Nicolae DRĂGUŞIN

Sfîrșitul competenței: inamicul nevăzut al democrației?  – o discuție pe marginea cărții lui Tom Nichols jpeg
Sfîrșitul competenței: inamicul nevăzut al democrației? – o discuție pe marginea cărții lui Tom Nichols
Ceea ce suscită interesul „diagnosticianului” sînt atitudinile tot mai multor oameni. În primul rînd, legătura invers proporțională între „lipsa de informații” și „opiniile ferme”.
Cine poate spune cum începe? O călătorie la izvoarele disputate ale Dunării jpeg
Cine poate spune cum începe? O călătorie la izvoarele disputate ale Dunării
Dunărea are un izvor turistic în Donaueschingen și un izvor nominal, marcat ca atare pe hartă, în locul de unde Brigach și Breg se contopesc.
De la modul filozofic de a trăi la martiriu jpeg
De la modul filozofic de a trăi la martiriu
E o carte de filosofie, așa cum ar părea la prima vedere, numai în măsura în care autorul propune „un excurs într-un domeniu încă necercetat: ontologia existenței ironice”.
Cum poți compara în mod legitim comunismul și fascismul? De ce „Șoah” e incomparabil? jpeg
Cum poți compara în mod legitim comunismul și fascismul? De ce „Șoah” e incomparabil?
Obiectul discuției îl reprezintă răul veacului trecut („nenorocirea secolului”) și memoria acestuia în prezent.
Michel Remaud: o premisă în dialogul teologic iudeo creștin jpeg
Michel Remaud: o premisă în dialogul teologic iudeo-creștin
Creştini în faţa lui Israel slujitor al lui Dumnezeu este prima şi, totodată, cea mai importantă din opera lui Michel Remaud.
Împrejurări și calități în destinul unui „cărturar de altădată” jpeg
Împrejurări și calități în destinul unui „cărturar de altădată”
Studiind manuscrisele pe care tot el le găsise, Erbiceanu a formulat concluzii de natură să înfrunte o istoriografie consolidată pînă la dogmatizare.
Brant Pitre: apologetică și confesiune într o carte despre Isus jpeg
Brant Pitre: apologetică și confesiune într-o carte despre Isus
Apologia și confesiunea sînt atît de strîns legate încît cu greu s-ar putea vorbi suficient de bine despre una fără a o evoca și pe cealaltă.
Martiri pentru Hristos sau ai unei Biserici? – despre confesionalizarea sfințeniei și hagiografiile conflictuale jpeg
Martiri pentru Hristos sau ai unei Biserici? – despre confesionalizarea sfințeniei și hagiografiile conflictuale
Ar fi mai corect să spunem că nu sfințenia e confesională, ci memorializarea ei: felul cum receptăm astăzi cuvîntul și fapta lor.
Cum ne interpelează „martorii Fericirii“? jpeg
Cum ne interpelează „martorii Fericirii“?
Vizita Papei Francisc în România (30 mai – 2 iunie 2019) s-a încheiat cu slujba de beatificare a șapte episcopi ai Bisericii Române Unită cu Roma (BRU), numită și Greco-Catolică.
Bartolomeu Stănescu – episcop ortodox și filosof politic jpeg
Bartolomeu Stănescu – episcop ortodox și filosof politic
Bartolomeu Stănescu a manifestat un neobișnuit interes pentru societatea civilă („însuflețitor al societății civile”), chiar dacă aceasta n-a trecut dincolo de marginile eparhiei pe care o păstorea. După 1927, a creat unele instituții menite să rez
Umanizarea omului în vecinătatea sacrului jpeg
Umanizarea omului în vecinătatea sacrului
Religia populară se definește în primul rînd prin diferență și nu arareori prin opoziție cu religia oficială instituționalizată de Biserică (o dialectică la care autorul recurge insistent în desfășurare
Fiul rispitor și comparația cu celălalt ca problemă a democrației jpeg
Fiul rispitor și comparația cu celălalt ca problemă a democrației
Altfel spus, „etapa finală a vieții spirituale este să-mi alung frica de Tatăl, astfel încît să-mi fie cu putință să devin ca El“ (p. 162).
