Și pudibonderia ucide

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Și pudibonderia ucide jpeg

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Chiar dacă 86% din femei au auzit de acest tip de cancer, mai bine de jumătate dintre ele nu știu despre infecția cu virusul HPV, iar una din zece românce nu crede că acest virus poate provoca cancerul. Potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică, 7 din 10 femei din România nu și-au făcut în ultimii ani nici un test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV.

România se situează tot pe primele locuri în țările Uniunii Europene cînd vine vorba de numărul de mame adolescente. Potrivit unei analize realizate de „Salvați Copiii România”, cinci din zece mame cu vîrsta sub 18 ani nu au fost niciodată la un control ginecologic. Ţara noastră se numără printre ţările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani – una dintre cauzele identificate de „Salvați Copiii” pentru rata mare a mortalității infantile fiind accesul limitat al mamei minore la servicii și educație medicală.

Potrivit unui alt studiu, realizat de GFK Health România, româncele sînt slab informate asupra bolilor cu transmitere sexuală, iar 25% nu au mers niciodată la ginecolog – neștiind așadar că depistarea la timp a cancerului de col îți poate salva viața sau că o infecție netratată corespunzător poate provoca infertilitate.

În ciuda acestor statistici, care nu se îmbunătățesc cu trecerea vremii, la răstimpuri, societatea românească se „cutremură” de pudibonderie cînd vine vorba despre educația sexuală în școli. Recent, tema a fost repusă pe tapet, cînd președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia în unitățile școlare va fi obligatorie, cel puțin o dată pe semestru, derularea unor programe de educație pentru viață și sănătate, inclusiv educație sexuală.

Complicatul drum al educației sexuale în școlile din România începe de prin 2001, cînd a fost lansat un program-pilot – Programul Național de „Educație pentru Sănătate în Școala Românească” – în urma căruia, în 2004, materia „Educație pentru Sănătate” a devenit disciplină opțională, programa fiind disponibilă pentru clasele I-XII. Materia ar fi trebuit să fie predată în școli de către profesorii de biologie sau de către învățători care, în teorie, ar fi trebuit să fie formați, pentru predarea acestor cursuri, de specialiști. Cu toate astea nu au existat nici programe de formare susținute și implementate la nivel național, nici un interes major pentru ca acest curs să fie accesat – drept care extrem de puțini elevi au beneficiat în mod real de o educație în acest sens (potrivit unei statistici, doar 6% din totalul populației școlare au urmat acest opțional, în anul școlar 2014-2015).

Mai mult, în 2016, deputatul PSD Ninel Peia a inițiat un proiect de lege prin care profesorii care ar fi răspîndit în școli informații legate de educația sexuală, fără acordul scris al părinților, ar fi fost pasibili de închisoare pînă la doi ani. Proiectul, denumit „Legea inocenței”, a trecut atunci de Senat.

Mai spre zilele noastre, cîțiva parlamentari revoltați, cu urechiușe zdrelite de sintagma „Educație sexuală”, au ținut morțiș să i se spună „Educație sanitară”, iar accesul la aceste cursuri să se facă doar cu acordul părinților – ignorînd, pe de o parte, că mulți părinți, la fel de pudibonzi ca ei, nici nu vor vrea să audă de așa ceva, pe de alta, statisticile care stau în cîrca lipsei de educație sexuală. Sau „sanitară”, după cum doresc să fie numită cei patru parlamentari care, în loc să susțină formarea unor cadre didactice pentru predarea acestei materii, sînt mai preocupați să mai pună o piedică în calea elevilor de a se informa în mod corect.

Cît privește fricile, cum că această materie ar fi un ghid către desfrîu, programa stă la dispoziție pe net. Chiar dacă nu a mai fost actualizată de prin 2007, îngroziții se pot dezîngrozi: nu e nici un îndemn la pornografie. Un elev care ar urma aceste cursuri ar avea acces, gradual, la informații care vizează anatomia și fiziologia corpului uman, ar învăța să ia măsuri corecte de igienă personală, urmînd, în timp, să învețe să identifice și să dezbată probleme legate de violență, de abuz fizic și psihic, acumulînd informații, nu mituri despre sănătatea reproductivă.

Informații folositoare unei adolescente care, poate – în loc să ajungă să se trateze din farmacie cu medicamente eliberate fără prescripție, doar pentru că părinții nu o duc la ginecolog, iar ei îi e prea rușine să meargă de una singură, sau care ar lua pastila de a doua zi ca unic mijloc de contracepție, neștiind efectele nocive pe care o asemenea pastilă luată în neștire le poate avea asupra sănătății –, ar deveni o femeie conștientă de corpul și de sănătatea ei. Iar un adolescent, care crede că un prezervativ se folosește doar pentru a evita o sarcină nedorită, ar deveni și el un bărbat conștient, atent la corpul și la sănătatea lui.

Dar, pînă una-alta, din turnul de fildeș al pudibonzilor care se opun unei educații făcute în școală nu se vede realitatea societății în care trăim. O realitate în care educația sexuală rămîne la cheremul miturilor și al Internetului.

Foto: flickr.com

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.