Maria Magdalena și spiritul epocii

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Maria Magdalena și spiritul epocii jpeg

La picioarele Crucii, îmbrățișînd-o cu trupul topit de durere, învăluită de pletele aurii sau într-un maforion roșu, purtînd vasul cu aromate, Maria Magdalena ne apare în arta occidentală, mai ales, dar și în cea bizantină tîrzie, ca un personaj excepțional. Evangheliile au indicat ele însele cu sobrietate locul aparte al Mariei din Magdala în comunitatea ucenicilor lui Iisus. Toate o menționează în momentele Pătimirilor și în grupul femeilor mironosițe, iar Evanghelia după Ioan (cap. 20) redă scena întîlnirii cu Hristos înviat, care îi încredințează mesajul către apostoli. Maria Magdalena este cea care le-a adus vestea; ei i s-a arătat pentru prima dată Învățătorul, chemînd-o pe nume și deschizîndu-i astfel privirea spirituală; ea este „apostola apostolorum“, o femeie din care, potrivit mărturiei lui Luca, Iisus scosese „șapte demoni“!

Faptul că este singurul personaj pe care Evangheliile îl menționează constant are de ce să atragă atenția. Faptul că vestea Învierii a fost transmisă prin femeile mironosițe a avut de ce să intrige de la bun început. Faptul că, dintre femeile mironosițe, Maria din Magdala a fost primul martor al Învierii constituie nucleul tuturor interpretărilor date de-a lungul secolelor: de la tradiția patristică la textele apocrife și gnostice, pînă la studiile biblice de factură feministă, care văd în ea pe „ucenicul iubit“, la Codul lui Da Vinci sau la filmele lui Martin Scorsese și Garth Davis. Biblistul Régis Burnet a scris despre acest polimorfism labirintic o carte care rămîne de referință.

Care sînt însă datele tradiției? Calendarele ortodox și catolic îi dedică aceeași zi: 22 iulie. Semn al unei comune devoțiuni străvechi sau transfer al unei tradiții în spațiul celeilalte? În secolul al VIII-lea, Beda Venerabilul menționează această dată în martirologiul său. Maria Magdalena era cinstită la Exeter sau la Halberstadt, dar cultul său dobîndește amploare abia începînd cu secolul al XI-lea, combinînd tradiții diverse, de la papa Grigore cel Mare la Legenda aurea, și avînd să fie asumat de spiritualitatea franciscanilor și a dominicanilor. Chipul Mariei Magdalena se conturează treptat în Occident, plecînd de la hermeneutica papei Grigore cel Mare, care unește într-un singur personaj exemplar pe Maria din Magdala, pe Maria, sora lui Lazăr, și pe femeia păcătoasă din Evanghelia după Luca. O mărturie a episcopului Grigore de Tours vorbește despre cultul Mariei Magdalena de la Efes. Se pare că în Orient exista această devoțiune, legată de comunitatea apostolului Ioan și de tradiția sa, în care Maria Magdalena are „privilegiul pascal“ (F. Bovon). Dar este oare venerat același personaj în Orient și în Occident?

Pentru partea răsăriteană, avem mărturia din secolul al X-lea a Sinaxarului din Constantinopol, care menționează data de 22 iulie și îngroparea la Efes, în peștera celor șapte tineri. De asemenea, este evocată și mutarea moaștelor sale la Constantinopol, în biserica dedicată Sfîntului Lazăr din Betania. Însă nimic din sursele istorice nu indică, pînă în secolul al -XIII-lea, un relief aparte al acestui cult în Bizanț, unde, spre deosebire de interpretarea occidentală, nu a fost operată nici o suprapunere între personajele biblice. Potrivit unui excelent studiu semnat de Vassiliki A. Foskolou, momentul de cotitură s-a petrecut sub influența prezenței occidentale, în mod special franciscane, pe teritoriile bizantine, în iconografie și, ca reacție, în omiletica lui Nichifor Kallist Xanthopoulos.

Dacă occidentalii venerau chipul păcătoasei pocăite, așa cum apărea, de pildă, în splendida icoană din 1280 (aflată acum la Galleria dell’Accademia) sau în frescele din capela dedicată sfintei în Bazilica din Assisi, crezînd în existența moaștelor sale la Vézelay, răsăritenii erau convinși că au, pe baza unei tradiții mai vechi, trupul celei care l-a văzut pentru prima dată pe Hristos înviat. Contrapunerea tradițiilor, studiate remarcabil de Victor Saxer, este dublată de un fenomen de osmoză iconografică, figura „bizantină“ a Mariei Magdalena detașîndu-se din ce în ce mai mult și dobîndind expresivitatea ușor recognoscibilă din arta occidentală. Revendicată în sensuri diferite, Maria din Magdala își manifesta încă de atunci capacitatea sa de a deveni simbol al spiritului epocilor. Totuși, dincolo de toate, rămîne neatins misterul alegerii sale ca prim martor al Învierii…

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cum a luat naștere Partidul Comunist, care urmărea dezmembrarea țării: Dobrogea să fie dată Bulgariei, Ardealul Ungariei, iar Basarabia „măreței Uniuni Sovietice“ VIDEO
La 8 mai 1921, a început la București Congresul Partidului Socialist din România, când s-a hotărât transformarea formațiunii în Partidul Comunist din România. În 1924, formațiunea politică a fost scoasă în afara legii.
image
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar folosi o armă nucleară. De ce amenințarea nu trebuie ignorată
Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițerul național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021
image
Gunoiul unora, comoara altora. Cât câștigă, zilnic, un român care adună PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi
Gunoiul produs de unii s-a transformat, în ultimele luni, în comoara altora. La nivel național au apărut tot mai multe persoane care colectează PET-uri, din diverse locuri, pentru a obține garanția de 50 de bani în schimbul lor.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.