Ioana AVĂDANI

index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Vițelul de pixeli jpeg
Vițelul de pixeli
Omniprezentă, omniscientă și magnanimă – taman cum ne plac nouă zeitățile.
Frumoasa fără trup: Mass media din România la vremea pandemiei jpeg
Despre o anumită (dublă) măsură
Vrem un exercițiu cît mai larg al libertății de exprimare, dar vrem și curățenia spațiului public.
Frumoasa fără trup: Mass media din România la vremea pandemiei jpeg
Cenzura este [...]
Libertatea de exprimare este un drept fundamental, dar nu absolut.
Frumoasa fără trup: Mass media din România la vremea pandemiei jpeg
Frumoasa fără trup: Mass media din România la vremea pandemiei jpeg
Cine te-a plătit să scrii despre troli?
Trolul cel adevărat acționează deliberat, intenția sa e de a rupe firul conversației, de a semăna vînt și de a-i enerva pe ceilalți.
Frumoasa fără trup: Mass media din România la vremea pandemiei jpeg
Fericit cel care ca Manole…
Pentru a-și recăpăta vigoarea, jurnalismul are nevoie de o masă critică de public educat media.
Elogiu lui Epicol* jpeg
Elogiu lui Epicol*
Ceea ce înțeleg e că crește ipocrizia pe noi ca mușchiul gros pe pietre.
Frumoasa fără trup: Mass media din România la vremea pandemiei jpeg
A meritat?
Pe perioada stării de urgență, ANCOM a suspendat accesul la 16 site-uri.
Frumoasa fără trup: Mass media din România la vremea pandemiei jpeg
Frumoasa fără trup: Mass-media din România la vremea pandemiei
În pofida rolului crucial pe care îl joacă în informarea publicului, în menținerea echilibrului în societate, în salvarea de vieți, presa nu pare a fi pe radarul autorităților române.
Superputerea de a greși jpeg
Superputerea de a greși
În mod paradoxal, ne sînt mai simpatici oamenii care greșesc. Ne plac mai mult.
Educația sentimentală  Adică educație media jpeg
Educația sentimentală. Adică educație media
Știm deja că omul este un animal narativ, o creatură povestașă.
„Să capitalizezi o suferință este o frivolitate cumplită“ – interviu cu Ioana AVĂDANI jpeg
„Să capitalizezi o suferință este o frivolitate cumplită“ – interviu cu Ioana AVĂDANI
Cred că, în partea ei luminoasă, frivolitatea are o aură pozitivă. O leg, în mintea mea, de petreceri, de divertisment, de hedonism. Aș spune că e definită de o anumită doză de superficialitate, dar pe care eu o văd manifestată doar în relațiile interumane. Dar frivolitatea nu e sinonimă întru totul cu superficialitatea – nu poți spune, de exemplu, despre cineva care face o treabă de mîntuială că e frivol. Pe de altă parte, frivolitatea, în funcție de contextul în care o întîlnim, poate avea și
În balanță: libertatea de a te exprima și responsabilitatea pentru ce exprimi – interviu cu Ioana AVĂDANI jpeg
În balanță: libertatea de a te exprima și responsabilitatea pentru ce exprimi – interviu cu Ioana AVĂDANI
Rădăcina răului e tot în incapacitatea producătorilor acestor programe de a-și păstra standardele. Știu că e foarte interesant să aduci astrologi, și lumea se uită, dar nu am să înțeleg niciodată de ce e nevoie să aduci un astrolog care să ex
„Eleganța interioară ne protejează contra abrutizării“ – interviu cu Ioana AVĂDANI, președinta Centrului pentru Jurnalism Independent jpeg
„Eleganța interioară ne protejează contra abrutizării“ – interviu cu Ioana AVĂDANI, președinta Centrului pentru Jurnalism Independent
A spune că ești lipsit de deontologie pentru că ești sărac mi se pare o simplificare îngrozitoare. Se vede clar scăderea calității cauzată de lipsa banilor. Dar, dincolo de asta, există o scădere a calității cauzată de lipsa eticii interne. Cînd leg două
„Propaganda bună“ și „propaganda rea“ jpeg
„Propaganda bună“ și „propaganda rea“
Femeile care emasculează bărbații nației, cerînd salarii egale și dreptul de a nu fi pipăite în autobuz. De bătrînii și săracii care ne mănîncă resursele. De tineretul care nu are decît ecrane și butoane în cap. De imgiranții care ne vor înlocui cu fertilitatea lor deșănțată.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Părerea mea
După căderea comunismului, România a căpătat limbariţă.
Despre ură   fără ură şi părtinire jpeg
Despre ură - fără ură şi părtinire
Am de scris un studiu despre hate speech în România. Este un studiu regional, are o metodologie comună pentru toţi autorii. Citesc paşii şi criteriile, şi rămîn cu senzaţia aceea pe care o ai cînd ţi-e sete, dar paharul din care bei e prea mic: o lipsă pe care o resimţi în creier mai degrabă decît în stomac.
