Mihnea RUDOIU

Concitadin cu Conchita jpeg
Concitadin cu Conchita
Normalitatea, în mare, e o convenție socială, iar multiplele definiții ce stau la baza criteriilor de evaluare a comportamentului normal (și a corolarului, cel anormal) fac aproape imposibilă găsirea unei perspective universale care să genereze
Eu nu vreau școli și spitale jpeg
Eu nu vreau școli și spitale
Referendumul – 35 de milioane de euro care ar fi putut fi dați către școli și spitale. Fals. Complet fals.
Bugetar versus corporatist jpeg
Bugetar versus corporatist
În mentalul colectiv, bugetarul e unul care mută, fără rost, hȋrtii de colo-colo.
În viaţă pornim idealişti şi sfîrşim cinici jpeg
În viaţă pornim idealişti şi sfîrşim cinici
rem să iubim şi să fim iubiţi, să călătorim şi să ne bucurăm de prieteni, vrem ca fiecare clipă să aibă însemnătatea ei unică şi să nu ne/se consume în zadar, tînjim să-i ocrotim pe cei neajutoraţi şi să nu-i rănim pe cei din jur şi, cu toate astea, cînd ajungem pe picioarele noastre, cădem pradă angoaselor sociale şi presiunilor de a ne conforma, cu mic cu mare, unui model colectiv.
De ce vorbește mult Florin Piersic jpeg
De ce vorbește mult Florin Piersic
Prea puțin îi preocupă că îi asculți cu vădită indiferență. Pentru ei, important e auditoriul. Să existe. Și glasul propriu. Să se facă auzit. Insensibilitatea pe care o manifestă în timpul ședințelor la etalarea disperării și plictiselii celorlalți e marcă înregistrată.
Selfie ul în lift jpeg
Selfie-ul în lift
Ești condiționat de elementul timp. Dacă locuiești la etajul al treilea, ai la dispoziție maximum douăzeci de secunde ca să faci poza.
De ce femeia română este dezavantajată în raport cu bărbatul jpeg
De ce femeia română este dezavantajată în raport cu bărbatul
Neîndoielnic, dorința firească de emancipare a femeii a făcut pași uriași în ultimele decenii, cu toate astea, au rămas multe probleme și situații delicate cu care femeile trebuie să se confrunte în continuare.
Cînd singurătatea… jpeg
Cînd singurătatea…
Cel mai adesea, oamenii ajung pradă singurătății pentru că n-au parte de iubire şi au dezamăgiri.
De ce e plăcut să ai bani jpeg
De ce e plăcut să ai bani
Viața va fi mai ușoară decît pentru restul. Nu neapărat mai fericită, doar mai agreabilă.
Preoții și preotesele inaccesibilelor taine ale iubirii jpeg
Preoții și preotesele inaccesibilelor taine ale iubirii
Să credeți neapărat în iubire! Există la noi un soi de specialişti online în love & stuff, care simt în permanenţă nevoia să depisteze simptomele, eventual să diagnosticheze şi să ofere remedii celei mai rîvnite boli de pe planetă. Cînd vine vorba de iubire, aceşti specialişti pur şi simplu nu se pot abţine să nu-ţi explice în detaliu despre ce este vorba.
Trăim într o eră în care    jpeg
Trăim într-o eră în care...
Trăim într-o eră în care a fi prost, vulgar, strident și indolent și a te făli în fața tuturor că ești astfel e în continuare o dovadă că, în ciuda evoluției omenirii, unele lucruri nu se schimbă niciodată.
Toți pentru „celeritate”, „celeritate” pentru toți jpeg
Toți pentru „celeritate”, „celeritate” pentru toți
OK, cuvîntul există, cum există „calofilie”, „ambitus”, „apotropaic” şi „crapulos”. Dar nu-l foloseşte nici naiba. Cînd vrei să explici ceva cu ajutorul lor, mai mult încurci lumea. Şi-atunci, de ce ai face-o?
Like, share și partikip jpeg
Like, share și partikip
Ruptura de mediul online nu e niciodată completă, s-ar putea adăuga că, pentru mulți, aceste tentative de extracție individuală în lumea reală sînt, prin natura lor, temporare și subordonate principalei îndeletniciri de fiecare zi, scufundarea în oceanul internaut. Cîteodată, îi bănuiești că socializează și pleacă în diverse locuri doar ca să aibă un pretext să posteze despre ei pe Facebook, ei neavînd nici un chef să iasă din casă.
