Efectul fluture

13 aprilie 2014
Efectul fluture jpeg

Aranjîndu-și cochet în oglindă aripioarele papionului, cu numai o singură oră înaintea lansării antologiei retrospective de proză scurtă, editorul ei, criticul literar Marius Chivu, nu bănuia că devenise unealta cunoscutului efect fluture. Așa că, aruncînd o ultimă privire spre luciul care îi prezenta un bărbat frumos cu care se obișnuise deja, ieși pe ușă fluierînd o melodioară tîmpită, semn al lipsei de griji.

Una dintre fundițele pepit, care atîrna potolită acuma lîngă gulerul scrobit, fîlfîise nonșalant cu cîteva minute mai devreme, atunci cînd palmele elegante și degetele pricepute în mai multe treburi ce țin de natura umană o răsuciseră autoritar. Jocul ei întortocheat învîrtise fuioarele de aer într-un așa fel, încît de-acuma, vîntul reavăn, de toamnă umedă, începuse să se preumble prin tot Bucureștiul. Din această cauză, toți invitații la așteptatul eveniment, scriitori cu locuința în capitală, se prezentară la Tîrgul de Carte foarte gros îmbrăcați.

O consecință asemănătoare, însă de data aceasta mai puțin apropiată fenomenelor fizice, fusese provocată în ultimele zile chiar de apariția respectivului volum, ale cărui coperte, zburătăcind înțelesul cărții între paginile principalelor reviste de cultură, declanșaseră un vîrtej de comentarii asupra selecției făcute de Chivu. Din batist fin sau din hîrtie, fluturii continuau să bată din aripi.

La Tîrgul de Carte lumea venise puhoi, astfel încît unii dintre patronii cîtorva edituri mai vizibile se gîndeau sincer că nu mai sînt destui autori care să poată ostoi această sete de lectură. Totodată, afluența de public le confirma drumul pe care o apucaseră în afaceri. Și îi liniștea în privința viitorului lor și-al odraslelor. Policrom, editura care publicase antologia de proză scurtă, își concepuse standul într-o cheie modernă, apelînd la un designer ieftin, dar cu idei. Așa că, paralelipipedul realizat din module telescopice de aluminiu, pavoazat cu portretele în sepia ale cîtorva autori reprezentativi ce se aflau sub contract, era pregătit să-și primească oaspeții – șaisprezece dintre cei douăzeci și trei de scriitori antologați. Loc era destul, pentru toți, așa gîndise și responsabila spațiului respectiv, care, încă de la primele ore ale dimineții, avusese grijă să facă aprovizionarea cu apă plată – pentru artiștii ceva mai în vîrstă, supuși regimurilor stricte de alimentație, cu aceea carbogazoasă – preferată de noul val și, în fine, cu saleurile și fursecurile pe care urmau să le ronțăie, împreună, într-o comuniune perfectă, autorii și admiratorii lor.

Dacă existase vreo problemă ținînd de aglomerație, aceea putea privi, iarăși, numai cartea nou apărută, despre care mai mulți scriitori, frustrați pentru că nu făcuseră obiectul selecției, afirmaseră răspicat că s-ar fi putut crea loc și pentru ei. Reprezentantul energic al acestei facțiuni publicase, cu titlul „De ce 435 și nu 500?”, un articol care făcuse oarecare vîlvă și în care dezbătuse virulent pe seama numărului de pagini ce găzduiseră acele patruzeci de texte scurte. Una dintre afirmațiile sale, temeinic documentată, era aceea că numărul 435 se potrivește prea bine cu perioada orbitală a planetei Marte, exprimată în zile pămîntești, fapt care ar plasa tomul sub zodia nefastă, a conflictelor alimentate de zeul roman al războiului, căruia astrul îi împrumutase numele. Mai mult, purtătorul de cuvînt al acestor nemulțumiți sublinia că simbolul corpului ceresc, săgeata cu vîrful în sus, același care în biologie reprezintă sexul masculin, înrîurise preferințele lui Marius Chivu, aproape în mod exclusiv, către beletriștii bărbați, ceea ce, bineînțeles, nu putea fi decît expresia discriminării sexuale. Citatul din prefața în care antologistul prezenta argumentul demersului său și criteriile pe care se bazase la realizarea lui, părea să îi dea dreptate: "din cei 23 de scriitori selectați, doar 3 sînt fete (de altfel, una din concluziile personale este că, la noi, fetele nu scriu proză scurtă)."

Vîntul iscat din nodul cravatei pepit apleca de acuma, cînd încolo, cînd încoace, plopii înalți care pot fi văzuți prin București, umplînd cu rumoare și temere studiourile de știri care începuseră atacul asupra primăriilor de sector. Dar pavilionul imens și supraîncălzit, unde se desfășura ultima zi a Tîrgului de Carte, decupa frumos realitatea, lăsînd lumea iubitorilor de cuvinte să tîrguiască în pace.

Exact la ora anunțată, criticul și masa de scriitori invitați s-au prezentat, pe rînd, cu microfonul în mînă, în fața asistenței curioase. Ca de fiecare dată, s-au spus lucruri amestecate, și consistente, și banale, s-au făcut mulțumirile de rigoare, avîndu-se grija aproape maladivă a echilibrului oratoric și acordurilor corecte, așa după cum trebuie să își exprime trăirile niște oameni de condei. Cînd i-a venit rîndul, unul dintre confrații care încercase să-și înece fluturii din stomac cu ceva votcă, după care turnase apă gazoasă peste ei, a mormăit ceva despre un dezastru care ar fi putut să se desfășoare chiar atunci, sub ochii tuturor – prăbușirea standului din cauza aglomerației iscate – și care ar fi fost subiectul potrivit pentru o nouă proză scurtă, asta dacă unul dintre antologații lipsă s-ar fi înhămat la carul funebru al unui asemenea omagiu.

