(Apărut în Dilema, nr. 528, 16-22 mai 2003)

* Ştii că a venit vara cînd se vorbeşte şi despre corupţia de pe litoral, nu numai despre cea de la Bucureşti.
* E, fireşte, vară atunci cînd mitingul de Ziua Europei se ţine la Ciorogîrla, singura localitate în care se putea raporta o prezenţă de 50%.
* Ştii că a venit vara cînd constructorii fac studii de trafic, să poată turna asfaltul la o oră de maximă audienţă şi enervare.
* Ştii că a venit vara cînd Sever Mureşan iese de la mititica, iar poporul, cu gura plină de mititei, e forţat de împrejurări să nu ia atitudine.
* Ştii că-i în mod clar vară cînd la televizor e atacată spinoasa problemă a ştrandurilor, în care nu se recomandă să intri (sau să ieşi, n-am înţeles prea bine).
* Guvernul ştie şi el c-a venit vara, pentru că, într-o hotărîre recentă vorbeşte despre căldura... de la iarnă.
* Ştii că e, totuşi, vară, pentru că scumpirea benzinei prinde cu greu pagina unu, între o pereche de bikini şi veşti despre perplexitatea meteorologilor.
* Ştii c-a venit vara cînd seminariile lungi cu titluri incitante ca "Autofinanţarea locală - între de-reglementare şi impuls legislativ" atrag mai puţină lume bună decît bistroul din colţ.
* Şi tot vara a venit cînd vîntul zbîrleşte meşele de păr ale politicienilor, iar soarele reuşeşte un contact direct cu chelia, cu efect imediat asupra discursului şi modelului de comunicare (de la Roman-Jakobson la Crîngaşi-Cap-în-Gură).
* Ştii c-a venit vara cînd numai 20-30 la sută din timpul petrecut la volan îl dedici supravegherii drumului şi respectării regulilor de circulaţie (motivele sînt uşor de zărit, pe trotuar...).
* Ştii c-a venit vara cînd oferta de la Metro pe care o găseşti în cutia poştală conţine cinci-şase piscine. Şi cînd, împotriva oricărei raţiuni, te apuci să măsori sufrageria, încercînd să vezi care ar încăpea.
* Ştii c-a venit vara cînd eşti, în sfîrşit în stare să te ţii de promisiunile pe care ţi le faci. Din păcate, un drum pînă la terasă nu arată chiar un mare efort de voinţă.
* Ştii c-a venit vara cînd domnii cu mutre importante care trec vorbind la telefon în maşini negre încearcă să găsească un motiv plauzibil pentru o călătorie de afaceri în Tenerife, cu secretara.
* Ştii c-a venit vara cînd îţi doreşti ca vecinului să i se strice aerul condiţionat, nu maşina.
* În sfîrşit, ştii c-a venit vara cînd unii dintre cetăţenii cu rubrică permanentă la Dilema fac tot ce pot să nu mai scrie cele 4.000 de semne reglementare. Între altele, întocmind un fals ghid de detecţie a verii, fără indoială util cînd ai nevoie de o hîrtie pe care să pui sticla cu bere.
* A, să nu uit: Ştii c-a venit vara încă de cînd te întorci pe partea cealaltă, dimineaţa. Dar cui îi pasă?
* Şi încă ceva: Ştii sigur c-a venit vara cînd esti în Tecuci şi ai pus mîna pe un motor. Fatalitate: nici în ziua de azi asta nu-ţi foloseşte la ceva.