Revederea jpeg
Revederea
Apă? Ce-i asta, ȋntrunire de măicuțe? Dar niște whisky ce-are? M-a privit ca pe ultimul meschin. Avea pretenții de la mine.
Viaţa ca un blues cu tine însuţi jpeg
Viaţa ca un blues cu tine însuţi
Naturaleţea, stîngace cum era, a fost înlocuită cu exhibiţionismul. Ca să pătrunzi în rîndul lumii, azi trebuie să te pui în slujba unei naturi cît mai dezinhibate.
Ce ar zice Gigel dac ar afla că ai cont pe site uri de dating    jpeg
Ce-ar zice Gigel dac-ar afla că ai cont pe site-uri de dating...
Îţi trebuie curaj să îţi recunoşti singurătatea, dar ai nevoie de şi mai mult să scapi de ea.
Ce sărbătorim astăzi jpeg
Ce sărbătorim astăzi
Sînt oameni simpli, mare parte, dar ei definesc România adevărată pe care o cinstim astăzi.
Dragostea lui Ismail jpeg
Dragostea lui Ismail
S-a căsătorit cu fiica unuia dintre ofiţerii care au complotat asasinarea părintelui fondator al Bangladeshului.
marian godina jpeg
Marian Godină vs România
Prea şi-a luat-o-n cap cu talentele, prea a început să-şi dea cu părerea despre orice. Da, „tablagiul“ Godină nu-şi mai cunoaşte lungul nasului. Oh, serios? Păi, nu pentru asta e Facebook-ul?
Toată România e un fel de Fieni jpeg
Toată România e un fel de Fieni
„Şi ce să fac, doamnă, aici? Că mor cu zile. Stau cu copiii, aşa e, dar ce să le pun pe masă, că-mi vine să intru-n pămînt.“
Țara parcagiilor jpeg
Țara parcagiilor
Uitaţi-vă la „parcagiii” cu ştaif care au înfundat puşcăria! La nonşalanţa cu care, eliberaţi, îşi continuă onorabilele îndeletniciri ce i-au scos din noroaiele parvenitismului de mahala, tapetîndu-le impostura şi abjecţia cu modele înflorate – şi contrafăcute – de respectabilitate.
Despre necăsătorie & necăsătoriţi jpeg
Despre necăsătorie & necăsătoriţi
Ssă întrebi pe cineva necăsătorit cînd are de gînd să se facă asta e ca şi cum ai întreba pe cineva căsătorit cînd are de gînd să divorţeze.
Sîntem o naţie de plagiatori jpeg
Sîntem o naţie de plagiatori
Sîntem o naţie de plagiatori cap-coadă. Înainte, glumeam, un întreg popor, pe seama savantului de renume mondial Elena Ceauşescu. Însă era vorba doar despre ea. Astăzi, aproape tot poporul e una cu tovarăşa. Ştiaţi că, „din 1900 şi pînă în 1990, în România au fost acordate sub 1500 de titluri de doctor“, în schimb, din „1990 pînă în 2016, peste 67.000 de persoane au obţinut titlul ştiinţific de doctor“?
A trăi înseamnă mai mult decît achiziţia unui apartament jpeg
A trăi înseamnă mai mult decît achiziţia unui apartament
Am întîlnit mult prea des întrebarea dacă „mi-am luat casă“ ca să nu conştientizez că ea constituie o preocupare de prim ordin. Moştenită şi încurajată pe filiera parentală. În cazul meu, şi nu sînt un caz izolat, părinţii mă împingeau de la spate să îmi „iau casă“.
Cine e Alain Delon? jpeg
Cine e Alain Delon?
– Nu ai auzit de Alain Delon? – Ar trebui să ştiu? Cine e?
Un zid al absurdului jpeg
Un zid al absurdului
E dreptul oricărui cetăţean să aibă o opinie (diferită de a noastră) şi să o exercite liber şi neîngrădit. Nu mă deranjează că părinţii (la modul abstract) văd altfel. Părinţii noştri vor fi mereu părinţii noştri. Copiii noştri vor fi mereu ai noştri. Toţi locuim în aceeaşi ţară şi ne confruntăm cu aceleaşi probleme. Ticăloşii sînt în altă parte, niciodată în rîndul familiei.
