În premieră în România, cinema imersiv la Astra Film Sibiu

Răzvan SADEAN
27 septembrie 2016
În premieră în România, cinema imersiv la Astra Film Sibiu jpeg

Între 17 și 23 octombrie 2016, Astra Film Festival propune o incursiune itinerantă de excepție de la cinemaul documentar clasic pînă la cele mai noi tehnologii pe care le experimentează filmul, de la vizionări colective în sala de cinema, la experiențe inedite de proiecții crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.

Cele mai reușite documentare de autor produse recent în lume sînt incluse în secțiunea competițională OutStanDox. Dead Slow Ahead (regia Mauro Herce) - premiat la festivaluri de profil din Lisabona, Locarno și Jihlava, Depth Two (regia Ognjen Glavonić) sau The New Man (regia Aldo Garay) - premiul Teddy pentru cel mai bun documentar la Berlinale, sînt doar cîteva dintre filmele care pun zoom pe realități umane și redau drame dintr-un trecut nelămurit sau dintr-un prezent tulbure, dincolo de bariere, clișee și decoruri.

cinematograf dom 1 jpg jpeg

Din lumea reală în realitatea virtuală

AFF 2016 propune un program inedit de documentare imersive care include producții creative realizate în formate noi: realitate virtuală, video 360 de grade, full-dome și web documentare.

În premieră absolută în România, în Piața Mare din Sibiu va fi amplasat un cinematograf-dom, o ocazie unică de a viziona filme 360 de grade pe un ecran în formă de cupolă. 8 documentare, dintre care 3 selectate special pentru Astra Film Junior, vor oferi publicului o experiență captivantă, datorită cîmpului vizual sporit și a sunetelor care vin din toate părțile. Acest tip de proiecție creează spectatorilor impresia că totul se desfășoară în jurul lor și senzația de prezență nemijlocită în centrul evenimentelor din film. Documentarele full-dome vor transpune cinefilii față-n față cu spectacolul fascinant al aurorei boreale (Aurora: Lights of Wonder), cu arta de a zbura (Dream of Fly) sau cu scene de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial (World 2 War).

cinematograf dom 2 jpg jpeg

Cum se vede lumea prin ochelarii viitorului?

La Astra Film Sibiu, spectatorii vor avea ocazia să experimenteze și să interacționeze cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală: Oculus Rift, pentru o vizionare interactivă și Samsung Gear VR, pentru filme 360 de grade. Realitatea virtuală deschide calea către o comunicare bazată pe empatie: perspectiva împărtășită creează un soi de înțelegere, iar utilizatorul, izolat în spațiul digital, devine parte a lumii virtuale și are posibilitatea de a întreprinde diferite acțiuni: poate manipula obiecte sau chiar să se miște fizic prin universul fictiv, făcîndu-l astfel să se simtă parte integrată a evenimentului prezentat.

Cum ar fi să faci o călătorie cu metroul prin Londra, chiar cu cîteva clipe înainte de atentatele teroriste din 2015 (Witness)? Sau poate ești curios să testezi viața într-o celulă virtuală dintr-o închisoare americană ("6x9" A Virtual Experience of Solitary Confinement)? 30 de milioane de copii din Sudanul de Sud, Siria și Ucraina au migrat datorită războiului în ultimii ani, iar poveștile lor incredibile sînt la o pereche de ochelari distanță (The Displaced). 8 documentare din programul AFF vor reda lumea cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală, de asemenea, o premieră în Sibiu.

Selecția AFF conține și 10 web documentare, toate integrînd formatul 360 de grade, 3 dintre ele fiind producții românești care prezintă diferite problematici ale comunismului: închisoarea de la Rîmnicu Sărat, o expoziție virtuală despre avortul în România comunistă sau Depozitul de Filme de la Cluj-Napoca.

ochelari vr jpg jpeg

Cetățeni ai lumii online

3 filme dezvăluie latura necunoscută a tărîmului pe care păşim atunci cînd accesăm mediul online, un tărîm care pare să fie plin de însuşiri, legi şi locuri neexplorate. Lo and Behold: Reveries of the Connected World (regia Werner Herzog) înfățișează oameni care au contribuit prin propria pasiune, imaginaţie, creativitate şi abilităţi tehnice pentru inventarea şi, ulterior, modelarea lumii pe care astăzi o ştim ca fiind Internetul. Dacă ar fi să explorăm şi mai mult geografia umană a acestui tărîm online, cea mai mare ţară din prezent cu siguranţă ar fi cea a comunităţii Facebook, cuprinzînd 1,7 miliarde utilizatori activi, ca locuitori. Care sînt legile în naţiunea Facebook şi ce se întîmplă dacă le încalci?; este punctul de plecare al filmului Facebookistan (regia Jakob Gottschau). Down the Deep, Dark Web (regia Duki Dror) ne invită să mergem dincolo de motorul "obişnuit", "oficial" de căutare al mediului online indexat, detectabil şi să ajungem în străfundurile Internetului, lumea interlopă digitală, singura care mai păstrează speranța internetului liber.

"Ne-am dorit în mod special să includem în programul ediției din acest an, pe lîngă cinemaul documentar clasic, o selecție a celor mai noi formate ale documentarului imersiv: full-dome, VR sau video 360 de grade. Astfel, continuăm ideea inițială a festivalului pornit în urmă cu 23 de ani ca o platformă de cinema sincronizată cu ceea ce se întîmplă în lume în materie de producție de film", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

____________________________________________________________________________________
Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
Cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, Centrul Național al Cinematografiei
Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez București
Partener digital: Ad Lemonade
Sponsor oficial: Banca Transilvania
Sponsori: Construcții SA, Takata, HBO, Cinelab
Mașina festivalului: Toyota
Parteneri media: HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Cațavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Tîrgu Mureș, RFI România, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Zile și Nopți, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultural

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.