Franţa a cerut o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni de interne, aceasta are loc azi la Bruxelles, unde se discută securitatea frontierelor externe şi reglementarea vînzărilor de arme.

Un prim text discutat este cel propus în urmă cu două zile de Comisia Europeană privind vînzarea de arme.

Executivul european propune interdicţia de vînzare a armelor semi automate persoanelor private. Este vorba despre revizuirea unei directive europene deja existente.

Textul conţine şi aspecte referitoare la interzicerea vînzării armelor pe Internet şi un mai bun schimb de informaţii între statele membre privind orice acţiune suspectă în acest sens.

Comisia propune şi un plan de acţiune împotriva traficului ilegal de arme, pentru care să existe o cooperare cu ţările din Balcani şi cele din Orientul Mijlociu.

Apoi miniştrii dezbat securitatea frontierelor externe, avînd grijă să nu transforme UE într-o fortăreaţă. Vor fi aplicate imediat controale sistematice şi coordonate la frontierele externe ale Spaţiului Schengen, vor fi controlate inclusiv paşapoartele europene.

Toate documentele controlate vor fi verificate prin introducerea lor în baza de date Schengen şi căutarea unor posibile referinţe criminale, ceea ce nu se întîmpla pînă acum.

Între timp, Belgia, acuzată de laxism în combaterea terorismului, se apără. Se pare că serviciile secrete belgiene ştiu mai multe decît par a ştii.

Percheziţiile şi atacul dat de forţele speciale la Saint Denis în 18 noiembrie, soldate cu moartea celui care se spune că ar fi creierul atentatelor de la Paris, au fost posibile în baza informaţiilor furnizate de Begia Franţei.

În plus, Belgia însăşi, care i-a adăpostit pe teroriştii responsabili de ultimele atentate, a lansat acum un nou plan de securitate pentru care guvernul a deblocat 400 de milioane de euro.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro