Tu îți iubești orașul?

24 aprilie 2019
E cool să postești jpeg

Acum ceva vreme, un amic m-a întrebat dacă îmi iubesc orașul. Brusc și într-un mod pueril infatuat, am răspuns un „da” cu majusculă. Spre norocul meu, amicul nu m-a luat la bani mărunți, cum ar face-o de obicei cînd i se trîntesc asemenea răspunsuri categorice. Dacă ar fi făcut-o, aș fi dat în bîlbîială și aș fi adus, doar ca să nu ies șifonata din discuție, argumente sentimentaliste. Că mama, că bunicii, că străbunicii, că străduțele, că aerul de altădată. Lucruri concrete, de genul: e un oraș prietenos, are parcuri, are spații pietonale etc... n-aș fi avut cum să le înșir. Dar prietenul n-a insistat, ci mi-a spus, cu o oarecare bizară melancolie, că mă invidiază. Mi-a spus că și-ar dori și el să spună asta despre orașul lui.

Deși am răsuflat ușurată că nu m-a chestionat mai mult, întrebarea sa „Tu îți iubești orașul?” mi-a stăruit în minte. Căci, într-adevăr, de ce mi-aș iubi eu orașul?

Este Bucureștiul un oraș pe care să-l poți iubi în mod real, în ciuda prezentului său jerpelit, sau ești, mai degrabă, îndrăgostit de el doar în capul tău?

Am ieșit, așadar, pe stradă, chitită să-mi răspund la întrebare. Pe Magheru, ca întotdeauna, vînzoleală pestriță. Tocuri înalte și încăpățînate să-și mențină demnitatea în ciuda pavajului stricat. Teniși zglobii, mult mai potriviți zburdatului peste gropi. Biciclete tupeiste. Trotuar înghesuit între un trafic isteric și clădirile cu bulină. Peste fostul cinematograf Patria, cu zidurile sale înfricoșător de zdrențuite, tronează, cu negîndită ironie, o reclamă mare, albă și luminoasă, care te îndeamnă să-ți cumperi o cremă-minune pentru un ten perfect. Mai încolo, un second hand te întîmpină cu cîteva baloane dezumflate și jalnice. Multe boutique-uri cu mîncare. Mici inovații cu aer de oraș-cochet. În fapt, o imagine de bazar de periferie care se accentuează cu cît urci mai mult spre Unirii. Mult praf și un aer care devine aproape irespirabil înspre vară, contrastant cu imaginea celor cîteva panseluțe plantate recent pe un petic de pămînt, în fața unei cafenele.

O bătrînă care stă, la marginea aglomerației, într-un scaun cu rotile, ca un soi de spirit al orașului care își contemplă, din afară, propria degradare.

Mă opresc și eu, mai încolo, lîngă o o perfectă definiție vizuală a orașului meu: o clădire elegantă, pe fațada căreia stă lipit un anunț. Pe marmură neagră, o foaie albă: „Atenție, cade tencuiala”.

Nu e Bucureștiul nostru întocmai ca acele clădiri vechi cărora le cade tencuiala, în ciuda spoielilor? Arată el a oraș european, sau e, mai degrabă, o încropire de capitală? Centrul vechi se dărîmă, bulevardele centrale arată ca o piață volantă: magazine care se tot deschid și se tot închid. O aglomerație grăbită și nervoasă care se retrage, la răstimpuri, în refugii „drăguțe”. Cîteva librării, cluburi și cafenele, în care ne clădim iluzia că trăim într-un oraș cu standarde europene.

Bineînțeles, după o asemenea promenadă, taman prin Centru, înclini să spui că, de fapt, nu-ți iubești orașul. Cum poți iubi pavajele lui sparte, murdăria dezolantă, dezordinea vizuală?

Cu toate astea, un „ceva” nu te lasă să renunți. Probabil melancolia replicii „Mi-aș dori și eu să-mi iubesc orașul”. Și-ți dai seama că există în tine o revoltă care nu te lasă să-ți abandonezi orașul. Bucureștiul este, într-adevăr, un oraș îmbolnăvit de nepăsare, de interese administrative, de toată urîțenia celor care, deși au fost votați să aibă grijă de el, l-au chinuit, ani de-a rîndul, mandat după mandat.

Dar, dacă te-ai dezice și tu de orașul tău, dacă ai ridica nepăsător din umeri, spunînd că detești Bucureștiul, n-ai da, oare, pînă la urmă, apă la moară tuturor acelor ipocriți care, deși și-au declarat de la tribună amorul, promițîndu-i Bucureștiului marea cu sare, l-au lăsat, mai apoi, să pice în baltă?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.