Alte vremuri, alţi oameni

29 ianuarie 2016
Cum se ratează o dezbatere jpeg

De curînd, a apărut, la Editura Monitorului Oficial, o carte temeinică şi fermecătoare intitulată Regalitatea şi Marea. Scrisă de Doina Păuleanu, directoare, de peste 20 de ani, a Muzeului de Artă din Constanţa, cartea e o istorie a Dobrogei şi mai ales a metropolei tomitane, după alipirea teritoriului dintre Dunăre şi mare la Regatul României, ca urmare a Tratatului de Pace de la San Stefano şi a Congresului de la Berlin (1878).

O documentare laborioasă pe multiple direcţii (istorie, geopolitică, antropologie, artă, urbanism) şi o calitate a editării (incluzînd o impresionantă colecţie de imagini), pentru care echipa Monitorului Oficial merită toată lauda, fac din această lucrare un autentic eveniment, ocultat, fireşte, cum se întîmplă mai întotdeauna la noi, de „evenimente” mult mai picante: tribulaţiile matrimoniale ale lui Cristi Borcea, noua mare fundaţie a micului Titulescu, descoperirea „acoperiţilor” şi reacoperirea descoperiţilor etc. În ce mă priveşte, am citit cartea Doinei Păuleanu ca pe un omagiu consistent adus regelui Carol I şi generaţiilor de „fondatori”, care au făcut posibilă transformarea unei aglutinări de adăposturi precare, cunoscută sub numele de Küstendje în oraşul Constanţa. Am regăsit, sau am descoperit în paginile cărţii, oameni, texte şi împrejurări, de natură să arunce, prin contrast, asupra lumii noastre de azi un cearcăn de umbră, un văl de dezamăgire şi neîncredere.

Profit de ocazie, ca să împărtăşesc cititorilor cîteva din melancoliile pe care mi le-a provocat această experienţă de lectură. Iată, de pildă, un fragment din discursul pronunţat de noul rege al ţării, la 10 mai 1866, dinaintea Parlamentului naţional: „Punînd piciorul pe acest pămînt sacru, eu am devenit român. Acceptarea plebiscitului îmi impune, ştiu, mari datorii. Sper că îmi va fi dat să le duc pînă la capăt. Vă aduc o inimă credincioasă, intenţii curate, o voinţă fermă de a face bine, un devotament fără margini către noua mea patrie şi un respect neclintit faţă de legi…”. Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen avea, cînd a rostit aceste cuvinte, 27 de ani. Încercaţi să le puneţi în gura oricărui politician de azi şi veţi vedea că nu se potrivesc. Sau că dacă ar fi rostite, n-ar fi decît pură demagogie. Actualitatea („inactuală”) a gîndirii politice a monarhului german se vădeşte cu asupra de măsură şi cu un alt prilej: intrararea triumfal-simbolică a trupelor române în Dobrogea, proaspăt alipită. Iată ce spune regele: „… Acum veţi merge în Dobrogea, nu în calitate de cuceritori, ci de amici, ca fraţi ai locuitorilor, care de azi înainte sînt concetăţenii noştri. Ostaşi! În noua Românie, veţi găsi o populaţiune în cea mai mare parte română. Dar veţi găsi şi locuitori de alt neam, de altă religiune. Toţi aceştia, devenind membri ai Statului român, au drept deopotrivă la protecţiunea, la iubirea noastră. Între aceştia veţi afla şi populaţiuni musulmane a căror religiune, familie, moravuri se deosebesc de ale noastre. Eu, cu dinadins vă recomand a le respecta…”.

Doamna Angela Merkel şi-ar putea descoperi, în aceste cuvinte, un precursor la care nu s-a gîndit, tot astfel cum musulmanii de-acum ar avea ceva de învăţat de la strămoşii lor, infinit mai cordiali cu locul lor de adopţie şi cu oamenii lui, decît sînt ei cu lumea pe care o iau cu asalt… Să amintim, în treacăt, că datorăm lui Carol I iniţiativa construcţiei, la Constanţa, a unei mari moschei. Un cuvînt şi despre Remus Opreanu, primul prefect al Constanţei (ajuns în post la 34 de ani), oltean de origine, doctor în drept la Paris şi în filologie clasică la Pisa. A fost numit de Mihail Kogălniceanu, pe atunci ministru de Interne, şi are cel puţin două merite: a redactat legea pentru organizarea Dobrogei şi a avut iniţiativa înălţării, în urbea litorală, a statuii lui Ovidiu, comandată lui Ettore Ferrari, acelaşi sculptor căruia îi datorăm monumentul lui Ion Heliade Rădulescu din Piaţa Universităţii bucureştene.

Oameni ca el, sau ca Scarlat Vîrnav, prefect al aceluiaşi teritoriu în prima decadă a veacului 20 şi ctitor al Cazinoului, al primului mare bulevard constănţean, al Palatului de Justiţie, şi al unor instituţii care au schimbat faţa întregului judeţ (117 şcoli, 42 de biserici, zeci de primării noi) sînt, în administraţie, „strămoşii” unor contemporani de tip Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre şi alţii ejusdem farinae. Fără comentarii.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.