Presa ca o sculă   guvernare, instrumentalizare, mediatizare jpeg
Presa ca o sculă - guvernare, instrumentalizare, mediatizare
M-am apucat să citesc programul de guvernare 2013-2016 cu speranţă şi încredere. Guvernanţii toţi au promis că o să facă lucrurile transparent şi ca la carte, aşa că şi politicile de media vor fi la fel. Nu?
Internetul, cel mai bun prieten (imaginar) al omului jpeg
Internetul, cel mai bun prieten (imaginar) al omului
Dominik este o beizadea cu ștaif. Tată „la minister”, mamă - creatoare de modă (sau pe-acolo). Mașină la scară, operă, lecții de judo, lecții de teatru... tot tacîmul. Dar Dominik are, ca orice adolescent, probleme de identitate personală, de identitate sexuală, probleme de trecere la maturitate (pe care o refuză, ca noi toți).
De ce fac ceea ce fac? jpeg
De ce fac ceea ce fac?
Se spune că la fotbal şi la politică se pricepe tot omul. Mai nou, se pricepe şi la presă – şi, într-un fel, mi se pare normal. Mi se pare normal ca publicul, cel în numele căruia se face jurnalismul, să ştie ce şi cum cu presa. Sau măcar să îi pese. Şi este semn bun că din ce în ce mai mute voci din afara spaţiului profesional se ridică împotriva „exceselor“ presei.
Părerea mea! jpeg
Părerea mea!
A-ţi da cu părerea despre de ce, cît şi cum îşi dau alţii cu părerea mi se pare un exerciţiu fabulos, ca şi cum te-ai juca cu oglinzi paralele. Fabulos şi atins uşor de ipocrizie. Dar, cum frumos se spune la manualele de jurnalism, „information is free, opinion is sacred“. După căderea comunismului, România a căpătat limbariţă.
Să ne întoarcem la public jpeg
Să ne întoarcem la public
E ca stră-mamaie. E prin preajma noastră de atît de mult timp încît aproape că nici nu o mai vedem. Ne-am obişnuit atît de mult cu poveştile ei, pe care le tot auzim de atît amar de ani, încît nici nu le mai dăm atenţie. Este suficient să le cităm din memorie, siguri fiind că ceva nou nu ne va putea spune.
Muşcă şi/sau fugi jpeg
Muşcă şi/sau fugi
În situaţii de criză (de stres, cum ar spune psihologii), omul are două răspunsuri-tip: lupta sau fuga. De aici "apele" care ne trec, mîinile şi picioarele reci (de fapt, organismul îşi retrage rezervele de sînge din extremităţi, pentru că de-acolo înhaţă duşmanul şi hemoragia trebuie să fie mai slabă), presiunea majoră de a ne uşura.
Dar ea, cum se raportează la noi? jpeg
Dar ea, cum se raportează la noi?
Noi sîntem străinătatea străinătăţii şi, dacă vrem să fim trataţi de pe picior de egalitate, trebuie să purcedem întîi de toate să ne privim pe noi înşine cu respect. Respect spun, nu mîndrie. Respectul datorat unei ţări europene care îşi pune cetăţenii înaintea „poporului“, care reuşeşte să se desprindă cu umor de etichetele pe care încearcă alţii să i le lipească.
Despre persoane şi drepturi jpeg
Despre persoane şi drepturi
Legea accesului la informaţii a fost o breşă majoră în cultura secretomaniei care a guvernat România zeci de ani. Ea a impus transparenţa ca principiu, ca normă în relaţiile autorităţilor publice cu cetăţeanul. Ba nu, nu cu „cetăţeanul“, ci cu – aşa cum sună textul legii – „orice persoană“. Este probabil una din cele mai profunde schimbări de paradigmă din gîndirea politică şi administrativă a României.
Autodenunţ (cu spume) jpeg
Autodenunţ (cu spume)
Nu mai scriu, dom’le, nimic despre nici o iniţiativă legislativă. M-am săturat să comentez inepţiile unuia şi altuia, care cum se trezeşte vrea el să dea o lege a presei. Şi noi ne dăm de ceasul morţii, ca fraierii... Cam aşa dialogam cu mine însămi la ceasul marilor decizii (dimineaţa, în faţa oglinzii, cu periuţa de dinţi în mînă – acolo adevărurile grave se pot rosti în toată grozăvia lor).
