10.000 de oameni din întreaga lume au împărtășit „noua normalitate” în cadrul celui de-al 14-lea barometru Ferratum

10 iunie 2021
10 000 de oameni din întreaga lume au împărtășit „noua normalitate” în cadrul celui de al 14 lea barometru Ferratum jpeg

Cum arată viața după pandemia COVID-19?

Rezultatele Barometrului de Vară 2021 al Grupului Ferratum™ arată, în cel de-al 14-lea sondaj consecutiv, schimbările globale dupa un an pandemic. Aproape 10.000 de gospodării din 12 țări au participat la chestionarul bianual ce a analizat dinamica cheltuielilor consumatorilor în preajma sezonului de vară. Au fost dezvăluite detalii interesante legate de obiceiurile de consum și planificarea perioadei ce urmează, viața după pandemia COVID-19, cine e gata să călătorească din nou și cine va continua să lucreze de acasă.

Românii doresc să se întoarcă la viața de dinainte de pandemie

Situația economică s-a stabilizat în România comparativ cu vara anului trecut, cel puțin în ceea ce privește locurile de muncă. Dacă anul trecut doar 53% dintre respondenți aveau încă un loc de muncă stabil fără modificări salariale, anul acesta procentul a crescut la 81%. Iar dacă anul trecut un procent de 16% spuneau că erau în șomaj tehnic, anul acesta procentul este de doar 3%. Procentul celor ce au spus că vor călători în străinătate anul acesta s-a triplat comparativ cu 2020.

38% dintre respondenți au declarat că s-au vaccinat deja și alți 28% sînt pe listă și se vor vaccina curînd.

58% dintre românii participanți la barometrul Ferratum au spus că își doresc să se întoarcă la birou cînd se termină pandemia.

picture1 jpg jpeg

De asemenea, românii au început să aibă și alte priorități cînd vine vorba de cheltuieli în afară de cele de bază, alimentare. În topul cheltuielilor se numără și amenajările interioare, renovarea casei, dar și o vacanță în țară sau străinătate.

Întoarcerea la o nouă normalitate

Scăderea planificată a cheltuielilor, observată anul trecut, revine și de această dată – 48% din populație plănuiește să cheltuiască la același nivel ca-n 2020, în timp ce 14% ia în calcul cheltuieli mai mari ca vara trecută. Bugetul mediu alocat pentru cheltuieli pentru următoarea perioadă a crescut de la 802 EURO, anul trecut, la 958 EURO, vara aceasta.

picture 2 jpg jpeg

Situația din domeniul salariaților pare că s-a stabilizat, comparativ cu anul trecut – 72% dintre cei intervievați au răspuns că sînt, în continuare, angajați, fără ca salariile lor să fie reduse, ceea ce înseamnă întoarcerea la o oarecare stare de normalitate. Venitul din fiecare gospodărie a crescut, comparativ cu 2020, în special în Bulgaria, Croația și România.

Rezultatele arată că mulți oameni așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă la birou, iar jumătate dintre respondenți afirmă că nu vor să continue munca de acasă atunci cînd pandemia COVID-19 se va termina. S-a început a se considera că această pandemie face parte din viața oamenilor, iar frica în fața unui nou val este mai mică dacă facem comparație cu anul trecut. Socializarea prin întîlnirile de familie ori cele cu prietenii rămîne în topul activităților de care oamenilor le este cel mai dor.

În ceea ce privește „telemunca”, provocarea majoră în cea mai mare parte a țărilor este dată de faptul că nu se mai face diferența între viața personală și viața profesională, oamenii simt că nu mai au viață personală (34% dintre cei care au răspuns).

picture3 jpg jpeg

Chiar dacă mare parte dintre intervievați continuă să rămînă nevaccinată, oamenii spun că vor face acest lucru pe parcursul lui 2021. Cele mai active țări pe acest palier par a fi Finlanda, Suedia, Norvegia și România, la polul opus situîndu-se Bulgaria și Australia.

Bulgarii, românii și letonii – cei care cheltuie în 2021

Planurile pentru vara lui 2021 sînt foarte importante pentru bulgari, români și letoni, cei care vor cheltui, în această ordine, cei mai mulți bani în următoarele două-trei luni. Respondenții din cele trei țări au declarat că vor cheltui 74%, 58%, respectiv 53% din veniturile lor lunare pentru planurile de vacanță, atît cele de vară, cît și cele din perioada rămasă. Nordicii se găsesc la capătul opus, finlandezii preferînd să cheltuiască 34%, suedezii 33%, iar danezii doar 32%.

picture4 1 jpg jpeg

Cumpărăturile „tradiționale” vs plățile digitale. Tranzacțiile cu cardul cîștigă bătălia cu „cash”-ul

Întrebați dacă vor prefera să se întoarcă la cumpărăturile „tradiționale” ori vor merge pe versiune online, 64% dintre cei care au răspuns au declarat că vor continua să meargă, fizic, în magazine. 57% dintre cei din Suedia și 51% din cei din Germania au afirmat că vor continua shopping-ul online.

picture5 jpg jpeg

Per total, plățile se digitalizează, iar oamenii par că se „îndepărtează” de plățile cash, apropiindu-se tot mai mult de tranzacțiile online. În 2021, plățile au fost efectuate în proporție de 58% cu cardul, 28% dintre respondenți au preferat plata cash și doar 19% transferul bancar.