Tot din cauza băuturilor turnate în dînsul, un alt autor a trebuit să dea o fugă pînă la budă. Era penultimul în șirul care își tot pasa microfonul, așa că avea timp destul pentru asta. Întîmplarea face că, din graba de a se reîntoarce și de a completa pleiada pe care o știrbise pentru cîteva clipe, scriitorul a uitat crăpată ușa de la toaletă, amănunt care, coroborat cu cîteva geamuri pe care organizatorii tocmai le deschiseseră ca să se mai potoloească zăduful, a făcut să se iște o pală de curent imensă, care a antrenat în vîltoarea ei, cu o nebunie pe care nimeni n-ar fi putut-o bănui înainte, tije din aluminiu, postere plastifiate, corpuri de scriitori și suflete nevinovate de cititori. Cele cîteva televiziuni care erau prezente au început să transmită dezastrul în direct, timp în care posturile neinvitate la eveniment își speculau telefonic analiștii de tot felul. După controversata moarte a lui Eminescu, aceștia păreau a fi de acord că soarta literaturii române era din nou încercată.

Din adîncul puzderiei de materiale contorsionate s-a ridicat, preț de o clipă, dar numai îngerii au putut zări asta, un fluture pestriț, răspîndind iz de naftalină.

Călin Torsan este muzician şi prozator. Ultima carte publicată este romanul Plasterca, Casa de pariuri literare, 2013.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

31571865 1c90 4f4e 9512 323eff80dd8f w1597 n r1 s s jpg
Secretele celui mai performant sistem educațional din lume. Este mult mai performant decât școala românească și are elevi fericiți, fără teme acasă
Sistemul educațional finlandez este considerat cel mai bun din lume. Total diferite de sistemul educațional românesc.
Cum sa slabesti 10 kg  inainte de venirea verii  Sursa foto Pixabay weight loss 7705107 1280 jpg
Cum să slăbești 3 kilograme în 5 zile cu o băutură simplă, făcută în casă. Te va costa doar un leu prepararea acesteia
Dacă ești în căutarea unei metode naturale și accesibile pentru a pierde câteva kilograme în plus într-un timp scurt, s-ar putea să fii surprins să afli că secretul stă într-o plantă banală pe care o găsești în orice piață: pătrunjelul.
tik tok  jpg
Viitorul pe repede-înainte. TikTok schimbă felul în care tinerii se raportează la muncă
Pentru 7 din 10 tineri români cu vârste între 18 și 25 de ani, TikTok rămâne platforma preferată. Doar 37% au cont pe LinkedIn. Într-o economie care se bazează pe contribuții și continuitate, lipsa conectării la piața muncii devine o vulnerabilitate de sistem?
Fotografie a Zsofiei Torma   Foto Arhivele judetului Hunedoara  Sursa Laura Coltofeanu1 jpg
Jurnalul tulburător al Zsófiei Torma, prima femeie arheolog din Europa. A deschis porțile către civilizația neolitică
Zsófia Torma a fost una dintre primele femei arheolog din Europa și cea care a descoperit așezarea preistorică de la Turdaș. Recunoașterea i-a venit însă târziu. Jurnalul ei, scris spre finalul vieții, arată drama unei intelectuale marginalizate, și dezamăgite de o lume care o ignorase.
image png
Frunza banală care te scapă pentru totdeauna de purici. E gratis și o găsești peste tot
În lupta cu puricii, natura oferă uneori cele mai eficiente soluții, la îndemână și fără efecte secundare.
Cardiologul David Sabgir din Ohio fondatorul mișcării „Walk with a Doc” Colaj DMS
5 obiceiuri simple recomandate de cardiolog pentru o inimă sănătoasă vara aceasta. Începe acum și simte diferența
Descoperă 5 obiceiuri simple de vară, recomandate de un cardiolog, pentru a-ți menține inima sănătoasă și plină de energie.
Bombardamente Fâșia Gaza FOTO Shutterstock jpg
Piloții IDF au bombardat Gaza cu bombele și rachetele neutilizate în misiunile împotriva Iranului
Avioanele de război israeliene care au participat la misiuni împotriva Iranului în timpul războiului de 12 zile au lansat asupra Fâșiei Gaza bombele și rachetele neutilizate, dezvăluie The Telegraph.
metrou bucuresti foto fb jpg
Metroul ascuns al lui Ceaușescu? Stația misterioasă despre care oficialii Metrorex nu vorbesc niciodată
Zi de zi, mii de bucureșteni trec pe lângă ea fără să știe. Este una dintre cele mai persistente legende urbane din Capitală: metroul-fantomă, o stație ascunsă, despre care oficialii Metrorex nu vorbesc niciodată.
Somn de amiază  Sursa Freepik com jpg
Ceasurile inteligente ne schimbă viața, dar cu ce preț? "Răspunsul nu mai vine din interior, ci dintr-un scor afișat pe ecran"
Pentru 86% dintre utilizatorii din România, smartwatchurile au adus schimbări reale în comportament. Dar în timp ce promisiunea unei vieți mai sănătoase se confirmă în cifre, apar și întrebări legate de echilibru, autonomie și presiunea de a fi mereu „în formă”.