Mai are rost dialogul religiilor?

Publicat în Dilema Veche nr. 765 din 18-24 octombrie 2018
Mai are rost dialogul religiilor? jpeg

Părintele Jacques Mourad, călugăr şi preot catolic sirian, conducea mînăstirea Mar Elian, aflată într-o oază a deşertului, între Homs şi Palmyra. De a lungul anilor de război, a continuat să se dedice dialogului între creştini și musulmani, să dea ajutor şi refugiu familiilor de ambele religii. În mai 2015 a fost răpit de Daesh, din a cărui captivitate a izbutit să scape după cinci luni. Biciuit, somat să treacă la islam, supus unor simulacre de execuţie, Părintele Jacques Mourad îşi adresează, după acest episod crunt, mesajul „lumii libere“. „Avem nevoie de un angajament extrem de urgent astăzi: dialogul şi reconcilierea. Experienţa prin care am trecut îmi dă şi mai puternic această convingere. Numai dialogul va putea pune capăt acestui dezastru, inclusiv dialogul cu soldaţii Daesh… Mă întemeiez pe un principiu al credinţei noastre: Dumnezeu ne-a creat cu voinţe bune. Sîntem chemaţi să căutăm, să săpăm cum ai săpa o fîntînă pentru a descoperi binele care se află în adîncul celuilalt… Am iertat călăilor, călăilor poporului meu… Pentru această iertare e nevoie de maturitate, de forţă spirituală“ (interviu în Pèlerin, 24.04.2017).

Pînă de curînd, civilitatea faţă de diferenţă părea, în Europa, o atitudine de la sine înţeleasă. Ori cel puţin larg împărtăşită, de vreme ce pe ea sînt construite societăţile liberale. De partea credinţei, spiritul ecumenic cîştiga teren, îşi înmulţea adepţii şi manifestările. Această dispoziţie către întrunire, către ascultarea celuilalt e pusă astăzi în faţa unui test dur. Va rezista ea în faţa barbariei extremiştilor religioşi? Va rezista ea în faţa revoltei pe care ne-o stîrnesc masacrele, inumanitatea cu care ei îşi „practică“ credinţa? Nu vom ceda oare tentaţiei de „amalgam“, ajungînd să privim cu suspiciune celelalte religii, să socotim islamul o religie, prin natura ei, agresivă şi fundamentalistă? Convivialitatea deosebirilor religioase mai are ea vreo şansă pe un teren otrăvit de ură şi teroare, însîngerat de mulţimea victimelor? Părintele Jacques Mourad dă acestor întrebări un răspuns care cîntăreşte greu, care nu poate fi respins, care obligă. Dialogul trebuie să continue, să se adîncească, să se maturizeze.

Care pot fi fundamentele, s-au întrebat teologii şi adepţii dialogului, pentru întîlnirea colegială a religiilor? Care e acea valoare faţă de care nici una nu e străină? În cîmpul căror principii se pot recunoaşte toate? O linie de răspuns e cea formulată, printre mulţi alţii, de teologul catolic Johann Reikerstorfer în revista Concilium (221/1997). Pe urmele lui J.B. Metz, el vorbeşte despre „o nouă paradigmă de universalitate care se înrădăcinează în memoria passionis, una dintre formele de respect faţă de suferinţa străină ce caracterizează marile religii şi culturi“. Solicitudinea faţă de individul care suferă e o temă importantă, comună, ecumenică. Generozitatea, caritatea apar, pretutindeni, ca o imitatio Dei − El care e în stare să preia şi să vindece mizeria şi suferinţele „celuilalt“, ale umanului, El care vrea să rectifice întunecările, deformările noastre de tot soiul. Nu numai Patimile, ci întreg actul lui Christos îşi află aici unul dintre rosturi, dintre scopuri. În ele şi-a găsit P. Jacques Mourad modelul şi sprijinul pentru a trece prin teribila lui încercare. Nu mai e nevoie de amintit că budismul are compasiunea drept atitudine de căpătîi. Iar în islam, primele nume ale lui Dumnezeu sînt „Milosul“, „Milostivul“. Părintele Mourad menţionează un episod ciudat al captivităţii lui. La un moment dat, unul dintre gardieni, mascat, a intrat în locul de detenţie. În loc să urle şi să-l injurieze, i-a adresat salutul de pace – Assalam Alaikum –, a stat de vorbă cu el, i-a spus să-şi ia detenţia ca pe o retragere spirituală. Poate că un asemenea sfat sună cinic urechilor noastre, dar P. Mourad l-a trăit ca pe un semn de încurajare de Altundeva, ca pe un sens care i-a dat tărie (mărturie publicată în L’Oeuvre d’Orient, 20.05.2017).

