Unde ne sînt modelele?

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Profesorii, învățătorii și educatorii care-și practică meseriile cu pasiune, răbdare și credință în misiunea pe care o au de îndeplinit sînt eroi. În cea mai profundă semnificație a termenului. Sînt eroii unui război care ține de foarte mulți ani, aici, la noi, și care e departe de a se fi terminat. Eroi sînt cei care au ales să-și ducă pînă la capăt această vocație în medii dificile, făcînd navetă, lucrînd în clădiri aflate în stare proastă, predînd materii ale căror programe de studiu se schimbă după toanele unor incompetenți sau ale unor impostori. Acești oameni care încă mai cred în bine, adevăr și frumos aduc lumina educației și încearcă să șlefuiască zonele mai colțuroase ale caracterelor și personalităților unor elevi care, la rîndul lor, sînt eroi, prin simplul fapt că merg la școală, în pofida dificultăților crunte pe care le întîmpină acasă. Există atîția copii care sînt bătuți, umiliți, chinuiți sau pur și simplu neglijați, abandonați, dar care se încăpățînează să meargă la școală. Profesorii, învățătorii și educatorii buni, fie că sînt în orașe, fie că sînt în sate uitate de lume, sînt ființe care conțin o uriașă doză de umanitate, în ipostaza ei ideală. Sînt o specie aflată în mare pericol. Cît se mai găsesc pe-aici, e bine să știm că ei sînt eroi. Modele adevărate.

Medicii care-și practică profesiunea cu pasiune, răbdare și credință în misiunea pe care o au de îndeplinit sînt eroi. În cea mai profundă semnificație a termenului. Și ei sînt eroii unui război care e departe de a se fi terminat. Au de înfruntat existența pe „feudele” unor „baroni”, au de suportat umilințe, trebuie să reziste în fața tentațiilor pe care sistemul le creează cu nesfîrșită abilitate și trebuie să se păstreze imuni la virusul necruțător al celui mai coroziv dintre cinisme. Medicii buni au de dat piept cu o lume rudimentară, rămasă mult în urmă față de cea a unora dintre semenii noștri de pe acest continent. Lucrează în spitale care pot fi întruchipări ale haosului, tărîmuri aflate sub cîrmuirea unor „lorzi” ai sistemului, pentru care noțiunea de ierarhie a profesiei nu funcționează în acele spații. De funcționat, funcționează ierarhia feudală, sistemul de vasalități, ritualurile năucitoare de punere în scenă a cultului  personalității, rămînerea în urmă și deprofesionalizarea, făcute cu pretenția că sînt conservări și așezări în „valorile clasice, universal valabile”. Medicii care-și exercită vocația, respectînd demnitatea pacienților, indiferent cît de dificili pot fi uneori aceștia din urmă, medicii care nu iau șpagă și se preocupă de continua lor profesionalizare sînt eroi. Modele adevărate.

Funcționarii publici care-și practică profesiunile cu pasiune, răbdare și credință în misiunea pe care o au de îndeplinit sînt eroi. În cea mai profundă semnificație a termenului. Sînt eroii unui război care e departe de a se fi terminat. Și ei au de înfruntat existența pe „moșiile” unor „boieri” pe care „domnitorii” îi schimbă în funcție de venirile la putere. Funcționarii publici care-și cunosc profesiile și au conștiințele curate, cei care cred că e ceva nobil în a te pune în slujba semenilor au de suportat ifosele, micimea umană, impostura și ticăloșia dezlănțuite de „boiernași” și „beizadele” pe care vînturile schimbărilor i-au purtat în diferite poziții de decizie. Aceste vietăți feroce, aflate vremelnic în poziții-cheie, cred că se află pe tarlalele lor, dezlănțuind stihiile deciziilor discreționare sau valuri gigantice, iscate de cutremure de prostie devastatoare. Dacă instituțiile se mai țin pe picioare, e pentru că ici și colo se mai găsesc funcționari publici care dreg cumva busuiocul. Uneori, cu sacrificiul propriei sănătăți. Aceștia sînt oamenii care nu semnează la ordin, nu fac plecăciuni în fața noului „stăpîn”, cred în legalitate și în corectitudine, își cunosc meseriile și își păstrează intacte demnitatea și conștiința. Acești oameni sînt eroi. Modele adevărate.

Oamenii de la țară, fermierii, agricultorii, muncitorii, meseriașii și meșterii de toate felurile, fie că sînt prin orașe, fie că sînt prin comune și prin sate, oamenii care-și fac meseriile cu drag și cu credință în lucrul bun care le iese din mîini, oamenii aceștia sînt eroi. În cea mai profundă semnficație a termenului. De cele mai multe ori, lucrurile de calitate pe care le fac sînt dublate și de un bun-simț simplu, luminos, venit din străfundurile ființei. Oamenii care se organizează în grupuri de susținere a semenilor nevoiași, cei care fac tot ce le stă în putință să protejeze natura și ființele neajutorate, cei care le cer socoteală politicienilor și nu-i lasă nici în ruptul capului să facă doar ce-ar vrea ei, oamenii care fac spitale și școli pentru că cei care se găsesc la putere n-au timp de așa ceva, toți aceștia sînt eroi. Așa cum eroi sînt și cei care refuză din instinct primitivismul, răutatea, discriminarea, abuzul, umilirea, tragerea pe sfoară, vrăjeala ticăloasă și îmbrobodirea nemernică. Acești oameni sînt modele adevărate. Sînt eroii unui război  care e departe de a se fi terminat.

Războiul acesta e tragerea în jos a oricărei ființe care se ridică. Demnitatea și bunul-simț sînt luminoase, în esențele lor, dar nu sînt deloc ușor de dus în spinare, într-o asemenea lume. Uneori, pentru a le face bine semenilor, trebuie să te alegi chiar și cu oprobriul public. Asta în timp ce pațachinele și maimuțoii defilează în glorie. Dar eroii și modelele nu fac binele pentru a fi recunoscuți ca eroi și modele. De aceea, haideți să nu mai întrebăm ca niște mori stricate: „Unde ne sînt modelele și eroii?”. O facem, uneori, doar din ipocrizie sau din teama că am putea prelua, din greșeală, măcar un pic din poverile lor. Acești oameni există. E suficient să te uiți în jur și să ai chef să-i vezi. Dar, mai ales, să faci orice, cît de mic, pentru a-i ajuta. Sau măcar pentru a nu-i încurca.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.