Avanpremieră editorială: "Cosmos"

22 mai 2014
Avanpremieră editorială: "Cosmos" jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul lui Carl Sagan, Cosmos (Editura Herald, colecția „Mathesis“).

Viețile stelelor

„Deasupra noastră se întindea cerul spuzit de stele; stăteam tolăniţi pe spate şi le priveam, întrebîndu-ne dacă le făcuse cineva dinadins sau erau acolo dintotdeauna.“

Mark Twain, Huckleberry Finn

„Am… o teribilă nevoie… să spun cuvîntul?… de religie. Apoi ies pe timp de noapte şi pictez stelele.“

Vincent van Gogh

***

Pentru a face o plăcintă cu mere avem nevoie de făină, mere, un pic din cutare şi cutare ingredient şi căldura cuptorului. Ingredientele sînt alcătuite din molecule – de exemplu, zahăr sau apă. Moleculele sînt alcătuite la rîndul lor din atomi – carbon, oxigen, hidrogen şi alte cîteva. De unde provin aceşti atomi? Cu excepţia hidrogenului, sînt cu toţii fă­cuţi în stele. O stea este un fel de bucătărie cosmică în interiorul căreia sînt gătiţi atomi de hidrogen şi sînt obţinuţi atomi mai grei. Stelele se condensează din gaz şi praf interstelar care sînt al­cătuite în principal din hidrogen. Hidrogenul a fost însă făcut în Big Bang, explozia care a început Cosmosul. Pentru a face o plă­cintă de mere de la zero, trebuie să inventezi mai întîi universul.

Să presupunem că luăm o plăcintă cu mere şi o tăiem pe jumătate; luăm una din cele două părţi şi o tăiem pe jumătate; şi continuăm astfel în spiritul lui Democrit. De cîte tăieri este nevoie pentru a ajunge la un singur atom? Răspunsul este în jur de nouăzeci de tăieri succesive. Desigur, nici un instrument de bucătărie nu ar putea fi suficient de ascuţit, plăcinta se fărîmiţea­ză şi oricum atomul ar fi prea mic pentru a-l vedea fără ajutor. Dar există o modalitate de a ajunge la el.

Natura atomului a fost pentru prima dată înţeleasă la Uni­versitatea Cambridge din Anglia, în cei patruzeci şi cinci de ani avînd în centru anul 1910 – o modalitate folosită fiind aceea de a trage în atomi cu alte bucăţi de atomi şi de a observa modul în care ricoşează. Un atom obişnuit are un fel de nor de electroni în exterior. Electronii, după cum le spune numele, sînt încărcaţi electric. Sarcina este descrisă în mod arbitrar ca fiind negativă. Electronii determină proprietăţile chimice ale atomului – stră­lucirea aurului, senzaţia rece a fierului, structura cristalină a diamantului de carbon. Nucleul se află în interiorul atomului, ascuns la mare adîncime sub norul de electroni şi este alcătuit în general din protoni încărcaţi pozitiv şi din neutroni electric neutri. Atomii sînt foarte mici: o sută de milioane de atomi aşezaţi unul după altul ocupă o lungime egală cu vîrful degetu­lui mic. Dar nucleul este de încă o sută de mii de ori mai mic, ceea ce explică într-un fel de ce a durat atît de mult să fie desco­perit1. Cu toate acestea, cea mai mare partea a masei unui atom se află în nucleul acestuia; prin comparaţie, electronii nu sînt altceva decît nişte nori de puf mişcător. Atomii sînt în cea mai mare parte spaţiu gol. Materia este alcătuită în principal din nimic.

Eu sînt alcătuit din atomi. Cotul meu, care se sprijină pe masa din faţa mea, este alcătuit din atomi. Masa este alcătuită din atomi. Dar dacă atomii sînt atît de mici şi goi şi nucleele sînt şi mai mici, de ce mă susţine masa? De ce, după cum obiş­nuia să întrebe Arthur Eddington, nucleele care formează cotul meu nu alunecă fără efort printre nucleele care formează masa? De ce nu mă prăbuşesc la podea? Sau de ce nu cad direct prin Pămînt?

Răspunsul este norul de electroni. Partea exterioară a unui atom din cotul meu are o sarcină electrică negativă. Acelaşi lu­cru se întîmplă şi cu atomii mesei. Dar sarcinile negative se resping. Cotul meu nu trece prin masă fiindcă atomii au elec­troni în jurul propriului nucleu şi fiindcă forţele electrice sînt puternice. Viaţa cotidiană depinde de structura atomului. Dacă dezactivăm aceste sarcini electrice totul se va dezintegra într-o pulbere fină şi invizibilă. Fără forţe electrice, nu vor mai exista lucruri în univers – doar nori difuzi de electroni, protoni şi ne­utroni şi sfere antrenate gravitaţional compuse din particule elementare, rămăşiţele informe ale lumilor.