Puterea de a trece fără ură prin represiune, puterea de a ierta, de a avea compasiune chiar pentru călăi îşi pot afla modelul în atitudinea lui Dumnezeu faţă de uman. Credinţa/credinţele către El se îndreaptă pentru a afla aceste puteri.

Un alt punct de convergenţă a religiilor poate fi căutat în raportul lor cu alteritatea tare a divinului.

Dumnezeu, în compasiunea Lui, are drept ţintă umanul, condiţia care ne e familiară. Cînd gîndim raportul cu El prin intermediul suferinţei şi al compasiunii, accentul nu cade atît pe alteritatea Lui majestuoasă, pe misterul Lui. Ci mai degrabă pe coborîrea lui către identitatea noastră omenească. Divinul e capabil să se „înstrăineze“ de sine însuşi, să-şi dea limite pentru a-l întîlni pe „celălalt“ în identitatea sa proprie. Umanul are şi el de încercat să se înstrăineze de sine însuşi în elanul către Partener. Are şi el de încercat să vizeze, din interiorul limitelor sale, Ilimitatul. Gîndirea religioasă de pretutindeni cuprinde, printre marile ei teme, nu numai pe cea a compasiunii divine, ci şi tema transcendenţei tari, polare, numinoase, a lui Dumnezeu.

Acela la care religiile se raportează le obligă să se confrunte cu o alteritate inaccesibilă şi, în mod paradoxal, atrăgătoare. În secolul V, un Părinte al Bisericii, Ioan Chrysostom, predică Despre incomprehensibilitatea [de necuprinsul] lui Dumnezeu, un text pe care Rudolf Otto îl analizează în volumul Despre numinos. Întreg acest text, afirmă îndreptăţit Rudolf Otto, e construit pe „contrastul armonic“ între tremendum şi fascinans resimţit în faţa divinului. El este Cel în faţa căruia „toate vorbele fac cale întoarsă“ şi care ne e totodată mai intim decît propria noastră fiinţă. Sînt celebre cuvintele lui Augustin: „Iată că Tu te aflai înlăuntrul meu, iar eu în afară…“ (Conf., X, 27). Potrivit concepţiei creştine, în inima umană e imprimat chipul lui Christos. Fiinţa e construită pe această imagine indelebilă, pe acest fundament. Efortul spiritual urmăreşte să cîştige conformitate, asemănare cu imaginea-fundament. „Grăbeşte să-ţi transformi propria imagine prin asemănare cu arhetipul“, sună îndemnul lui Evagrie.

Allah akbar spune islamul. „Dumnezeu e mai mare.“ Dumnezeu nu e doar „mare“, în măreţia lui amuţitoare. El e „mai mare“: din orice perspectivă şi de la orice nivel ar fi privit, El le depăşeşte. Ca atare, antrenează capacitatea umană de cunoaştere dincolo de orice frontieră în care am încerca să îl cuprindem, să îl concepem, să îl mărginim. Şi El ne este totodată mai aproape, se spune în Coran, decît vena noastră jugulară. El e, în cele trei tradiţii monoteiste, imaginea după care am fost făcuţi, suflul prin care sîntem, principiul de realitate a persoanei noastre. Cu un asemenea ganz Andere are de lucrat credinţa: cu o alteritate inaccesibilă, a cărei prezenţă fiinţa umană o adăposteşte în ascunsul ei, în zona care îi rămâne ei înseşi misterioasă.

„Compasiunea pentru suferinţa străină“ şi alteritatea tare a divinului sînt/pot fi locuri de întîlnire a religiilor. În primul caz, atenţia/dezbaterea/colaborarea religiilor ar pune asupra condiţiei noastre privirea ochiului divin. În al doilea caz, atenţia/înţelegerea/elanul lor se lasă atrase de ochiul Necuprinsului. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Foto: P. Jacques Mourad, wikimedia commons

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.