Trump, Firea, Ceaușescu

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Mulți oameni nu sînt în stare să se comporte elegant și rațional, să-și recunoască  înfrîngerea atunci cînd e cazul. Se spune că nu știu să piardă. Cînd un asemenea om e chiar locatarul principal de la Casa Albă, însă, problema nu e mică (vorba cîntecului lui Andrieș). Asta pentru că, la acest nivel, există bunul obicei să recunoști că ai pierdut și să-ți feliciți adversarul, ceea ce Donald, Trump n-a făcut, cel puțin pînă la ora la care scriu, deși victoria lui Biden e clară ca lumina zilei.

BBC News a reluat discursul din 2008, în care John McCain l-a felicitat pe Barack Obama pentru victoria obținută contra sa la președinția țării „pe care amîndoi o iubim”, după cum s-a exprimat McCain. De asemenea, același post a reluat și momentul în care Hillary Clinton l-a felicitat frumos pe Donald Trump pentru victoria în alegerile din 2016 în care ea îi fusese adversară. Reluarea acestor imagini a venit cînd Biden era deja cîștigător evident, iar Trump vorbea din spatele gardului ranforsat de la Casa Albă despre fraude majore în procesul electoral, pretinzînd că el ar fi cîștigat de fapt alegerile, că mai e mult pînă cînd procesul electoral se va încheia, iar echipa sa intenta tot felul de procese și contestații.

Situația a amintit și de comportamentul foarte recent al Gabrielei Firea după ce a pierdut alegerile pentru Primăria Capitalei. Ea și-a acuzat contracandidatul că ar fi făcut o campanie murdară împotriva ei (deși populația a văzut exact contrariul), în vreme ce oamenii ei au intentat nenumărate contestații pentru a întîrzia instalarea noului primar, iar ea s-a lăudat cu propria încăpățînare de a părăsi biroul.

Mergînd mai departe, potrivit istoricului Adrian Cioroianu, se pare că Nicolae Ceaușescu trișa la jocul de șah. Nici el nu voia și nu știa să piardă. Dar, apropo de șah: jucătorii adevărați cedează partida în momentul în care constată că nu mai au șanse, uneori chiar cînd situația de pe tablă pare egală, iar chibiții amatori cu greu întrevăd motivele cedării.

Nu știu dacă există vreo altă legătură subtilă între Trump, Firea și Ceaușescu, dar meteahna amintită ține de caracter, de educație și, în ultimă instanță, de inteligență. Cînd e clar că ai pierdut, chiar dacă nu-ți convine, inteligent și chiar profitabil ar fi să încerci să ieși din scenă cît mai elegant. Dar se vede treaba că personajele amintite nu se bucură de această abilitate. Una e să lupți cu curaj pînă la capăt, să nu cedezi într-o cauză dreaptă, și alta e să te faci de rîs, cramponîndu-te prostește de ceva ce nu mai e al tău. Copiii mici nu știu să piardă, aruncă jocul la care tocmai au pierdut, vorbesc urît cu adversarul sau încep să plîngă. Cînd pierd, cei mici se simt neînțeleși, respinși și umiliți. E un comportament despre care psihologii spun că se întîlnește, în general, pînă pe la vîrsta de 10 ani. Donald Trump are 74 de ani și e (încă) președintele celei mai puternice țări de pe planetă, urmărit de miliarde de oameni. „Cînd nu mai ești copil, ai murit de mult”, ar fi spus Brâncuși. E ceva adevărat aici, sigur că nu e bine să devii un matur sclerozat, dar asta nu înseamnă că e în regulă să te comporți infantil cînd ești președintele Statelor Unite. Pentru că despre infantilism e vorba. În aceste condiții, pentru a cîștiga simpatia lumii, doar prin comparație, Biden nu trebuie să facă altceva decît să se poarte decent. Iar Trump va rămîne în istorie ca un exemplu de „așa nu” la mai toate capitolele.

Dincolo de politicile din spatele celor doi concurenți, care pot fi convenabile unora sau altora, ca indivizi, cei doi s-au situat la poluri opuse. Unul a reprezentat civilizația, celălalt – instinctele primare. Sînt destui cei care au văzut în Donald Trump un individ original, o personalitate antisistem, o mînă forte. Acest ultim episod a demonstrat însă cu asupra de măsură, dacă mai era nevoie, că am avut de-a face, de fapt, cu un mare caraghios. Am urmărit încercări ale unor analiști de a dovedi că Trump ar fi avut cine știe ce strategie politică atunci cînd s-a hotărît să se cramponeze de o victorie inexistentă. N-a fost nici o strategie. A fost instinctul lui pur și necontrolat, același care, de-a lungul întregului său mandat, l-a făcut să posteze tot felul de drăcii pe Twitter, să facă declarații „controversate” (noul termen pentru ceva greșit sau nelalocul lui). 

Cînd vorbim despre înfrîngeri, sînt de neuitat cuvintele lui Pete Sampras din 2001, la apusul carierei, cînd pierduse drastic finala US Open în fața foarte tînărului pe atunci, Lleyton Hewitt:„Am pierdut în fața unui mare campion. O să-l vedeți pe acest băiat – Lleyton Hewitt – în următorii zece ani așa cum m-ați văzut pe mine”. Lăudîndu-și adversarul învingător, dădea dovadă de generozitate și în același timp își creștea propriile merite. Dar Pete Sampras era un domn.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.