Proiecţiile de film de la Centrul Ceh din această toamnă au ajuns la final. Luni, 3 decembrie, la ora 20, veţi putea urmări Skokan, povestea unui fost deţinut care începe o nouă viaţă, iar marţi, 4 decembrie, tot la ora 20, explorăm universul sumbru al animaţiei cehe Alois Nebel.

Luni urmărim călătoria lui Skokan, de la porţile închisorii pînă la Cannes. Întrebat dacă îşi percepe propriile filme mai degrabă ca documentare sau ficţiune, regizorul răspunde că „un film bazat pe scenariu şi pe colaborarea cu actori, sau non-actori, nu este un documentar. Skokan nu este un documentar, deşi reflectă realitatea şi psihologia unor non-actori, deoarece ei se angajează faţă de un cadru ficţional.” Petr Václav  foloseşte tehnici specifice filmului documentar pentru a spune povestea unui bărbat proaspăt ieşit din închisoare, care lasă în urmă oraşul care l-a uitat şi îşi începe cariera muzicală. 

Filmul de marţi începe la sfîrşitul verii, în 1989. Alois Nebel este dispecer de tren într-o mică gară dintr-o regiune muntoasă, în apropiere de graniţa Cehoslovaciei. Este un om singuratic, preferînd compania orarelor vechi în locul oamenilor şi apreciază liniştea gării goale – cu excepţia zilelor cînd se lasă ceaţa. Atunci halucinează, vede fantome şi umbre ale trecutului întunecat al regiunii, unde populaţia germană a fost supusă unor acte de răzbunare în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Alois este bîntuit de aceste coşmaruri şi în final ajunge într-un sanatoriu. După cîţiva ani este lăsat să plece, numai că între timp lumea din exterior s-a schimbat – Zidul Berlinului a căzut şi regimul comunist din Cehoslovacia a încetat.

Între Skokan şi Alois Nebel putem explora diferite perspective ale revenirii în societate. Pentru Skokan, obstacolele sînt de natură socială – un fost deţinut de etnie romă, într-un context în care sărăcia şi prejudecăţile rasiale sînt la ordinea zilei, este nevoit să găsească soluţii de unul singur cînd lasă în urmă viaţa de pînă atunci. Între timp, Alois Nebel se confruntă cu un altfel de problemă – lumea a mers înainte în lipsa lui, dar trecutul continuă să-l bîntuie şi este imposibil să îşi găsească locul în noua realitate.

Proiecţiile vor începe la ora 20.00, intrarea este liberă şi vinul fiert din partea casei.