Belle époque cu violonistul Daniel Hope

10 aprilie 2020
Belle époque cu violonistul Daniel Hope jpeg

Dintr-o altă viață, dintr-o altă lume: cred că așa vedeau oamenii din timpul gripei spaniole perioada belle époque. Și poate tot astfel ne gîndim și noi la zilele unui februarie 2020, cînd viața era normală și un violonist britanic lansa un disc intitulat chiar așa: Belle époque.

Sînt o mare admiratoare a violonistului Daniel Hope, care nu doar că este un muzician excepțional, dar are și numeroase idei care îi transformă fiecare apariție discografică într-un adevărat eveniment. A fost elevul lui Yehudi Menuhin, căruia i-a dedicat în 2016 albumul My tribute to Menuhin – se împlineau 100 de ani de la nașterea marelui violonist. Și pe acest disc din 2016, Hope nu a uitat să includă două piese care evidențiază legătura lui Menuhin cu profesorul său iubit, George Enescu: Horia Unirii de George Enescu și Rumanisch de Jo Knumann.

În 2016, Daniel Hope mi-a acordat un interviu, cu ocazia lansării albumului My tribute to Menuhin, în care spunea că lucrează și la interpretarea Impromptu-ului concertant de George Enescu, iar Sonata a III-a în caracter popular românesc de George Enescu este una dintre lucrările lui favorite.

În 2020, găsim Impromptu-ul concertant de George Enescu pe albumul Belle époque semnat de Daniel Hope, printre alte numeroase lucrări camerale și concertante existente pe acest dublu CD cuprinzînd două ore și jumătate de muzică.

Cred că pentru cei care au trecut peste Primul Război Mondial, perioada anilor 1871-1914, așa numita „belle époque”, le evoca paradisul pierdut: o epocă liniștită, de dezvoltare din istoria omenirii, cînd artele și știința au înflorit. În muzică, în această perioadă apare și se dezvoltă stilul modern, impresionismul în Franța și stilul celei de-a doua școli vieneze coexistînd cu romantismul.

Albumul Belle époque evidențiază aceste caracteristici stilistice, păstrînd ca notă unitară ethosul muzicii, pe care l-aș numi nostalgic. Avem un mix de lucrări foarte cunoscute, cum sînt Meditația din opera Thais de Jules Massenet, preludiul Fata cu părul bălai de Claude Debussy, Chanson du matin de Edward Elgar, Suferința dragostei de Fritz Kreisler, cu lucrări foarte rar cîntate, ocazie de a-i descoperi pe Schonberg, Webern și Berg în lucrări din perioada cînd încă scriau într-un limbaj mai curînd romantic.

Daniel Hope este din 2015 directorul muzical al Orchestrei de Cameră din Zürich, alături de care apare și pe primul disc al acestui album. Pe al doilea disc, avem înregistrări cu vioară și pian, partenerul lui Hope fiind pianistul Simon Crawford Phillips.

Piesa de rezistență a albumului este Concertul op. 21 pentru vioară, pian și ansamblu de coarde semnat de Ernest Chausson, o lucrare compusă între 1889 și 1891 de un compozitor francez care s-a stins din viață la doar 44 ani, exact în momentul cînd începea să culeagă roadele talentului său (a murit într-un stupid accident de bicicletă, lovindu-se de un zid, coborînd de pe un deal). Alături de Daniel Hope, solistă este pianista franceză Lise de la Salle, căreia i se potrivește foarte bine această partitură eminamente romantică, impetuoasă și plină de avînt.

Sînt de acord cu alți cronicari internaționali care remarcau fie că lungimea albumului e nejustificat de mare, fie că mai bine savurezi pe rînd piesele, ca și cum ai alege din cînd în cînd cîte o bomboană dintr-o cutie cu delicatese. Însă nu pot decît să apreciez ideea de a recrea o lume la care încă ne raportăm cu nostalgie, precum și modul cum se realizează această recreere. Belle époque este o experiență auditivă interesantă și potrivită, mai ales în aceste timpuri neobișnuite și pline de provocări pe care le trăim. Cu speranța că într-o zi, vom reveni sau vom ajunge la belle époque...

Albumul Belle époque a fost difuzat de Radio România Muzical și selecțiuni pot fi ascultate aici.

Albumul este disponibil pe platformele de streaming online, de tipul Spotify.

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.