Dilemateca

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]
„Ca fiinţe, sîntem mai mult decît un act sexual“ jpeg
„Ca fiinţe, sîntem mai mult decît un act sexual“
Kevin Sessums a publicat primul său roman, Mississippi Sissy, best-seller al The New York Times, pentru care a primit premiul literar LAMBDA, secţiunea Men's Memoir. Versiunea audio, citită de autor, a fost nominalizată pentru Premiul Quill, în 2007.
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Pe urmele lui Brâncuşi
Serge Fauchereau este autorul unui număr impresionant de studii de istorie literară şi monografii consacrate unor artişti moderni şi contemporani. [...] Sur les pas de Brancusi. De Tîrgu Jiu à Philadelphie, via l'impasse Ronsin, Editura Hermann, 2013 (prima ediţie, 1995, Cercle d'art), prezentată de autor ca un jurnal de călătorie sub semnul lui Brâncuşi, combate cu argumente judicioase o serie de clişee persistente, stabilite de-a lungul vremii în legătură cu opera şi personalitatea artistului.
Sînge şi splendoare jpeg
Sînge şi splendoare
O cronică flamboaiantă a uneia dintre cele mai spectaculoase familii din istoria lumii semnată de o maestră a ficţiunii istorice.
Despre problema Răului, azi şi ieri, aici şi acolo jpeg
Despre problema Răului, azi şi ieri, aici şi acolo
Ce facem noi, ca societate, cu răul? Întrebarea aceasta pluteşte zilele astea în aer ca o petală de floare de mai, purtată de vînt pe asfaltul pătat de sînge al Boylston Street. Sau pe un mormînt anonim din Cambodgia. Sau din Bosnia, sau din Guatemala, sau din Ruanda, sau din...
Tehnodrom 2013 jpeg
Promisiunile Internetului popular
Internetul a fost cea mai frumoasă promisiune după căderea Zidului Berlinului.
Josef Winkler   scriitor & responsabil cultural jpeg
Josef Winkler - scriitor & responsabil cultural
Este unul dintre cei mai iubiţi autori din Austria şi un intelectual reputat în spaţiul de expresie germană. Josef Winkler a devenit cunoscut prin romanele sale, dar şi prin intransigenţa cu care taxează derapajele politice. Se luptă de ani de zile pentru ca în oraşul său, Klagenfurt, să existe o bibliotecă publică.
Plaja de carte jpeg
Plaja de carte
Povesteam, în ultimul articol, că cititul pe plajă poate dăuna grav nervilor, dacă nu e făcut pe plaja potrivită.
Antonio Muñoz Molina (II)   despre fragilitatea binelui şi necesara reducere a propriei genialităţi jpeg
Antonio Muñoz Molina (II) - despre fragilitatea binelui şi necesara reducere a propriei genialităţi
Todo lo que era solido / Tot ce era solid (2013) - recenta carte de eseuri a lui Antonio Muñoz Molina, unul dintre cei mai premiaţi scriitori spanioli ai momentului -, deşi vorbeşte despre criză (în varianta ei spaniolă şi nu numai, autorul avînd o bună familiaritate cu Statele Unite, unde a fost director al Institutului Cervantes din New York şi unde trăieşte jumătate din timp), este în primul rînd o carte despre responsabilitate.
Provenţa în trei scriitori jpeg
Provenţa în trei scriitori
Lourmarin, sat surîzător străjuit de un castel medieval, a fost ultima reşedinţă a lui Albert Camus. Lacoste, castelul în ruină cocoţat pe un vîrf de stîncă aproape inaccesibil, ca un cuib de vultur, a aparţinut Marchizului de Sade. Manosque, oraşul situat pe drumul oblic de la Aix en Provence către Alpi, este patria lui Jean Giono.
Întîmplări cu scriitori şi cititori jpeg
Întîmplări cu scriitori şi cititori
Răspund: Dan COMAN • Domnica DRUMEA • Matei FLORIAN • Adela GRECEANU • Claudiu KOMARTIN • Florin LĂZĂRESCU • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Dan C. MIHĂILESCU • Radu PARASCHIVESCU • Ioana PÂRVULESCU • Radu VANCU
„Am avut mereu senzaţia că trebuie să mi caut o parte din rădăcini în România“ jpeg
„Am avut mereu senzaţia că trebuie să-mi caut o parte din rădăcini în România“
La aproape douăzeci de ani de la căderea succesivă a regimurilor comuniste din Europa de Est, Turnul lui Uwe Tellkamp (apărut în 2008 la Suhrkamp Verlag), un roman al scufundării definitive a societăţii socialiste în neanturile utopiei, a devenit imediat un bestseller, fiind tradus în peste zece limbi europene şi răsplătit cu Premiul „Uwe Johnson“, Premiul German de Carte şi Premiul Naţional German.
Cărţi şi cititori din Epoca de Aur jpeg
Cărţi şi cititori din Epoca de Aur
Roger Chartier, reputat teoretician şi istoric al lecturii, a insistat în mai multe rînduri asupra caracterului subversiv al cititului, doar în aparenţă inofensiv şi marginal. În raport cu ordinea exterioară, prestabilită (impusă ierarhic, arbitrară sau pur şi simplu despotică), lectura activă, al cărei potenţial nu trebuie născocit, ci doar descoperit, are capacitatea de a instaura noi "norme" şi, la rigoare, de a impune o nouă "ordine".
