Zgomot și furie

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Au apărut, în ultima vreme, mai multe feluri de cavaleri ai dreptății. Din fericire, specia asta exista și în anii trecuți. Iar unii dintre reprezentanții ei au contribuit în mod hotărîtor la îmbunătățirea și la evoluția spațiului public de la noi. Dar, în anii din urmă, fenomenul s-a diversificat foarte mult. Pentru păstrarea unei necesare egalități de gen, mai bine folosim, totuși, alte formule, care să acopere acest fel de realitate. E vorba despre bărbați și femei. Nu există feminin pentru cavaler. „Luptători și luptătoare“ sună destul de belicos. Iar „activiști și activiste“ le amintesc unora – ce-i drept, celor mai în vîrstă – despre „glorioasa“ perioadă dintre 1946-1989. De fapt, nu e o problemă cu cuvîntul în sine, ci cu felul în care noi îl percepem după anii lungi ai Epocii de Aur. Poate că acum, după treizeci de ani de la căderea simbolică a comunismului în România, am putea să avem mai multă îngăduință pentru noile accepțiuni pe care le-am putea da unor cuvinte.

Nu e ușor să-i denumești pe acești oameni care sînt sau cred că sînt apărătorii dreptății. Unii dintre ei au reușit cu adevărat să fie așa ceva. Merită mulțumirile multora dintre noi. Mai ales ale celor care-au stat mereu pe-acasă, și-au zis că totul se rezolvă de la sine. Însă, de la o vreme, categoria acestor apărători s-a diversificat mult. A devenit foarte greu să‑i definești. Pentru că nici nu seamănă întotdeauna între ei. Deși au cîteva caracteristici comune. De cele mai multe ori sînt persoane cu educație universitară. Mulți au studiat în străinătate, unii dintre ei făcînd acest lucru la școli cu mare reputație internațională. Aidoma pașoptiștilor, vin de la aceste școli cu idei noi, pe care speră să le facă să funcționeze în spațiul românesc. Iar locul acesta are mare nevoie de așa ceva. Din nefericire, istoria modelului nostru cultural conține în mare măsură straturi de schimbare de acest fel. Idei peste idei, schimbate la fiecare generație de absolvenți întorși acasă, fiecare idee cu specificul spațiului cultural dinspre care sosea. Unele au reușit să prindă, altele nu. Unele ne-au ajutat enorm să mergem înainte, să ne dezvoltăm. Altele au contribuit din plin la o formă continuă de isterie. O neliniște care cere schimbare în mod mecanic, obsesiv, cu convingerea că schimbarea, în sine, e soluția mereu salvatoare.

Ca orice model cultural, și al nostru are bunele și relele lui. Așa e și cu spațiul public, cu caracteristicile sale, care decurg în mod direct din natura modelului cultural. Le datorăm unor oameni pe care-i putem numi oricum (cavaleri ai dreptății, activiști, militanți, creatori ai societății civile), mai mult sau mai puțin zgomotoși, faptul că, totuși, ne-am urnit și am plecat, plini de ezitări, pe drumul construirii unei societăți contemporane, civilizate. Există însă și o categorie de apărători ai dreptății, activiști, progresiști – la urma urmei, nu denumirea contează –, care se aseamănă cu ceilalți doar prin zgomot. Și mai au în plus multă, foarte multă furie. În general, sînt aproape complet lipsiți de umor, extrem de îndîrjiți, gata oricînd să înfiereze orice. Funcționează pe modelul: „Am prins o idee pe-afară, e pașaportul meu de a mă face remarcat acasă!“. Mereu sînt „nedreptățiți“. De parcă societatea românească ar duce lipsă de așa ceva. Dimpotrivă. Excelăm la capitolul ăsta. Dar ei sînt „nedreptățiți“ de profesie. Adică asta e meseria lor. Cum prind un post undeva, o finanțare pentru un proiect, o sinecură – pe care întotdeauna o denunță furioși pînă la leșin, dac-a prins-o altcineva –, cum se liniștesc brusc. Nu mai auzi de ei. Devin elemente cuminți ale sistemului ticăloșit pe care l-au înjurat ieri.

Mereu se plîng, avînd grijă să facă asta cît mai zgomotos, de faptul că rezistența la schimbare e enormă pe-aici. Firește că așa e. Dar nu pentru că spațiul ăsta „rudimentar“ are ceva anume cu ei, ca persoane. Ci pentru că ăsta e nivelul modelului civilizațional în care ne găsim. Ideea e să lucrezi la îmbunătățirea lui. Iar lucrul ăsta nu se face urlînd ca din gură de șarpe că tu ești nedreptățit, pentru că ai absolvit o facultate în străinătate. Nu e o soluție să țipi cît te țin plămînii că ai ajuns într-o lume de imbecili și de proaste, cu toții conspirînd la scufundarea în anonimat a individului sau individei de valoare, care nu primesc suficientă recunoaștere pentru potențialul de care dispun. Nu de puține ori, nedreptățiții de meserie se agață de orice are legătură cu political correctness. O fac atît de isteric și de agresiv încît reușesc să decapiteze dintr-o tăietură orice mugur de idee umanistă. Nu‑ți vor explica niciodată, cu răbdare, ce sînt discriminarea sau abuzul și sub ce feluri de camuflaj se pot ascunde. Vor urla că sînt sufocați de primitivi și de țoape proaste, care-au cucerit prim-planul spațiului public. Ceea ce e greu de contrazis. Dar dumnealor nu vor în primul rînd o însănătoșire a spațiului public. E un proces prea cronofag. Vor înlocuirea imediată a ălora care ocupă scena cu ei înșiși și cu prietenii lor.

Cel mai rău pici dacă te suspectează, cumva, de orice legături cu Biserica. Aici, ți‑ai dat foc la valiză. Trebuie să ai mare grijă ce zici și ce faci. Poți să fii ateu, liber-cugetător, agnostic, nihilist, artilerist, rebusist, tractorist, ce vrei tu. Dacă le acorzi respect firesc unora care cred, dacă le respecți alegerea și te porți politically correct cu ei, ai greșit-o rău. Pîn-aici ți-a fost, frățicule! Ți se cască gura, ți se bagă pe gît o grenadă și ți se dă un pumn în cap, să-nghiți temeinic. Tovarășii securiști erau niște copii la joacă, în pantalonași scurți, pe lîngă acești vigilenți profesioniști. Să nu încapi pe mîna unuia sau a uneia de felul ăsta, dacă te‑au luat la ochi. Proști și proaste cu școală, furioși rău, plecați la făcut „dreptate“. Mai că-ți vine să zici un „Doamne ferește!“.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.