Dacă ne propunem să tăiem o plăcintă cu mere şi să mer­gem dincolo de atom, ne confruntăm cu o infinitate a lucrurilor foarte mici. Iar atunci cînd privim cerul nopţii, ne confruntăm cu o infinitate a lucrurilor foarte mari. Aceste infinităţi repre­zintă un regres fără sfîrşit care continuă nu doar foarte departe, ci la nesfîrşit. Dacă te aşezi între două oglinzi – într-o frizerie, de exemplu –, vezi un număr mare de imagini cu tine însuţi, fiecare fiind o reflexie a alteia. Nu poţi vedea o infinitate de ima­gini fiindcă oglinzile nu sînt perfect plane şi nici aliniate, fiindcă lumina nu se deplasează cu o viteză infinită şi fiindcă te afli în mijloc. Cînd vorbim despre infinit vorbim despre o cantitate mai mare decît orice număr, oricît de mare ar fi acesta.

Matematicianul american Edward Kasner l-a rugat la un moment dat pe nepotul său de nouă ani să inventeze un nume pentru un număr foarte mare: zece la puterea o sută (10100), ci­fra unu urmată de o sută de zerouri. Copilul l-a numit googol. Iată numărul: 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000. Fiecare dintre noi poate concepe numere foarte mari şi le poate da nume ciudate. Încercaţi. Are un anumit farmec, mai ales dacă se întîmplă să ai nouă ani.

Dacă un googol pare mare, să luăm atunci în considerare un googolplex. Este zece la puterea unui googol – adică cifra unu urmată de un googol de zerouri. Prin comparaţie, numărul total de atomi din corpul tău este de aproximativ 1028, iar nu­mărul total de particule elementare – protoni şi neutroni şi electroni – din universul observabil este de aproximativ 1080. Dacă universul ar fi fost, de exemplu, o masa solidă1 de neu­troni, astfel încît nu ar exista nici un spaţiu gol, tot nu ar fi mai mult de aproximativ 10128 particule în interiorul acesteia, ceva mai multe decît un googol, dar trivial de puţine în comparaţie cu un googolplex. Şi totuşi aceste numere, googolul şi googol­plexul, nu se apropie, nici măcar pe departe, de ideea de infinit. Un googolplex se află exact la aceeaşi distanţă faţă de infinit la care se află numărul unu. Am putea încerca să scriem un googol­plex, dar este o ambiţie fără ieşire. O bucată de hîrtie suficient de mare pentru a putea scrie pe ea în mod explicit toate zerourile unui googolplex nu ar putea încăpea în universul cunoscut. Din fericire, există o metodă mai simplă şi foarte concisă de a scrie un googolplex: 1010100; şi chiar infinitul: ∞ (pronunţat „infinit”).

Într-o plăcintă cu mere arsă, cea mai mare parte din ne­greală este carbon. Cu nouăzeci de tăieri ajungi la un atom de carbon, ce conţine şase protoni şi şase neutroni în nucleu şi şase electroni în norul exterior. Dacă ar fi să extragi un fragment din nucleu – de exemplu, alcătuit din doi protoni şi doi neutroni – acesta nu va fi nucleul unui atom de carbon, ci nucleul unui atom de heliu. Această tăiere sau fisiune a nucleelor atomice se petrece în armele nucleare şi în centralele nucleare convenţio­nale, deşi acolo nu sînt rupţi atomi de carbon. Dacă execuţi tăierea cu numărul nouăzeci şi unu a plăcintei cu mere, dacă tai un nucleu de carbon, nu obţii o felie mai mică de carbon, ci un lucru diferit – un atom cu proprietăţi chimice complet diferite. Prin tăierea atomilor transmutăm elementele.

Dar să presupunem că mergem mai departe. Atomii sînt alcătuiţi din protoni, neutroni şi electroni. Putem tăia un pro­ton? Dacă bombardăm protoni cu alte particule elementare la energii înalte – alţi protoni, de exemplu – începem să întreză­rim unităţi mai fundamentale care se ascund în proton. Fizicie­nii propun acum că aşa numitele particule elementare, precum protonii şi neutronii, sînt alcătuite în realitate din particule şi mai elementare numite quarcuri, care se prezintă într-o varieta­te de „culori” şi „arome”, aşa cum au fost botezate proprietăţile acestora într-o încercare subtilă de a da un aer de familiaritate lumii subnucleare. Sînt quarcurile elementele constitutive ulti­me ale materiei sau sînt compuse şi acestea din particule mai mici şi mai elementare? Vom ajunge vreodată la un punct final al înţelegerii naturii materiei sau avem de-a face cu o regresie la infinit spre particule tot mai fundamentale? Aceasta este una dintre marile probleme nerezolvate din ştiinţă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.