După-amiezele unor asasini plătiți

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
După amiezele unor asasini plătiți jpeg

● Tom și Jerry 2.0, adaptare după Jerry and Tom de Rick Cleveland, traducerea și regia: Florin Piersic Jr., scenografia: Tudor Prodan. Cu: Marius Turdeanu, Ali Deac, Ioan Paraschiv.  Director de imagine: Alexandru Condurache. Camera și editarea video: Alexandru Condurache și Florin Piersic Jr. Sunet: Ovidiu Păcurar. Asistent regie: Corina Predescu. Teatrul Național „Radu Stanca“, Sibiu.

Căutînd modalități de funcționare în timpul pandemiei, teatrele și artiștii explorează formate de expresie care să se adapteze noilor realități și să respecte restricțiile generate de criza sanitară. Cum Florin Piersic Jr. are experiență în cinema, opțiunea sa pentru spectacolul creat la Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu, deocamdată imposibil de vizionat în sală, a fost de a-l transforma în film, complet altceva decît teatrul filmat căci spectacolul va fi diferit, avînd o altă scenografie și un alt tip de structură a puzzle-ului narativ.

Filmat în diferite spații, în alb-negru, Tom și Jerry 2.0 redă relația de mentorat dintre doi asasini plătiți, evoluția lor profesională și maturizarea în viața personală. Textul lui Rick Cleveland, șlefuit de Florin Piersic Jr. (pentru a doua oară, o primă versiune a fost montată de Piersic Jr. la Teatrul Metropolis în 2013, el jucînd atunci și rolul lui Tom), deschide o perspectivă domestică asupra crimei, văzută ca o activitate curentă, care se banalizează odată ce-i prinzi tehnica pînă la a deveni un serviciu de rutină. Regizorul susține că textul l-a uimit prin „genul de abordare a unei teme tabu: moartea” și a considerat că s-ar potrivi lumii actuale, invadate de boală, frici și sentimentul sfîrșitului. Dar textul și implicit filmul nu vorbesc la modul general despre moarte, ci specific despre una provocată, crima, iar perspectivele sînt ale făptuitorilor. Și aici se produce contrastul dintre activitatea propriu-zisă, sinistră și infracțională, și rama casnică a discuțiilor între asasini în așteptarea sau după realizarea „muncii”, conversații maestru-învățăcel în tonalitate minoră despre mariaj, viață și moarte, și tot aici, în combinația de violență și comic, se face și conexiunea cu desenele animate. Tom (Marius Turdeanu) îl învață pe Jerry (Ali Deac) secretele meseriei, îi supraveghează practica și îi susține moralul cu siguranța unui zidar care îi arată ucenicului care este proporția corectă între ciment și nisip ca să nu se prăbușească zidul. „Meseria” este mitologizată prin folosirea unor legende de factură pescăresc-vînătorească. Cine i-a ucis pe Kennedy, Marilyn Monroe, ba chiar și pe Elvis (!), a devenit vedetă în breaslă (în cazurile cu victime celebre, relația dintre ucigaș și țintă capătă o nostimă tentă paternă). E aici o deviație a umanului căreia Florin Piersic Jr. îi prinde bine umorul negru într-o parafrază a filmelor hollywoodiene cu gangsteri, pe care le pastișează în stilul Tarantino, nu fără a-l ironiza chiar pe Tarantino. Toate crimele explicite din film sînt atît de nespectaculoase în raport cu discuțiile despre ele încît creează un efect comic similar cu cel obținut de Tarantino prin hiperbolizarea coregrafică a violenței care încetează astfel să impresioneze și este deturnată în comedie. Mai mult, în Tom și Jerry 2.0, asasinatele legendare rememorate relativizează statutul personajelor, care se autoplasează în planul aristocratic al crimei, dar par a fi mai degrabă niște aspiranți marginali.

853 11 rosencrantz foto tnrs rares helici jpg jpeg

Cei doi asasini sînt logoreici, flecăresc neîntrerupt despre familie și profesie, cu o hemoragie de cuvinte care sterilizează gravitatea asasinatelor, degrevîndu-le de oroare și vinovăție, integrîndu-le în cotidianul inofensiv. Locvacitatea lor face crima acceptabilă, ba chiar familiară (antologică prin inversarea logicii este remarca lui Tom că doarme mai bine datorită faptului că își eliberează energia violentă „la serviciu”). Dar mai mult decît atît, flecăreala lor amintește de cea a lui Vladimir și Estragon din Așteptîndu-l pe Godot al lui Samuel Beckett, așa că discret, pe sub fluxul continuu al vorbelor, se strecoară neliniștitoare conștiința (uneori, sub forma unui cerb ivit într-o pădure în care Tom își exercită profesia).

Narativitatea filmului, conformă cu textul, este fragmentară, cu o scenă spartă în două coperte și mai multe rememorări ale unor momente definitorii ale relației dintre Tom și Jerry, conectate prin interludii nonverbale cu un personaj-demiurg, jucat de Piersic Jr. , care poate reprezenta, într-o dimensiune meta, poziția auctorială, și într-una dramaturgică, pe șeful întreprinderii de asasini. Filmul se bazează covîrșitor pe distribuție și cei trei actori se descurcă de-a dreptul strălucit, oferind o demonstrație de actorie savuroasă și inteligentă, menită nu doar să susțină coerent textul și conceptul artistic, ci și să ofere spectatorului, pur și simplu, plăcere. Marius Turdeanu în rolul lui Tom este detașat, calm, îi place grozav, deși nu o arată, să dea și altora din înțelepciunea (și dexteritatea) lui profesională, dar și din experiența lui de cap de familie. Adi Deac face din Jerry un tînăr naiv, agitat, influențabil, care se sterilizează emoțional treptat (compasiunea e o slăbiciune interzisă). Cei doi sînt interconectați și funcționează ca vasele comunicante: siguranța profesională a lui Tom se transformă subtil în neliniște pe măsură ce Jerry se profesionalizează. Jerry își pierde apetitul pentru mîncare cu cît Tom trăncănește mai mult despre moarte, dar îl cîștigă pe cel pentru crimă în timp ce maestrul său pare cuprins de îndoieli. Turdeanu și Deac au partiturile de bază, cu evoluții înscrise într-o logică și într-un tipar caracterologic. Ioan Paraschiv reprezintă elementul fluctuant căci preia toate celelalte personaje – victime și asasini – și creează roluri de compoziție, unele antologice precum bătrînul Vic, ucigașul legendar tras pe linie moartă, construit la intersecția dintre degradare fizică, confuzie mentală și malițiozitate profesională.

Un film cu antieroi fermecători, Tom și Jerry 2.0 poate fi vizionat pe platforma online TNRS – Scena Digitală pînă la reluarea activității artistice în spații închise.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: TNRS / Rareș Helici

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Felix Baumgartner și Mihaela Rădulescu jpg
Mihaela Rădulescu, filmată de Felix Baumgartner cu puțin timp înainte ca parașutistul să își piardă viața. Ultimele cuvinte ale celebrului cascador
Cu doar câteva ore înainte ca Felix Baumgartner să moară, campionul și-a filmat iubita în timpul vacanței lor din Italia. Mihaela Rădulescu apare în imagini bronzată și zâmbitoare, îmbrăcată într-o ținută de culoare deschisă, iar pe fundal se aude piesa „Perfect” de la Ed Sheeran.
Russkaya Obshchina jpg
Patrule paralele: cum au ajuns grupările naționaliste să înlocuiască poliția pe străzile Rusiei
Pe fondul unui deficit grav de personal în structurile de ordine publică, grupuri de patrulare naționalistă preiau controlul în tot mai multe orașe rusești, scrie The Wall Street Journal .
Nadia Comaneci 18 iulie 1976 primul 10 FOTO AP
18 iulie: Ziua în care Nadia Comăneci a uimit lumea, după ce a obținut primul 10 perfect din istoria gimnasticii artistice
La 18 iulie 1918 s-a născut Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Africii de Sud. Tot într-o zi de 18 iulie au venit pe lume actorul Florin Piersic Jr. și vedeta de televiziune Andreea Raicu.
Felix Baumgartner png FOTO Facebook
Prima imagine de la locul unde Felix Baumgartner și-a piedut viața. Detalii cutremurătoare despre ultimele momente din viața partenerului Mihaelei Rădulescu
O veste tragică a venit joi seară din Italia: Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac cunoscut pentru săritura sa din stratosferă în 2012, a murit la vârsta de 56 de ani, în urma unui accident de paragliding la Porto Sant’Elpidio.
Mihaela Radulescu, foto Instagram jpg
Cine au fost bărbații din viața Mihaelei Rădulescu. Vedeta fost căsătorită de trei ori înainte de relația cu Felix Baumgartner
Viata amoroasă a Mihaelei Rădulescu a fost una plină cu suișuri și coborâșuri până să îl cunoască pe Felix Baumgartner. Vedeta a fost căsătorită de trei ori și a avut mai multe relații celebre, care au ținut primele pagini ale ziarelor.
soldati rusi
Suspiciuni de otrăvire în rândul trupelor ruse: cel puțin patru soldați ar fi murit după ce au consumat apă contaminată
În estul Ucrainei, în zona localității Panteleimonivka (regiunea Donețk), cel puțin patru militari ruși ar fi decedat în urma ingerării unor lichide suspectate că ar fi fost contaminate, într-un posibil act de sabotaj.
Regina Camilla a implinit 78 de ani, foto Instagram jpg
Regina Camilla a implinit 78 de ani. Cum apare îmbrăcată Majestatea Sa în portretul aniversar
Regina Camilla a împlinit 78 de ani. Cu această ocazie, Palatul Buckingham a publicat un portret oficial cu soția Regelui Charles al III-lea, în care aceasta apare zâmbitoare, într-o ținută lejeră.
insta (2) jpeg
Cum a aflat Mihaela Rădulescu că a murit Felix Baumgartner. Ce scrie presa din Austria
Felix Baumgartner, faimosul sportiv austriac cunoscut pentru spectaculoasa sa cădere din stratosferă din 2012, a murit la 56 de ani într-un tragic accident de parapantă petrecut în Porto Sant’Elpidio, Italia. De unde a aflat Mihaela Rădulescu despre tragedie?
Sală inundată la Academia de Poliție 17 iulie 2025 mp4 thumbnail png
Inundații majore la Academia de Poliție: acoperișul a fost luat de vânt, iar în săli a turnat cu găleata. Reacția MAI
Ministerul Afacerilor Interne a reacționat în urma a apariției în spațiul public a informațiilor privind situația clădirii Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, care a fost avariată în urma fenomenelor meteorologice care au afectat Capitala joi după amiază.