Despre cinematografie la Parlament

Alexandra BUZAŞ
23 septembrie 2010
Despre cinematografie la Parlament jpeg

- Metafore din fotbal şi ironia sorţii. Paleologu susţine cinematografia -

Miercuri la Parlament – după săptămîni de tărăgănare şi amînare şi anulare a şedinţelor -, Comisia de Cultură a decis că a venit timpul (deh, nu erau alte probleme importante pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor) să ia în discuţie iniţiativa legislativă a senatorului (şi regizorului) Sergiu Nicolaescu de modificare a legii cinematografiei, propunere adoptată de Senat în luna mai. Printre semnatarii iniţiativei se mai numără senatorii Radu F. Alexandru („reputat scenarist”, conform  vicepreşedintelui Comisiei Victor Socaciu) şi Mircea Diaconu („actor şi director al Teatrului Nottara”, conform aceluiaşi deputat).

Printre prevederile din proiectul de modificare a legii cinematografiei se numără transformarea creditelor în sprijin financiar direct pentru producţia de film. Concret, în acest caz, Centrul Naţional al Cinematografiei ar deveni coproducător, ori, conform contestatarilor proiectului de modificare, acesta este un lucru singular în Europa. CNC-ul, o instituţie şi-aşa mult contestată, acordă credite pentru producţia de film, este un “investitor”, nu un coproducător.

“Introducerea CNC ca şi coproducător este inadmisibilă. Nu se găseşte nicăieri în lume aşa ceva. Înseamnă că eu o să am un director general, sau secretar de stat, care îmi face distribuţia, îmi spune ce decoruri, ce actori o să am, deoarece cofinanţatorul şi coproducătorul au această funcţiune. Cofinanţînd filmul, (coproducătorul, n.r.) are drept total să se amestece în producţie. Este de neconceput. Ne întoarcem cu 25 de ani înapoi”, a susţinut regizorul Radu Gabrea la şedinţa comisiei.

Pe de altă parte, o altă prevedere a noului proiect spune că în locul scenariului, elementul de bază al dosarului de concurs de finanţare la CNC devine decupajul regizoral, aşa cum era înainte de 1989. Conform contestatarilor "decupajul regizoral este un document tehnic ce nu poate deveni criteriu de evaluare, fiind anacronic".

“O altă inadvertenţă: introducerea noţiunii de decupaj, care nu s-a folosit decît în perioada regimului comunist, cînd era un mijloc de control al nostru. Azi e un lucru tehnic în care se prezintă discuţiile între regizori şi echipa tehnică. Nu se poate prezenta la concurs un decupaj, pentru că el implică o distribuţie fixată, discuţii cu operatorul, este o fază pregătitoare a producţiei", a susţinut Gabrea.

Totodată, cineaştii reclamă faptul că în locul selecţiei bazate pe elemente cuantificabile (premiile cîştigate anterior, rezultate de box office etc.), se propune notarea cu admis/respins - şi anume "evaluarea subiectivă a calităţii decupajului regizoral" şi "amploarea filmului".

Regizorul Corneliu Porumboiu, prezent la discuţii, a ridicat problema lipsei de criterii în ceea ce priveşte concursul CNC, conform noii iniţiative legislative, fapt care îl duce într-o "zonă total subiectivă", subliniind totodată că excluderea criticilor din jurii ar fi "un lucru foarte periculos".

După ce Radu Gabrea, Corneliu Porumboiu şi Tudor Giurgiu şi-au expus argumentat opiniile cu privire la modificarea legii cinematografiei – aceştia susţinînd la unison faptul că cele mai grave probleme cu care se confruntă cinematografia română sînt legate de infrastructură (săli de cinema), promovarea filmelor la nivel naţional şi transparenţa CNC-ului – a venit rîndul deputaţilor să ia cuvîntul.

Şi s-au exprimat...

De bine, ca o ironie a sorţii

Theodor Paleologu :  „Proiectul lui Nicolaescu este inutilizabil. Cea mai mare problemă este subfinanţarea dramatică din domeniul respectiv. Legea este ameliorabilă. Trebuie să analizăm propunerile dînşilor pentru a ameliora legea actuală. Cea mai mare problemă a filmului din România este distribuţia.  (...)  Trebuie să lucrăm în cadrul legislativ existent, cu propuneri de modificări care să vină din toate părţile. Trebuie să fim echidistanţi şi să avem mult dicernămînt. Trebuie să fim conştienţi că nu legea modifică totul”.

Cu fotbal:

Victor Socaciu: "Asistăm la un meci foarte puternic. Pe de o parte, o generaţie foarte puternică, cea tînără, pe de altă parte, o generaţie care a fost în prima linie a cinematografiei mulţi ani. Este, pînă la urmă, o decizie grea şi pentru noi, să vedem cum înclinăm balanţa, cui dăm credit. Argumentele dumneavoastră sînt convingătoare, dar sînt argumente convingătoare şi în cealaltă tabără. (...) Vom depune toate eforturile pentru a găsi formula cea mai echilibrată de a crea un mecanism viu, prin care să ieşim şi mai puternic pe piaţa internaţională".

Şi concluzia care este: analizăm, discutăm şi vedem. Ceea ce nu înţeleg eu este de ce a trebuit să vină Sergiu Nicolaescu cu o o propunere aberantă pentru ca această lege a cinematografiei să fie luată în seamă şi de ce trebuie să izbucnească şi al miilea scandal la CNC pentru ca în sfîrşit să se audă cuvinte ca „transparenţă”, „promovare” şi „lipsa infrastructurii” în Parlament (că la Ministerul Culturii s-au mai auzit, chiar în mandatul lui Paleologu, dar nu s-a schimbat nimic).

Tot ce putem să sperăm e că de data asta se va discuta legea punct cu punct şi se va ajunge la o variantă care să fie în „ajutorul” tuturor din breaslă. Şi apoi, mai e speranţa cu schimbările la CNC... Dar, pînă atunci, să vedem filme româneşti!

Alexandra BUZAŞ est jurnalistă la Mediafax.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.