Lucian Boia și criza statului de drept jpeg
Lucian Boia și criza statului de drept
Nu doar un intelectual care gîndește numai pentru plăcerea proprie, pentru a răspunde unor curiozități care-l frămîntă la un moment dat sau ca să răspundă unor subiecte de interes academic. Nu, el este și un intelectual angajat, ca
Biserica la referendum  Morfologia unui fapt neobișnuit jpeg
Biserica la referendum. Morfologia unui fapt neobișnuit
Societatea are nevoie de morala religioasă, în complementaritate cu morala laică. Inițiativa cetățenească, asumată și organizată de CpF și susținută de cultele religioase din România,
În apărarea medicilor care refuză avortul la cerere jpeg
În apărarea medicilor care refuză avortul la cerere
Nu-i poți cere să fie tămăduitor și criminal fără a-l jigni și, mai mult, fără a-l împinge în zona rupturilor ontologice. În absența unui raport obligațional femeie-medic, nici nu se pune problema ca exercitarea libertății de conștiință prin refuzul avortului la cerere să însemne impunerea unei anumite motivații,
Noi și Marx jpeg
Noi și Marx
De ce își amintesc contemporanii că, în urmă cu 200 de ani, Trierul îl dădea pe Karl Marx? Pentru că încă înainte de a muri, în 1883, Marx avea să aparțină Europei, iar după 1917 lumii întregi? Pentru că și-a pus iscălitura pe o serie de lucrări care, deși îmbibate cu porniri spre violență, promiteau rețeta celui mai bun viitor,
CCR: decredibilizarea unei instituții legitime jpeg
CCR: decredibilizarea unei instituții legitime
Altfel nu s-ar putea înțelege pirueta lui Tudorel Toader care, în calitate de judecător, a îndemnat ca CCR să nu fie atrasă în „conflicte ce au ca sursă dispute politice“, pentru ca apoi, ca ministru, să obțină pronunțarea unei soluții într-o speță construită tocmai pe așa ceva.
Cine apără Constituția de Curtea Constituțională? jpeg
Cine apără Constituția de Curtea Constituțională?
Curtea Constituțională a României (CCR), îndeplinind rolul de „garant al supremației Constituției“, exercită o serie de atribuții precum verificarea constituționalității legilor înainte și după promulgare, soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională. S-ar putea spune că CCR e menită să apere legea fundamentală în fața excesului de activitate al autorităților publice. În ce condiții Constituția însăși ar avea nevoie să fie apărată de excesul de activitate al CCR?
Instituționalizarea delațiunii jpeg
Instituționalizarea delațiunii
Se poate spune că regizorul D. Sandu atacă Biserica?
Hannah Arendt despre Tîrgul de Crăciun din Piaţa Victoriei jpeg
Hannah Arendt despre Tîrgul de Crăciun din Piaţa Victoriei
Deci nici ISMB, nici PSD, ci CGMB. Pe 4 decembrie, USR Bucureşti solicită convocarea unei şedinţe extraordinare a CGMB pentru adoptarea unei hotărîri prin care Piaţa Victoriei să fie rezervată „manifestaţiilor civice, sindicale“
L a citit Valer Dorneanu pe Immanuel Kant? Opinii minoritare şi libertate de expresie la CCR jpeg
L-a citit Valer Dorneanu pe Immanuel Kant? Opinii minoritare şi libertate de expresie la CCR
Lupta pentru libertatea de expresie este, pesemne, cea mai aprigă şi, totodată, cea mai durabilă din cîte s-au dus vreodată.
Cu Franz Kafka despre CCR şi abuzul în serviciu jpeg
Cu Franz Kafka despre CCR şi abuzul în serviciu
Dincolo de ceea ce politicienii pot dori în interesul propriu, autorităţile de stat au îndatorirea să apere eficient interesul societăţii, aşa cum rezultă din expresia valorilor pe care le ocroteşte special fiecare capitol, iar în mod generic fiecare titlu din Codul Penal.
Responsabilizarea colectivă  Între votul cetăţeanului şi rechizitoriul procurorului (I) jpeg
Responsabilizarea colectivă. Între votul cetăţeanului şi rechizitoriul procurorului (I)
Legătura dintre infracţiunile de corupţie şi oligarhia politică se desfăşoară în dublu sens: de la corupţie se ajunge la oligarhie şi invers. Un specific al circularităţii este că finalitatea îşi conţine propriul început sau, cum se spune în logică, premisele conţin concluzia.
Un argument despre cum corupţia slăbeşte statul jpeg
Un argument despre cum corupţia slăbeşte statul
De ce nu este bună corupția? La această întrebare se răspunde diferit: pentru că afectează serviciile publice; pentru că ucide, așa cum s-a văzut la Colectiv; pentru că îi obligă pe oamenii cinstiți să plece aiurea etc.
Oligarhia construită pe fenomenul corupţiei jpeg
Oligarhia construită pe fenomenul corupţiei
Dușmanul unui stat nu vine din afară (ca în teoria clasică a războiului), ci dinlăuntru, prin slăbirea capacității instituțiilor de a reacționa la pericolele din interior.
Bacalaureat sau despre cum se intră în jocul corupţiei jpeg
Bacalaureat sau despre cum se intră în jocul corupţiei
Întrucît au trecut deja trei luni de la premieră, o privire sumară asupra reacțiilor din presa scrisă și electronică va dovedi că filmul Bacalaureat de Cristian Mungiu nu s-a bucurat de atenția pe care ar fi meritat-o.
Scriitori în închisori jpeg
Scriitori în închisori
Era în interesul ştiinţei ca acest articol de lege pur şi simplu să nu existe.
Scrisul ca „«terapie» penitenciară“ jpeg
Scrisul ca „«terapie» penitenciară“
Întrucît susțin scrisul ca „parte obligatorie a «terapiei» de penitenciar“, dar sub dubla rezervă a existenței mai multor modalități și a excluderii scrisului științific, n-ar fi rău ca legiuitorul să țină seama de anumite soluții concrete, bunăoară acordarea de recompense pentru conspecte extinse de carte (prezentări sau recenzii).
Pledoarie pentru precedentul judiciar ca izvor de drept jpeg
Pledoarie pentru precedentul judiciar ca izvor de drept
Învestirea precedentului judiciar cu atributul izvorului de drept ar putea avea profunde implicaţii asupra sistemului juridic din România. Problema spinoasă a arestărilor preventive ar putea fi rezolvată prin considerarea practicii judiciare, măcar la nivelul instanţei supreme, ca izvor de drept.
George Copos, justiţia penală şi activitatea ştiinţifică jpeg
George Copos, justiţia penală şi activitatea ştiinţifică
Spaţiul public a reacţionat la decizia definitivă a Tribunalului Bucureşti de eliberare condiţionată a condamnatului George Copos printr-o serie de materiale de presă, postări individuale pe reţelele de socializare etc. Este de aşteptat ca măcar o instituţie academică să ia poziţie printr-un comunicat de presă.
Jean Delumeau despre paradis   de la recuperare la instaurare jpeg
Jean Delumeau despre paradis - de la recuperare la instaurare
Vizita profesorului Jean Delumeau la Bucureşti a fost, negreşit, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului care s-a încheiat. Cititorii de limba română s-au bucurat de prezenţa autorului ale cărui cărţi au fost traduse probabil cel mai mult în această limbă. În contextul acordării titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti, profesorul Delumeau a susţinut două conferinţe.
„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” jpeg
„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (în regia lui Andrei Ujică) reprezintă un eveniment cinematografic remarcabil. Sala Palatului, plină-ochi în majoritate cu tineri, a urmărit perindîndu-se pe peliculă cea mai mare parte a figurilor politice care au făcut istoria ultimilor 45 de ani.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Religia şi morala sînt inseparabile
Religia şi morala sînt inseparabile   Ideile conţinute în polemica moralistului Peter Singer cu Dinesh D’Souza, rememorate sumar în interviul publicat de Dilema veche (nr. 302, p. 24), hrănesc două importante dezbateri: religia ca sursă a valorilor publice şi raportul dintre religie şi morală. Dată fiind amplitudinea temei, mă voi ocupa doar de-al doilea subiect. Punctul de vedere pe care-l afirm şi intenţionez să-l argumentez în rîndurile care urmează este că, în opoziţie cu dl Peter Singer, ra
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Miza simbolică a Basarabiei
Se vorbeşte că imediat după 1812, cînd Basarabia a fost anexată de Rusia, autorităţile imperiale şi-au trimis pe teren reprezentanţii, pentru a afla religia dominantă şi limba vorbită de băştinaşii te...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Cum se vede România din afară
Întrucît mă aflu printre cei care au "consumat" UE mai mult de un an, motivul şederii nefiind decît colateral unul turistic, am de gînd să iau în serios datoria de onoare pe care o sugerează Marina Du...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Maimuţe fără drepturi
Articolul "Drepturile maimuţelor şi drepturile omului", publicat în numărul 232 al Dilemei vechi, elogiază, sub semnătura lui Peter Singer, asentimentul recent al Comisiei pentru mediu, agricultură şi...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
De ce milostenia ostentativă este un nonsens
Cînd un moralist se întreabă în ce măsură merită, din punct de vedere etic, să ne preocupăm de motivele pentru care facem un act de caritate, nu poate fi decît siderant....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Despre suferinţă şi domnul Singer
Ceea ce solicită obiecţie în articolul "Un Dumnezeu al suferinţei?" semnat de Peter Singer în numărul 224 al Dilemei vechi nu este atît teza (Dumnezeu nu este cu adevărat cel pe care creştinii îl gînd...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Republica Moldova în UE?
Radiografierea perspectivelor de aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este nici pe departe un efort inutil sau lipsit de relevanţă....