Unchiul unui amic și pisica lui Schrödinger

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Un prieten mi-a povestit odată o pățanie nostimă pe care o redau întocmai, alături de o întîmplare oarecum similară pe care am aflat-o foarte recent. Amicul meu a fost invitat la cină de niște veri îndepărtați, pe care-i vizita arareori. Aceștia  locuiau într-o casă foarte frumoasă din București, cu multe niveluri, scărițe, turnulețe, holuri și ușițe ascunse. Un loc despre care amicul spunea că întotdeauna i se păruse ideal pentru povești cu fantome. În sufragerie fusese aranjată o masă mare la care erau așezate mai multe rude. Afară aproape că se întunecase, iar luminile dinăuntru, nu prea puternice, împreună cu reflexiile focului de lemne din șemineu, creau în spațiul mare al încăperii o mulțime de umbre. Atmosfera nu era una obișnuită pe la noi, dar nu neplăcută și, după cum povestea prietenul, te puteai crede într-un castel.

Mesenii au început să vorbească despre o ruladă foarte specială, despre care ziceau că era felul de mîncare favorit al unchiului amicului meu, adică tatăl și socrul stăpînilor casei. Dintr-odată, amicul s-a gîndit că fusese de fapt invitat la parastasul acestuia, dar că verii omiseseră să-i ofere tocmai acest detaliu esențial. A încercat să-și aducă aminte cînd murise unchiul exact, ca să-și dea seama dacă era vreo sumă rotundă de ani, dar n-a reușit. Memoria nu-l ajuta.

Cina a început cu tot felul de aperitive savuroase. În pahare s-a turnat vin. Amicul s-a gîndit că s-ar fi cuvenit să verse cîteva picături pe podea în amintirea unchiului dispărut. Cînd a ridicat paharul însă, privirea i s-a oprit asupra unei scări în spirală care venea de la etaj și pe care tocmai cobora unchiul. Bineînțeles că amicul a încremenit cu paharul în mînă. A reușit să îngaime ceva de genul: „Trăiască!”.

Toate rudele păreau foarte liniștite la vederea „fantomei”, așa încît amicul meu a priceput că, de fapt, omul nu murise. Doar el crezuse așa, dată fiind și vîrsta foarte înaintată a unchiului, pe care-l știa deja bătrîn, încă pe vremea cînd el era copil. Amicul povestea că, după așa un șoc, a făcut față cu chiu, cu vai mesei ce a urmat. Felurile de mîncare i-au stat în gît. „Era ceva înnebunitor să-l văd cu coada ochiului pe unchiul «decedat» savurîndu-și chiar în fața mea rulada preferată”, spunea el. Mai zicea și că, pe cît de amuzante par asemenea lucruri cînd sînt povestite, pe atît de groaznice sînt cînd le trăiești. După ceva vreme, am aflat și că unchiul său, nefiind fantomă, ci om real, chiar a murit de-adevăratelea. Amicul a găsit un pretext oarecare ca să nu se ducă la înmormîntare.

De curînd, cineva mi-a povestit despre o familie care locuia într-o casă și care avea o pisică. De fapt, un motan bătrîn și negru ca tăciunele, pe nume Pașa. Era atît de bătrîn că îi și cam pierduseră socoteala anilor. Se obișnuiseră atît de tare cu el, încît aproape că-l considerau un membru al familiei și-și închipuiau că va trăi cît ei. Nici nu voiau să se gîndească la momentul inevitabil și tot mai apropiat în care natura, mai precis moartea, avea să-și spună cuvîntul.

În fine, a venit și ziua în care unul dintre băieți, întorcîndu-se din oraș, a găsit motanul cel negru întins în fața porții, fără suflare. Întreaga familie s-a întristat. S-au gîndit să-l înmormînteze cum se cuvine undeva, în fundul curții. Au săpat o groapă și l-au pus acolo pe dragul lor Pașa, astupîndu-l cu pămînt. Chiar dacă n-au plîns, ceva lacrimi s-au ivit în ochii celor mai sensibili dintre ei. Povestea s-a încheiat și, după vreo două zile, cînd  deja se gîndeau de unde să facă rost de o altă pisică, au auzit un mieunat pe la ușă. Au deschis și nu mică le-a fost surpriza să-l vadă chiar pe Pașa. Puțin mai jigărit, așa cum apărea uneori după vreo escapadă amoroasă de prin cartier, dar viu și nevătămat. Greu de exprimat senzația pe care au trăit-o în acel moment. Nu înțelegeau și nu le venea să creadă. S-au dus să cerceteze groapa din fundul curții, dar au găsit-o neatinsă. Movilița de pămînt era la locul ei exact așa cum o lăsaseră, iar pisica apărută la ușa lor era, fără nici o îndoială, Pașa. Singura explicație normală era că îngropaseră altă pisică. Se asiguraseră că aceea murise, dar, sub imperiul emoției, nu se asiguraseră și că era vorba chiar de motanul lor. Iar bătrînul Pașa continua să trăiască bine-mersi, fără să aibă habar ce se petrecuse în cele două zile cît el lipsise de acasă. E adevărat însă că, știind și de celebrul experiment imaginat de fizicianul Erwin Schrödinger în 1935, nimeni din familie n-a avut curajul să mai dezgroape pisica cealaltă, pentru a stabili adevărul adevărat, lăsînd astfel să planeze asupra celor întîmplate o oarecare relativitate.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.