Death by online jpeg
Death by online
Ce legătură este între presa scrisă şi balama? Organică, vă spun. Balamaua este simbolul şi temeiul modelului de viitor al presei scrise, aşa cum mi s-a demonstrat, pe termen lung, la o reuniune a editorilor de ziare din lumea-ntreagă. Teoria e simplă: în pofida progreselor tehnologice uimitoare din ultimii 2000 de ani, balamaua nu a dispărut.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Hey, Jude contraatacă! - despre noul Cod deontologic al jurnaliştilor -
De la un timp încoace, m-am îmbogăţit cu un nou tip de parteneri de corespondenţă. Îmi scriu oameni lehămesiţi de presă. Îmi trimit pagini de ziare. Îmi semnalează gogomănii televizate....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Sîmbăta strălucitoare a presei române
Sincer? Mă aşteptam ca apropierea aniversării a douăzeci de ani de la căderea comunismului să stîrnească ceva mai mult elan introspectiv....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Legea şi tocmeala
Unde-i lege, nu-i tocmeală " spune un vechi proverb....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Eu mă apuc de şah
Am o problemă: cum, Doamne iartă-mă, să fac să mă opun invaziei statului în viaţa mea, fără ca: 1) să creadă cineva ("lumea"?) că am ceva de ascuns, 2) că sînt pe felie cu teroriştii, 3) că sînt în ga...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Trăim un an greu - şi trebuie să şi
Cu ceva timp în urmă, Consiliul Europei a adunat o mînă de oameni cu interes în libertatea de expresie să analizeze oportunitatea adoptării unor documente " cu valoare de recomandare " legate de compo...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Hey, Jude!
- din nou despre autoreglemantare şi jurnalişti - Vestea bună este că, iată, indiferent ce-ar face, mass-media românească se bucură în continuare de încrederea românilor....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Multe semne de întrebare
Cine a auzit de cazul Elodia? - îi întreb eu pe liceenii cu care discut despre "lege şi ordine pe Internet". Hă, hă, hă, rîd gros copiii, a neîncredere. Cum adică, cine a auzit de Elodia?...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Lege şi ordine pe Internet
Unul dintre cele mai puternice mituri urbane ale zilelor noastre este libertatea absolută a Internetului, definirea lui ca spaţiu fără reguli şi restricţii, un teren de joacă pentru imaginaţie, exprim...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Onoarea nereperată (la propriu) a presei române
"Presă" şi "onoare" sînt două cuvinte care nu apar natural în aceeaşi frază - mai ales cînd e vorba de România şi cînd practicăm scepticismul nostru educat din greu în aceşti ultimi ani....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Delete butoane
Iguana: Ce găteşti azi? Crissya: Cremă de ciuperci. Iguana: Cool. Dă-mi şi mie un link. Sînt o fiinţă digitală, cu ciber-cetăţenie....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
TWFD a murit! Trăiască DSMAV!
Cum, nu ştiţi cine a murit? Şi, pe cale de consecinţă, nu ştiţi nici cine ar trebui să trăiască, nu? Nici o problemă, asta este starea generală a naţiei. (Dacă asta poate fi vreo consolare...)....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Probleme de azi, soluţii de mîine
Dacă orizontul nostru mediatic nu ar fi fost obturat de cîrnaţi şi şpăgi alcoolice, am fi apucat, săptămîna asta, să băgăm de seamă două întîmplări notabile: lansarea celei de-a treia ediţii a Cărţii ...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Cît de nou poate fi un nou model de predare a jurnalismului
Îngerul meu păzitor este dromomaniac - am mai spus-o, cred - dar nici că l-aş vrea altfel....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Cîtă transparenţă, cîtă concurenţă
Ca în fiecare an, de la un timp încoace, ziua de 3 mai - Ziua Internaţională a Libertăţii Presei - a fost sărbătorită de clasa jurnalistică, după puteri şi interese, cu seminarii, beri şi dezbateri te...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
De ce mi-am făcut blog
Scriu acestea cu un oarecare sentiment de jenă. Mă simt ca un impostor. Am intrat în casta blogger-ilor de doar două săptămîni (cu avadani.hotnews.ro) şi acum, iată, mi se solicită "impresii"....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Cumpăna apelor
Demisia de acum cîteva săptămîni a lui Cristan Tudor Popescu din poziţia de preşedinte al Clubului Român de Presă a stîrnit valuri....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Poveşti! Cine mai are timp?
Povestaşul era una dintre cele mai respectate instituţii din bătrîni. El umbla din sat în sat, ducînd veştile şi poveştile, informînd, amuzînd şi educînd... Ia staţi!...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Cui îi mai pasă de libertatea presei?
Stăpîne, stăpîne, Îţi cheamă şi-un cîne. La jumătatea lunii iulie, Reprezentantul pentru Libertatea Mass-Media al OSCE a prezentat raportul său în faţa Comitetului permanent al organizaţiei....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
De ce îi iubrîm pe Caţavenci?
Subiectul săptămînilor trecute a fost, fără îndoială, "vînzarea Caţavencilor"....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Ce-mi place de ţara asta!
Cifrele sînt clare şi nu ne lasă nici un spaţiu de îndoială, nici o geană de speranţă: de Revelion, manelele au ras tot, în materie de audienţe TV....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
"Chestionarul lui Proust"
1. Principala mea trăsătură 2. Calitatea pe care doresc să o întîlnesc la un bărbat 3. Calitatea pe care o prefer la o femeie 4. Ce preţuiesc mai mult la prietenii mei 5....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Umbra poeziei române fără drept
La Petrila Trama (compilaţie din presa vremii): După un weekend calm, animat doar de claxoanele convoaielor nupţiale (deh, sezonul nunţilor!) şi de beutura aferentă, Petrila se trezeşte cu colecţia...