Nostradamus, părintele prognozei

Vasile SARCĂ
26 septembrie 2020
Nostradamus, părintele prognozei jpeg

În urmă cu aproximativ 500 de ani, un erudit, filozof, cu realizări notabile în domeniul medicinei, scria catrene care aruncau lumea în, poate, cea mai mare curiozitate a mileniului II și deveneau repere ale unui viitor ipotetic. Singura problemă era decriptarea lor pentru că Nostradamus, la el mă refer, nu le oferea mură-n gură.

Cu o inteligență superioară, cunoștințe de antropologie, istorie a Pămîntului și acces la scrierile vremurilor de pînă atunci, el remarca ciclicitățile din evoluția omenirii, cum se nasc imperiile, se dezvoltă și decad sub presiunea propriilor poveri. Le-a pus într-o ecuație de el inventată și a realizat că viitorul, în fond, nu are cum să difere esențial. Și atunci a scris circa 2.000 de catrene generaliste, în stil vag (marja de eroare asumată), care i-au creat cunoscuta aură de cult și pe care unii se chinuie și astăzi să le decripteze, cu rezultate cu iz de verosimil. Posteritatea le-a luat ca spectaculoase și atunci cînd s-au împlinit și cînd nu prea. Sînt bîntuiți de ele oameni docți, care dau analiza inteligentă pe pomana unui translator decriptor îndoielnic.

În decursul secolelor ce au urmat pînă la contemporaneitate, au apărut o mulțime de variante fake de prezicere a viitorului, ale unora cu vocație de guru. Gen Mama Omida. „Distinsa vizionară” aplică practic același algoritm. Face păcăliciului o rememorare a trăirilor avute pînă la acel moment – un fel de anamneză populară a sufletului – și e suficient să potrivească o proiecție în proporție de (50+1)%. Acomodată și cu o veste dătătoare de speranță la sfîrșit, reușita este asigurată.

Ce nu înțeleg unii este că Nostradamus a profesat un instrument științific de organizare a viitorului. O lecție de logică acomodată cu teoria nu mai puțin științifică a probabilităților și statisticii, cu avantajul unui rezultat pămîntesc, nu levitant, amăgitor.

Programele de liceu și universitare învață copiii că o funcție paote fi desenată cu ajutorul unui număr de puncte (informații în coordinate carteziene). Cu cît numărul informațiilor este mai mare, cu atît acuratețea formei este mai bună. Următorul pas este extrapolarea produsului obținut. Asta este proiecția, viitorul funcției. Evident cu un grad asumat de probabilitate.

Înlocuim informațiile matematice cu informații sociale, politice, economice, militare etc. și obținem viitorul probabil pe o nișă de trebuință. Analizăm trecutul și intuim viitorul. Evident, nu este simplu. Nu poate fi doar sarcina unui matematician. Pentru analiza coșurilor impresionante de date pe un subiect de interes, avem nevoie de istorici, sociologi, diplomați, foști demnitari eliberați de sarcini executive, oricine poate aduce valoare adăugată pe ținta dorită.

Sînt entități statale, grupuri de interese, de oameni de știință care, în loc să decripteze prezicerile în stil vag ale vreunui cabotin, fac prognoze, analize aplicate și obțin poze de viitor, cu grad mare de veridicitate, pe care le asumă transgenerațional.

Un exemplu recent. Germania, sub presiunea eco de renunțare la energia generată de centralele pe fosil, a problemelor de securitate ridicate de centralele atomice și stresată de condiționarea gazului rusesc, a găsit, pe termen mediu și lung, soluția hidrogenului. Rezolvarea nu a fost visată de cancelarul Merkel sau persoane din proximitatea ei, ci este o prognoză, rezultatul unei analize pe resurse, securitate, strategii și politici regionale și globale, care au focusat această proiecție: hidrogenul. Pe cei dispuși la un puzzle mai provocator în materie de prognoză, îi stimulez să analizeze Brexit-ul din perspectiva Albionului conservator, pragmatic și nu prin prisma reacțiilor emoționale generate în rîndul maselor.

Nu am prea remarcat astfel de exerciții sau intenții în spațiul nostru. Sîntem campioni la numărul de reforme și programe „de viitor”, care nu se articulează bine și cad la prima alternanță politică, fiind înlocuite repede cu altele la fel de longevive. Dacă cineva știe ce se întîmplă mîine, adică peste 24 de ore, este considerat vizionar. Îmi amintesc totuși de o inițiativă care seamănă cumva cu ce am descris mai sus și care arunca relațiile româno-ungare într-un viitor generos: Reconcilierea româno-ungară după modelul franco-german. Modelul? Irefutabil, probat de două nații potente, care s-au duelat secole și care acum dau esență Uniunii Europene. Ar fi fost prea frumos. A căzut la prima alternanță la putere, spre deliciul extremiștilor de pe ambele părți ale frontierei comune.

Nici zona privată din România nu oferă ambiții notabile, deși remarc apariții timide, entități preocupate de prognoze și proiecte de viitor, care depășesc speranța de viață a patronilor în funcție.

Revenind la Nostradamus, scrierile lui proiective sînt rezultatul unei gîndiri de bun simț, pe un coș de informații pe care le-a exploatat inteligent. Metoda lui nu e simplă, dar e probată și e la îndemîna tuturor. Sîntem însă suficient de mistici, ignoranți sau pur și simplu orbi să acceptăm fatalitatea în locul exercițiului logic.

23 JPG
Halloween cu veselie
Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.
20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.