă să dea peste cap mitingul convocat de Ceauşescu, pe 21 decembrie, în Piaţa Palatului. Şi el membru al CPUN-ului iniţial, a înfiinţat Partidul Liber Democrat cu care nu a obţinut voturi, ci doar un sediu pe Bulevardul Elisabeta pe care l-a ocupat mulţi ani abuziv. Prin 2008 încă mai avea energia să se înjure cu Ion Iliescu. Un alt adversar permanent al lui Nica Leon, cu care se înjura şi se ameninţa de cîte ori avea ocazia, era fiorosul colonel Iordan Rădulescu, şeful unei asociaţii de revoluţionari. Nici Dumitru Dincă nu e de uitat. Acum vreun an era membru PDL, de unde şi-a dat demisia. O altă figură era Gheorghe Zainea, şeful organizaţiei Jilava 21-22 decembrie ’89, cel care, pentru a atrage atenţia asupra unei importante cauze (nu mai ştiu care), se băgase într-un sicriu în faţa uşii apartamentului său de bloc, îşi aprinsese o lumînare şi chemase televiziunea.

De altă anvergură politică, dar din aceeaşi galerie tulbure a personajelor publice din perioada revoluţiei era Dumitru Mazilu, prim-vicepreşedinte al Consiliului FSN. Pe 12 ianuarie 1990, urcat pe un TAB în mijlocul unei manifestaţii de protest, a încercat să folosească supărarea mulţimii pentru a prelua puterea de la Ion Iliescu. Acesta l-a contracarat însă imediat, dînd oamenilor impresia că Mazilu e un om obosit şi cam... derutat.

Revenind însă la CPUN, acel parlament care a durat patru luni, o adevărată poezie parcă închinată lui Caragiale, să amintim că îi mai conţinea pe de-alde Liviu Petrina, Nicolae Cerveni, Cazimir Ionescu, Dan Iosif, Romeo Raicu sau Nicu Stăncescu – fostul disident care susţinea că, înainte de Revoluţie, organizase o mişcare complotistă, anticomunistă, cu mii de membri în „toate judeţele ţării“. Avea discursuri logice şi rezonabile... pînă la un punct.

Cu statut de observator în CPUN (şi intrat apoi în parlamentul ales în mai 1990) a fost şi Partidul Liber Schimbist, pe care Ştefan Cazimir l-a înfiinţat, inspirat chiar de discursul lui Caţavencu. Umorul şi ironia s-au transformat apoi în oportunism adevărat.

Vicepreşedintele CPUN era Ioan Mânzatu, cel pieptănat în ciuda legilor gravitaţiei, care inventase apa vie. A fondat Partidul Republican, despre care a declarat la un moment dat că ar putea susţine monarhia. Candidat la alegerile prezidenţiale din 1992, a obţinut vreo 360 de mii de voturi. Astăzi descoperim că se află pe locul 101 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din România.

Candidat la preşedinţie în anii ’90 a fost şi „fenomenul“ Mudava, care susţinea că a tratat cu puterile lui milioane de oameni şi că poate vindeca pe oricine de orice. Apărea la televizor şi ruga poporul român să-şi depărteze mîinile şi picioarele ca să-l poată „pătrunde“ cu energia lui. Serios contracandidat îi era diaconul ortodox Nuţu Anghelina, care îşi cîştigase o oarecare popularitate cu o cantină pentru săraci pe care o organizase pe lîngă Facultatea de Teologie din Bucureşti şi a cărui biografie a devenit subiect de roman. Un alt personaj, Lucian Cornescu-Ring, încerca să pară un politician de încredere după ce rupsese o mică parte din şi aşa micul PSD al lui Sergiu Cunescu şi-i adăugase Tradiţional în coadă. Am aflat apoi că a fost căsătorit cu avocata Graziela Bârlă, ea însăşi candidată la alegerile prezidenţiale din anul 2000. Pe la jumătatea anilor ’90, pe scena publică activa şi Florin Mihai Nahorniac, cu al său imn al lui Ştefan cel Mare, candidat în 1996 la Primăria Capitalei. În urmă cu un an a fost amendat de CNCD pentru că a cerut lichidarea lui László Tökés în publicaţia sa numită – evident – Ştefan Cel Mare.

În sfîrşit, mai aproape de zilele noastre au continuat să-şi expună candidaturile şi ideile politice personaje precum Raj Tunaru (arestat ulterior prin America), Irinel Columbeanu, Silviu Prigoană şi tot aşa.

Nu e cazul să-l omitem însă pe unul dintre corifeii acestui soi de politică, Ion I. Brătianu, fondatorul Uniunii Liberale Brătianu (partid parlamentar în anii ’90). Zis şi „Brătianu Cartof“, după ce într-o campanie electorală a arătat la televizor nişte cartofi imenşi, care pasămite ar fi crescut în întreaga Românie dacă partidul său ar fi cîştigat alegerile, omul era incredibil. Jurnaliştii rîdeau de el şi el rîdea cu ei, la unison. Astăzi e pensionar şi consideră că politica a devenit „un hîrdău de spurcăciune“ în care el nu mai are ce căuta.

Într-adevăr, parcă astăzi toţi politicienii se pretează la metodele caracteristice altădată numai bufonilor de pe scena politică. Circul a devenit total.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.