Plata cu cardul este des folosită în Danemarca (92% dintre tranzacții), Norvegia (84%) și Australia (75%), în timp ce bulgarii (64%) și croații (56%), preferă plățile cash.

Călătorind prin lume în timpul pandemiei

Cînd au fost întrebați ce cheltuieli au amînat pe durata pandemiei COVID-19, oamenii au răspuns că au prefarat să nu dea banii pe călătoriile internaționale. Mulți se tem să-și facă vacanțele peste graniță și preferă țara în care s-au născut. Sînt de acord să plătească sume mai mari pentru ca aceste călătorii să fie sigure.

picture6 jpg jpeg

Vizate sînt locurile ce nu necesită o perioadă de carantină. Oamenii afirmă că se vor proteja mai bine și că vor avea mai multă grijă de sănătatea lor. Cei care caută astfel de asigurări speciale sînt cetățenii din Finlanda, din Suedia sau din Republica Cehă.

Cheltuielile și economiile de vară

Respondenții afirmă că intenționează să-și acopere cheltuielile din acestă vară cu 36% din economiile proprii și cu 36% folosind un împrumut Ferratum. În ceea ce privește accesarea unui împrumut, 35% dintre ei au afirmat că nu au ales un împrumut Ferratum deoarece nu au nevoie de bani în perioada următoare, în timp ce 25% au solicitat sprijinul Ferratum, cu un împrumut, dar sînt îngrijorați de capacitatea de a-l rambursa.

62% dintre cei chestionați nu au avut posibilitatea de a face economii pe perioada pandemiei, în timp ce cei care au deținut fonduri le-au păstrat în debozite bancare (11%), în cryptomonede (5%) sau în investițiile la bursă (5%).

Topul cheltuielilor pentru 2021

Referitor la cheltuelile online din ultimele luni, situația economică pare că se îmbunătățește: cheltuielile cu alimentele, ce reprezentau 52% din totalul anului trecut au ajuns, acum, la doar 30%, ceea ce înseamnă că oamenii s-au simtit comfortabil să își aloce bugetele de la necesitățile primare către alte bunuri. Printre alte cheltuieli se regăsesc cumpărarea de produse de uz casnic (18%), dar și de îmbrăcăminte (28%).

În planurile de cheltuieli pentru următoarele luni, produsele alimentare continuă să se afle pe primul loc (18%), urmate de cumpărarea mobilierului pentru locuințe (11%) și de călătoriile interne (10%).

Cum s-a desfășurat Barometrul de Vară 2021 al Grupului Ferratum ?

Sondajul a fost realizat de către Ferratum Group, care și-a chestionat clienții activi din 12 țări, printr-un chestionar web, standardizat. Veniturile au fost exprimate în moneda locală, iar consumul relativ din această vară a fost calculat printr-un raport al venitului disponibil lunar al unei familii din fiecare țară.

Au participat la acest sondaj aproape 10.000 de gospodării. Respondenții au avut vîrste între 18 și 61 de ani. 55% dintre intervievați au fost femei. Venitul net mediu al gospodăriilor participante a fost cuprins între 1.119 și 4.076 euro. Numărul mediu din gospodăriile respondente a fost de 2.8 persoane.

În plus față de factorii demografici, respondenții au fost întrebați despre venitul lunar net disponibil și despre cum pandemia COVID-19 le-a schimbat viața în ceea ce privește comportamentul cheltuielilor, care este planul lor de financiar în următoarele luni și dacă iau în considerare să călătorească mai mult, comparativ cu 2020.

DESPRE FERRATUM GROUP:

Ferratum Oyj și filialele sale formează Grupul Ferratum („Ferratum” sau „Grupul”). Este un furnizor internațional de servicii financiare mobile și digitale pentru consumatori și întreprinderi mici.

Ne-am construit ecosistemul financiar online și împreună cu clienții noștri în cei 16 ani de activitate. Ecosistemul nostru financiar este conceput pentru a depăși dificultățile tranzacțiilor bancare și financiare fizice și a-l transforma într-o experiență în timp real fără hîrtie și fără margini. Abordarea noastră bazată pe date în ceea ce privește evaluarea creditelor și cunoașterea clienților noștri ne plasează în fruntea revoluției financiare.

Ferratum, cu sediul central în Helsinki, Finlanda, a fost înființată în 2005, deservește 479.000 de clienți activi (la 31 martie 2021) și și-a extins operațiunile în 19 țări din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa și regiunea Asia-Pacific. Ferratum Bank p.l.c., este o filială deținută în totalitate de Ferratum Oyj.

Ferratum Group este listat la Prime Standard al Bursei de Valori din Frankfurt sub simbolul „FRU”.

Pentru mai multe informații, vizitați www.ferratumgroup.com.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.