Curajul de a avea curaj jpeg
Curajul de a avea curaj
Lumea vrea să fie înşelată. Lumea iubeşte înşelăciunea pentru a se autoproteja. Eroarea fundamentală, trecută cu vederea pentru că s-a înrădăcinat în substanţa mentală a multora, e că societatea încurajează înşelăciunea prin gîndirea şi comportamentul zilnic al tuturor celor care o compun.
De Ziua Armatei… despre militarul român jpeg
De Ziua Armatei… despre militarul român
Pe 25 octombrie 1996, fiind anul I la Academia Tehnică Militară, am depus jurămîntul militar. Nu îmi mai amintesc formula exactă, dar juram credinţă „patriei mele, România“, să-mi apăr ţara „chiar cu preţul vieţii“ şi mai juram să respect „legile ţării şi regulamentele militare“. Şi parcă, la final, nu mai sînt chiar sigur, Îl invocam pe eternul bunul Dumnezeu, rugîndu-l „aşa să-mi ajute“.
Cui îi e frică de Alain Delon? jpeg
Cui îi e frică de Alain Delon?
Astăzi, la 80 de ani, Alain Delon oferă o imagine uşor dezamăgitoare, pe alocuri neîngrijită. Începînd cu anii ’90, destinul său s-a apropiat tot mai mult de al Franţei de după al Doilea Război Mondial: în căutarea măreţiei apuse, pare că nu îşi mai găseşte locul pe scena internaţională.
Redefinirea societăţii jpeg
Redefinirea societăţii
Îmi displace Facebook-ul dintr-o varietate de motive. Dar cel mai important motiv este acela al oamenilor care îl accesează. Nu toţi sînt indigeşti. Sînt unii pentru care a fi stupid şi a arăta asta pe reţelele de socializare îmbracă o oarecare formă naivă de manifestare.
Mai avem vreo responsabilitate? jpeg
Mai avem vreo responsabilitate?
Ceauşescu a fost, pentru cei care au uitat, un nene care a ţinut sub papuc o naţiune. Pe cea română. Vreo două decenii şi ceva a avut-o, zice-se, la cheremul lui. Bătea din degete şi patrioţii vremii alergau ca nişte chelneri de ispravă să-i pună pe tavă ce-şi dorea.
Patton n are dubii jpeg
Patton n-are dubii
Discuţiile despre Rusia şi Statele Unite sînt interminabile. Îndeosebi în ultima vreme: oricine face o mutare pe tabla de şah aflată în zona Balcanilor, restul, spectatori mai mult sau mai puţin afectaţi de noua configuraţie, se întreabă cu mai mult sau mai puţin zel, inspiraţie şi interes care va fi următoarea mişcare.
Ce nu ştim despre Congo jpeg
Ce nu ştim despre Congo
În opinia mea, distanţa care ne separă de Congo e identică cu cea care ne separă de SUA. Pe de altă parte, situaţia generală din această ţară prezintă multe corespondenţe cu cea din România. Şi acolo, ca şi aici, există multe resurse naturale, multă sărăcie şi multă corupţie.
Războiul lumilor: DNA vs moaşte jpeg
Războiul lumilor: DNA vs moaşte
Ca să animăm puţin aceste alegeri anoste, mi-am luat libertatea să introduc un element de noutate, analizînd ipoteza în care celor 14 candidaţi li s-ar fi adăugat DNA-ul şi moaştele preasfintei cuvioase Parascheva. Amîndoi ar fi concurenţi redutabili şi cu şanse sporite de a-şi surclasa contracandidaţii în primul tur de scrutin.
Uşurătatea de a fi prost în România jpeg
Uşurătatea de a fi prost în România
Rareori mai întîlneşti oameni care să se surprindă în vecinătatea prostiei şi să caute a se distanţa de ea. Dar nu fiindcă s-ar fi deşteptat miraculos peste noapte, ci din pricină că au ajuns să vadă în ea un companion atît de plăcut, încît, în loc a o ascunde ruşinaţi, preferă să se afişeze împreună ca un cuplu de succes.