Să fii în gîndul cuiva

13 octombrie 2020
„Luați l acasă” jpeg

Se întîmplă să ne apropiem în multe feluri de oameni. Și să vorbim despre relații în fel și chip. Fără să ne pese cum se construiește mecanismul acestor ceasuri interioare. Și, mai ales, cum ajunge să se defecteze ce părea perfect armonizat și stabilit.

În vară am citit O educație emoțională (volum coordonat de Alain de Botton), apărut la Editura Vellant, în traducerea lui Deniz Otay. Nu știu de ce n-am scris atunci despre ea. Numele lui Botton nu mai are nevoie de nici o prezentare. Și-a construit un business profitabil, care îi garantează că orice nou volum va deveni repede un bestseller în lumea întreagă. Nu contează ce vremuri trăim, că e pandemie mondială sau că lumea o ia razna din diverse motive socio-politice, dragostea, sentimentele noastre, nevoia de apropiere și de înțelegere vor rămîne la fel de importante. School of Life se numește acest butic internațional, care deschide cutia Pandorei legată de dinamica sentimentală. Capitol la care oamenii, din orice epocă, vor rămîne mereu niște copii curioși și nesiguri. Nu se va schimba niciodată nimic: vom suferi ca la sfîrșitul lumii în urma unei despărțiri și ne va bate inima nebunește cînd ceva nou începe.

Cartea de acum, cu titlul care ne amintește de Educația sentimentală a lui Flaubert, pare mai degrabă un ghid de trăit mai ușor cu tine. Afli că ce ți s-a întîmplat au mai pățit și alții, că nu ești ultimul fraier de pe planetă care și-a imaginat vreodată că există amorul romantic, în care dragostea și sexul rimează perfect, și că ai crezut, măcar pentru un timp, că finalul basmelor cu „au trăit fericiți pînă la adînci bătrîneți” se poate întîmpla și în realitate.

De fapt, Botton, scriitor și filozof, trage mereu cu ochiul la marile cărți, iar dimensiunea culturală e cea care dă „poveștii” lui credibilitate și mai mare. Și, evident, felul în care o scrie, căci există o întreagă „literatură” de lume nouă, care te învață de toate - de la cum să te împrietenești cu tine, cu colegii de birou sau să fii varianta ta cea mai bună etc. -, dar care va rămîne mereu într-o zonă ușor ridicolă, la nivel de discurs, cel puțin.

Ce face el în O educație emoțională e o lecție despre permisivitate, despre cum să nu te mai simți vinovat la fiecare pas. În fond, toți sîntem sau putem deveni infernali cînd vine vorba despre oamenii cei mai apropiați, de la care vom cere mereu cît mai mult, dacă nu totul. Să ne accepte, să ne suporte și, înainte de toate, să ne iubească. Despre cum să conștientizăm că neputința celuilalt, în anumite momente, nu are legătură cu noi. Că negocierea va fi importantă. Că frica de a nu fi respinși n-o să ne părăsească niciodată.

E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre. Dar tocmai el, dintre toate, mi se pare cel salvator. E suficient să ne uităm la oamenii care trec pe lîngă noi, pe stradă. Nici unul nu e perfect, toți trag după ei tot felul de povești, unele mai contorsionate decît altele. Și, uneori, mai multe vieți. Dar, cînd se întîmplă să fim în gîndul bun al cuiva, s-ar putea să fim norocoși.

Credit foto: Robert Petreanu

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

ciprian mihali foto facebook jpg
Avertismentul unui profesor: „Absolvenții au acest cocktail exploziv de deficit educațional: financiar, digital și sexual”
Profesorul de filosofie Ciprian Mihali, de la UBB, scrie despre trei elemente esențiale care țin de educația cetățenilor de astăzi pe care școala românească nu are capacitatea, strategia și voința de a le transmite copiilor: educația financiară, digitală și sexuală.
natalie reynolds influencer jpg
Celebră influenceriță, acuzată că a destrămat o căsnicie de 32 de ani. „Nu i-am forțat bărbatul”
Un scandal amoros a izbucnit pe rețelele sociale după ce o femeie din SUA a acuzat public o influenceriță celebră că i-a ruinat mariajul de peste trei decenii. Totul a pornit de la un abonament la OnlyFans.
ursi transfagarasan foto Jolana Sedlackova jpg
Amenzi dure pentru turiștii care hrănesc urșii. Ce măsuri pregătește Ministerul Mediului după incidentele de pe Transfăgărășan
Amenzile pentru turiștii care hrănesc urșii de pe marginea drumurilor vor fi majorate semnificativ, a anunțat ministrul Mediului, Diana Buzoianu, în urma incidentului tragic petrecut recent pe Transfăgărășan, unde un cetățean italian a fost ucis de o ursoaică.
incendiu de vegetatie a2 calarasi png
Traficul pe Autostrada Soarelui, oprit pe sensul spre București din cauza mai multor incendii de vegetație
Trei incendii de vegetație se manifestă joi, 10 iulie, în apropierea Autostrăzii Soarelui, în judeţul Călăraşi.
Hacker Rusia FOTO Shutterstock
Șiretlicul Rusiei de a recruta sabotori pregătiți să ucidă pentru Putin: „Ești pumnalul nostru în Europa și te vom ascuți cu grijă”
Oficialii serviciilor de informații se tem că o campanie de sabotaj atribuită Rusiei se extinde în Europa. Associated Press a documentat, într-o amplă investigație, peste 70 de incidente legate de Rusia care au avut loc în pe continentul european în ultimii ani.
incendii Thassos grecia foto x jpg
Incendii devastatoare în Thassos. Sute de turiști au fost evacuați
Un incendiu puternic a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri pe insula Thassos, una dintre destinațiile favorite ale românilor în Grecia.
drona din belarus foto x png
O dronă artizanală a stârnit panică în Lituania: președintele și premierul, duși în adăpost
O dronă venită dinspre Belarus a fost detectată joi, 10 iulie, de forțele armate ale Lituaniei, motiv pentru care președintele țării și premierul au fost duși într-un adăpost.
cosmin ghita ceo nuclearelectrica
Șeful Nuclearelectrica, salariu de 38.000 de euro. Ministrul Bogdan Ivan: „Să fim corecți, nu vreau să îi demonizăm pe toți”
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, susține că nu trebuie „demonizați” toți directorii companiilor de stat din România doar pentru că unii și-au votat indemnizații „nesimțite”.
Contor energie electrica curent electricitate factura FOTO Shutterstock
De ce este energia din România de patru ori mai scumpă decât în vestul Europei: explicațiile ministrului Energiei
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a explicat care sunt problemele care afectează prețul energiei electrice în România și de ce plătim unele dintre cele mai mari prețuri pentru energie din UE.