Unde întorc troleele

20 aprilie 2020
Unde întorc troleele jpeg

Ştiu cîteva oaze de stabilitate în Bucureşti. Sînt capetele de linie, unde întorc troleele. Drumul face mai întîi o curbă la dreapta, apoi continuă în cerc spre stînga. Cînd îi dă drumul din îmbrățișare, spaţiul astfel creat dezvăluie o arteziană, un magazin, cîţiva copaci sau poate o simplă grădină cu flori. Dincolo, oraşul continuă să se agite şi să se extindă implacabil, dar pe cochilia de la capăt, odată apărută, n-o mai poate nimic clinti. Îi rămîne pe pielea lui de oraş, cu trasee şi blocuri, ca un semn din naştere.

Şi timpul face aici o curbură. Două - trei trolee aţipite stau aliniate pe margine. Şoferii lor, altminteri condamnaţi să circule doar în succesiune, acum s-au ajuns din urmă şi pot schimba o vorbă între ei. Minutele îşi ţin răsuflarea pînă la o altă plecare pe traseu. Călătorul obosit după o zi de muncă mai poate sta încă puțin în scaunul troleului, care nu mai are de ajuns în nici o altă stație.

În spaţiul ei revolut, cochilia stabilă a creat colţuri şi umbrare. În timp, spre unele au migrat locurile de îmbarcare ale călătorilor şi băncile aferente. Apar şi dispar firme şi alei în jur, chioșcuri și parcări, oamenii vin şi pleacă din miile de apartamente din cartier, numai „capătul” rămîne ca reper, dacă vrei să îi dai cuiva indicaţii de orientare în zonă.

Staţia de la capăt nu e una obişnuită, în care doar călătorii aşteaptă troleul. Aici, troleu şi om se aşteaptă reciproc. Troleul vine şi începe să îi aştepte pe călătorii întîrziaţi. Ei apar agale, căci ştiu că sînt aşteptaţi. După ce ajung, încep ei să aştepte deşteptarea troleului adormit, pălăvrăgind împreună. Iată că unul se urneşte. Nu e cel la care se aşteptau, primul din şir, e următorul. Primul îşi lasă antenele pe spate, să treacă al doilea.

Cînd urci la capăt, ţi se deschide o lume întreagă de posibilităţi. Alegi ce loc vrei. Burdihanul troleului e larg şi gol, poţi să te aşezi pe dreapta, unde nu bate soarele cea mai mare parte a drumului, sau pe stînga, unde nu se deschid uşile şi va fi un pic mai puţină foială. Poţi sta mai în spate, unde pare a fi mai multă răcoare, sau în faţă, unde sigur se vor strînge cîteva băbuţe. Traseul e decis, dar tu poţi face deocamdată o mică alegere.

Aici mulți au mai tras o dată aer în piept și s-au afundat apoi în orașul care, calm, le amesteca viitorul în oala lui mare. Aveau de dat un interviu, sau un examen, sau de primit un răspuns. Aici mulți s-au întors singuri, înfrînți, doborîți de o veste proastă sau de un eșec greu, cu dorința de a nu mai ajunge la capătul inexorabil, vestit totuși în clar, cu fiecare călător care cobora în stațiile de pe drum.

În copilăria mea nebucureşteană, troleul şi metroul erau atracţii aparte, multă vreme intangibile. Nici nu ştiam că troleul poate fi numit şi aşa. Îi spuneam troleibuz, şi credeam că aşa îi spune toată lumea, iar după ce am aflat cum îl prescurtează bucureştenii, am crezut că doar ei au dreptul să folosească această denumire simplă şi familiară. Căci ei au troleibuz în oraşul lor, eu nu aveam.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Troleibuze parcate în București/ Captură Google Street

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.