Epoca noastră

20 ianuarie 2020
Epoca noastră jpeg

M-am tot întrebat în ultima vreme de unde vine impresia generalizată potrivit căreia sistemele totalitare ale secolului XX au fost o anomalie, o abatere de proporții de la profilul general al epocii în care au avut loc. În definitiv, sistemele absolutiste au fost o constantă istorică, inclusiv în Europa, iar arbitrariul, cruzimea și tortura au fost metode uzuale de exercitare a puterii, aici și în alte părți, în secolul trecut și în multe alte secole trecute. De unde atunci mirarea masivă și ingenuă privind prezența sistemelor totalitare în secolului XX, sisteme care ar putea caracteriza omenirea cel puțin la fel de bine ca și democrația?

Răspunsul ține de raportarea noastră la actuala perioadă istorică. Dincolo de apariția și dispariția sistemelor totalitare, sîntem parte a epocii post-coloniale, caracterizată printr-o omogenizare tehnologică, de practică politică şi de mentalităţi - mă refer, se înţelege, la lumea occidentală, în care sînt incluse Europa, America şi Australia. Ruptura în această lume e undeva între sfîrșitul secolului XIX și începutul secolului XX, nicidecum în 1914, 1918 sau 1945. Tocmai această ruptură, anterioară apariției sistemelor totalitare, e la baza percepției de atunci și de acum privind anomalia acestora.

Epoca post-colonială este mai omogenă decît am fi înclinați să credem, de la înălțimea progresului pe care spunem că l-am realizat în ultimele trei decenii. E caracterizată de aceleași expresii politice, precum alegerile. Să privim mai atent. Roosevelt de pildă, indiferent de ce opțiune favoriza, trebuia să țină cont de voința electoratului în privința alegerii momentului implicării americane în război. Tensiunile politice interne din capitala americană și din capitalele europene respectă de mai bine de o sută de ani aceleași tipare. Pînă și în Rusia, extremul orient al civilizației europene, sistemul absolutist a trebuit să accepte apariția Dumei de Stat. Omogenitatea epocii poate fi și altfel probată. Slujba, concediul, afacerea, banca sînt instituții care nu s-au modificat esențial în tot acest timp. Nici tehnologic, îndrăznesc să spun, exceptînd poate internetul, nu sîntem dintr-o epocă superioară faţă de interbelic. Întîmplător, am văzut zilele trecute imagini de la vizita țarului la Constanța. Erau din 1914. Metroul din New York tocmai a împlinit un secol de existenţă. Oamenii merg pe stadion la un meci de fotbal ca în 1935. Folosesc tramvaie ca să ajungă la serviciu ca acum 50, 80 sau 100 de ani. Sau telefonul, sau serviciile de publicitate, sanitare sau de învățămînt. Etosul democrat al acestei epoci e forjat și prin omogenitatea colaterală socială sau tehnologică descrisă. Ne recunoaștem în tot acest spațiu temporal. Din aceste motive, noi de fapt percepem că sistemele totalitare au apărut într-o epocă care ne aparține, care ne reprezintă, în care trăim chiar acum.

Așadar, în epoca noastră preponderent democratică au fost posibile două anomalii totalitariste (plus două conflagraţii generalizate, care au scos din nou în evidenţă natura violentă a speciei - dar asta e o altă discuţie). Ni le asumăm pentru că ne aparțin la scară istorică, sînt parte a epocii noastre, dar ne și mirăm de apariția lor pentru că percepem ca pe un dat prezența democrației în perioada curentă. În rest, rămîne cum am constatat: omul a fost capabil de multe alte abordări, pe care poate tocmai prin aceste anomalii reușim să nu le pierdem din vedere.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Imagine de ansamblu a oraşului Florenţa. Sursa: pixabay.com

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.