Columna lui Augustus

Publicat în Dilema Veche nr. 752 din 19-25 iulie 2018
Columna lui Augustus jpeg

La finele anului academic, a avut loc un episod tulburător în Universitatea noastră. Profesorul Augustus Fleașcă, de la Italiană, s-a încăierat crunt cu un conferențiar de la Secția de Mitologie Autohtonă, Deceneu Îmblănilă pe numele lui. Bătaia ca bătaia, nu a fost prima dată cînd universitarii și studenții au vizionat un caft academic pe coridoarele bătrînei instituții. „Interacțiunile“ de acest tip fac parte de acum din rutina vieții intelectuale de pe mapamond. Detaliul surprinzător a venit din „decorul“ și „recuzita“ încleștării. În primul rînd, atît Augustus, cît și Deceneu erau îmbrăcați exotic. Fleașcă purta togă romană antică, sandale și o bizară cunună de lauri pe cap. Îmblănilă se distingea prin pileus-ul (căciula țuguiată a nobililor dacici, vestiții tarabostes!) tras marțial pe frunte, cămeșoi tradițional, similar iilor, ițari, chimir și niște încălțări obsolete, din piele de animal (un tip de, să zicem, proto-opinci). Apoi, ambii dețineau săbii! Nu din cele trendy în lumea interlopă, ci străvechi, marcate de trecerea vremii și, cu siguranță, pasibile de evaluare arheologică. De aici li s-a și tras necazul: Augustus i-a înfipt spada lui Deceneu în fesa stîngă, iar Deceneu i-a zgîriat nasul, cu lama, lui Augustus, sosirile Ambulanței și Poliției devenind astfel inevitabile. În sfîrșit, lupta lor s-a derulat în holul central al Universității, în fața a zeci de spectatori terifiați și – nota bene! – în jurul unei dubioase „sculpturi“ (executate stîngaci în lut, afirmau martorii!), o „coloană“ plină de imagini în basorelief. Respectiva formă fusese deja reținută de anchetatori drept corp delict. Ce se întîmplase? Curînd, strania poveste a căpătat contur. Unul horror.

Se părea că, în ciuda dorinței lor, Fleașcă și Îmblănilă se înscuscriseră de vreo doi ani. Băiatul lui Augustus și fata lui Deceneu, studenți la Greacă, s-au îndrăgostit iremediabil și, romeojuletian, au hotărît să se căsătorească, deși tații lor nu se puteau suferi. De ce nu se înghițeau profesorii Fleașcă și Îmblănilă? Răspunsul, ca de obicei, trebuia căutat în preocupările lor științifice. Augustus, italienist, susținea feroce, de decenii bune, pe filiera Școlii Ardelene, în articole, cărți și prelegeri, „latinitatea pură“ a poporului român. Considera, năstrușnic, însă imperativ, că dacii fuseseră decimați de armata romană, iar, de o parte și de alta a Carpaților, se formase o populație cu părinți fondatori proveniți exclusiv din coloniștii peninsulei-nucleu a marelui imperiu antic. A înșfăcat-o, indubitabil, peste bot – și la propriu, și la figurat! –, în numeroase împrejurări, de la reprezentanții „academiilor“ dacice, din țară și de aiurea, dar, viteaz și încăpățînat, nu s-a lăsat. A mers cu ipotezele lui pînă la capăt, adoptînd pînă și o îmbrăcăminte romană simbolică (îl văzusem, într-adevăr, costumat așa, cu togă și cu sandale, însă bănuisem că ar fi o reacție naturală la perioadele de caniculă). În contrapartidă, Deceneu, expert în mitologii băștinașe, căzuse în patima „dacismului“ furibund. Considera, tot într-o manieră savant-vehementă, că noi ne tragem, unilateral, din dacii liberi și că romanii își luaseră tălpășița de pe meleagurile mioritice de îndată ce contextul politic internațional al Antichității s-a stricat în mod catastrofal. Și-a primit și el, se înțelege, porția de tăbăceală – științifică și nu numai! – de la „latiniști“, însă, aidoma lui Augustus, nu a cedat. Absolut deloc.

S-a radicalizat fără nici o remușcare. A început să se îmbrace după moda aristocrației dacice, cu opinci desuete, ițari, chimir, ie și pileus, fiind bănuit chiar, de unii, a fi un ortodox conservator drapat în port național (odată, „echipat“ astfel, nimerise în interiorul unui amplu „marș al diversității“ și primise o smotoceală de neuitat). Cei doi se urau cu patimă. Mariajul copiilor lor a constituit de aceea ultima lovitură pe care o puteau încasa. Încercările disperate ale ambelor familii de a-i reconcilia nu au avut succes. Tînăra doamnă Fleașcă-Îmblănilă a născut doi băieți gemeni, botezați de părinți Augustus și Deceneu. Speraseră, naiv, să-i îmblînzească pe încrîncenații bunici universitari. Nimic! Rivalitatea a crescut. Colac peste pupăză, prin ironia naturii, geamănul „Augustus“ semăna perfect cu profesorul Augustus, iar geamănul „Deceneu“ cu neînduplecatul conferențiar Deceneu. Mai mult, imediat ce au făcut ochi, copiii s-au detestat cu înverșunare, nesuportînd să stea împreună. Asta i-a dat o idee italienistului Augustus. A sculptat, primitiv, o „columnă“ de lut cu scene dintr-o presupusă facere a României. Acolo îl reprezentase pe geamănul Augustus în ipostaze în care îl umilea pe geamănul Deceneu: lovindu-l cu capul în gură, ținîndu-i, glorios, piciorul pe grumaz și, în fine, „operînd“ asupra lui acțiuni imposibil de descris, specifice filmelor pentru adulți. Și-a adus creația la școală și a așezat-o în holul central. A fost stropul din urmă pentru răbdarea lui Deceneu… 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.