Tehnodrom 2013 jpeg
Educaţia pe siliciu
Roboţii educaţionali, după cum ne aşteptam, au apărut în Asia. Rolul lor este să îi asiste pe elevi şi studenţi în activitatea de învăţare.
Cartea de bronz jpeg
Cartea de bronz
Ca să fiu în ton cu vremea, mi-am luat cartea pe plajă.
Gloria unui solitar jpeg
Un roman total
Există o literatură care străluceşte prin scriere. Formula fericită, avîntul frazei, notaţia sclipitoare, detaliul frapant fac tot farmecul ei.
Antonio Muñoz Molina, despre criză, personajele, vinovaţii şi soluţiile ei jpeg
Antonio Muñoz Molina, despre criză, personajele, vinovaţii şi soluţiile ei
Antonio Muñoz Molina e cunoscut în România pentru cartea publicată în urmă cu cîţiva ani la Editura Curtea Veche, Sefarad, un roman-colaj de diverse biografii ale unor personalităţi pe care istoria - în special Holocaustul secolului trecut - le pune în situaţii-limită.
Dana Moroiu   director editorial, Baroque Books & Arts jpeg
Dana Moroiu - director editorial, Baroque Books & Arts
Acum un an apărea pe piaţa de carte din România o editură nouă. Din cataloagele prezentate atunci se vedea clar că editura Baroque Books & Arts voia să fie altfel: ilustraţii originale, serii (aproape) fără concurenţă şi, mai ales, o grijă deosebită pentru tot ce alţi editori consideră că ar fi lux inutil: grafică, tipar, legătorie etc.
Spectacolul Cioran jpeg
Spectacolul Cioran
Odéon-Théâtre de l'Europe din Paris a organizat, în stagiunea 2012-2013, un ciclu de întîlniri sub genericul „Exils“. Prezentare-dezbatere a operelor unor autori, cei mai mulţi dispăruţi, pentru care exilul a constituit o experienţă constitutivă: Stefan Zweig şi Sigmund Freud, Joseph Roth, Bertolt Brecht, Samuel Beckett, Marguerite Duras, Marina Tsvetaeva, Nina Berberova şi Vladimir Nabokov. Ultima „reprezentaţie“ a fost dedicată lui Cioran.
Ce să citim vara asta jpeg
Ce să citim vara asta
Răspund: Cătălina BĂLAN • Andra CĂRBUNARU • Claudia FITCOSCHI • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Miruna MEIROŞU • Dana MOROIU • Roxana PETRESCU • Tiberiu STAMATE
Dana Dumitriu în dosarele Securităţii jpeg
Dana Dumitriu în dosarele Securităţii
Cele patru volume ale dosarului de urmărire informativă (DUI) al scriitoarei Dana Dumitriu acoperă perioada 18.11.1971-17.02.1988.
„Poveştile bune au rădăcini ce trec dincolo de noi şi de vremuri“ jpeg
„Poveştile bune au rădăcini ce trec dincolo de noi şi de vremuri“
Quim Monzó (născut la Barcelona în 1952) este unul dintre cei mai solizi reprezentanţi ai prozei catalane contemporane şi totodată cel care se bucură de cea mai mare recunoaştere. Mărturie stau sutele de mii de exemplare vîndute din cărţile lui, premiile, traducerile în nu mai puţin de optsprezece limbi.
Cu cartea pe insulă jpeg
Cu cartea pe insulă
Aşezată între Kupfergraben şi rîul Spree, avînd statut de membru al Patrimoniului Universal UNESCO, Museumsinsel din Berlin găzduieşte azi un grup de cinci muzee.
Andrei Timotin despre naturile intermediare jpeg
Andrei Timotin despre naturile intermediare
Am recapitulat în minte, după lectura cărţii lui Andrei Timotin, La démonologie platonicienne, histoire de la notion de daimôn de Platon aux derniers néoplatoniciens, apărută la Brill în 2012, tezele acestei strălucite cărţi [...]
Dragoş Dodu   Editor şef, info carte ro jpeg
Dragoş Dodu - Editor-şef, info-carte.ro
Pînă nu de mult, infocarte.ro era singura platformă online cu date exhaustive despre apariţiile editoriale recente. Astăzi, infocarte.ro e un fel de punct nodal între editori, librari, bibliotecari şi cititori.
Două zile cu Patricia şi Mario Vargas Llosa, la Cluj jpeg
Două zile cu Patricia şi Mario Vargas Llosa, la Cluj
E nedespărţită familia Vargas Llosa. De cîte ori i-am întîlnit - de patru ori, mai precis - cei doi soţi au fost mereu împreună: călătoresc, se amuză, comentează tot ce văd şi se completează reciproc.
 „Atunci cînd un politician îţi dă un sfat, s ar putea să nu fie adevărat“ jpeg
„Atunci cînd un politician îţi dă un sfat, s-ar putea să nu fie adevărat“
Între invitaţii de onoare ai programului "Trei ţări, aceeaşi limbă" din cadrul Bookfest 2013, s-au numărat şi doi poeţi hip-hop proveniţi din spaţiul german, dintre care Mieze Medusa este coorganizatoare a evenimentului Vienna Poetry Slam. Răzvan Ţupa a stat de vorbă cu cea care a deschis spectacolul de la Club Control.