Asocierea ca parte a responsabilității omului liber

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Asocierea ca parte a responsabilității omului liber jpeg

Felicitări, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu! Felicitări pentru modul în care reușiți, prin ceea ce faceți, să solidarizați lumea românească, de altfel destul de grav atomizată și fracturată de indiferență și răutate. A construi un spital de la zero, fără nici un leu de la stat, nu este chiar o întreprindere ușoară. Încep aceste rînduri așa, deoarece eu cred că trebuie să ne mai și lăudăm între noi pentru lucrurile bune pe care le facem, iar voi meritați din plin a fi lăudate. Asociația Dăruiește Viață construiește un spital cu un profil în care statul român nu a construit nimic timp de 50 de ani. Spitalul este construit de la zero, pentru prima dată, în mod exclusiv din donații și sponsorizări. La finanțare au contribuit pînă acum 1.700 de companii și 260.000 de donatori, persoane fizice (www.daruiesteviata.ro). Întîmplarea fericită despre care vorbim mai sus ne oferă prilejul unei scurte dezbateri despre lumea în care trăim și despre rolul societății civile și al asocierii libere. Auzim foarte des în jurul nostru vorbindu-se despre societate civilă și asociere. Care este rolul societății civile? De ce la noi nu se întîmplă mai des asemenea lucruri?

Asocierea, alta decît cea instituționalizată, în jurul statului, face parte din ceea ce numim responsabilitatea în fața democrației, asumarea libertății de către cetățenii unei țări. Omul liber are multe responsabilități, iar asocierea în sprijinul unor proiecte comune este una dintre ele. Prin tradiție, oamenii liberi se asociază și suplinesc sau înlocuiesc statul în multe și variate domenii. Cel mai adesea asocierea ține de activități apropiate comunității prin intermediul cărora cetățenii dezvoltă și pun în evidență spiritul civic, capacitatea de cooperare pentru binele comun. Lumea liberă este o lume a cooperării și această cooperare este bine să treacă dincolo de stat. Cei care știu cîte ceva despre teoria și practica dezvoltării Occidentului cunosc rolul societății civile în realizarea a ceea ce numim țesătură socială, capital social solid. Alexis de Tocqueville a sesizat în mod corect situația din America timpului său: „Dintre țările lumii, America este cea care a profitat în cea mai mare măsură de asociere și în care s-a aplicat acest puternic mod de lucru la o mai mare diversitate de obiecte. Independente de asociațiile permanente create prin lege sub numele de parohii, orașe și districte, există o multitudine de alte asociații, care au luat ființă și s-au dezvoltat numai datorită voinței individuale. Cel care locuiește în Statele Unite învață încă de la naștere că trebuie să se bazeze pe forțele proprii pentru a face față relelor și obstacolelor vieții; are o atitudine sfidătoare și îndărătnică față de autoritatea socială și apelează la această autoritate doar atunci cînd nu se descurcă fără ea… În Statele Unite, cetățenii se asociază în scopul siguranței publice, al comerțului și industriei, al moralității și religiei. Voința umană nu deznădăjduiește în fața nici unui țel grație acțiunii libere a puterii colective a indivizilor“ (apud Niall Ferguson, Marele declin. Cum decad instituțiile și mor economiile, Editura Polirom, Iași, 2014, p. 118).

Ferguson socotește nivelul din ce în ce mai scăzut de asociere drept una dintre cauzele crizei capitalismului contemporan, la care face referire în lucrarea pe care o cităm. La asta contribuie și rețelele sociale, care creează conexiuni largi, dar slabe, precum și apariția și extinderea rețelelor de televiziune, dar și statul paternal, omniprezent și omnipotent, care acționează, prin promisiunea protecției, chiar împotriva indivizilor care compun societatea. Iată ce spune Tocqueville, vorbind despre mecanismul prin care societatea civilă devine o anexă inhibată a unui stat omniprezent: „Astfel, după ce ia fiecare individ, pe rînd, în mîinile sale puternice și îl modelează după bunul plac, suveranul își întinde brațele asupra societății ca întreg: îi acoperă suprafața cu o rețea de reguli mărunte, complicate, migăloase, uniforme prin care pînă și cele mai originale minți și cele mai viguroase suflete nu își pot croi un drum pentru a întrece mulțimea; nu frînge voințele, ci le înmoaie, le îndoaie și le ghidează; rareori stimulează pe cineva să acționeze, dar se împotrivește în mod constant inițiativei; nu distruge, ci împiedică crearea lucrurilor; nu oprimă, ci stingherește, compromite, enervează, înăbușă, paralizează și, în cele din urmă, reduce fiecare națiune la o turmă de animale sperioase și harnice al cărei păstor este guvernul“ (apud Niall Ferguson, Marele declin. Cum decad instituțiile și mor economiile, Editura Polirom, Iași, 2014, pp. 126-127). Aceasta este problema. Clasicul vorbea de parcă avea o hartă a României sociale în față. Promisiunea de siguranță pe care o oferă statul atrofiază spiritul asociativ, altul decît cel instituțional, de stat, și duce la dependența indivizilor și, în final, la pierderea libertății.

23 02260u jpg jpeg

De ce la noi nu se întîmplă mai des asemenea lucruri? Este o întrebare cu mai multe răspunsuri. Primul ar fi acela că nu avem o tradiție a asocierii. În mentalul românesc este înrădăcinată convingerea că statul trebuie să ne supravegheze viața de la naștere pînă la moarte. Or, asta nu se întîmplă. Apoi, asocierea este specifică în mai mică măsură capitalismului de tip european. Este o observație corectă a lui Tocqueville. Statul paternal, de tip social-democrat, european, a inhibat dezvoltarea asocierii. Birocrația nu vede cu ochi buni acest tip de inițiativă, prin care problemele se pot rezolva și altfel decît prin intervenția și sub controlul său direct. Chiar Ferguson citează o comparație între două orașe, unul din SUA și unul din Italia, arătînd că, deși cele două localități seamănă foarte mult din punct de vedere fizic, ele au instituții diferite și, ca urmare, o capacitate de asociere diferită: „În Montenegro (Italia, n.n.)  exista o singură asociație: un club al jucătorilor de cărți din care făceau parte 25 de bărbați din pătura superioară“ (op. cit., p.120). Capacitatea de asociere este dată deci de un pattern cultural. Este vorba despre tradiții și despre faptul că oamenii dețin în cultura lor un tip de implicare sănătoasă, care le permite să acționeze și să nu aștepte ca statul să le rezolve toate problemele. Capacitatea de asociere pentru binele comunității este importantă nu numai fiindcă rezolvă operativ și nebirocratic o serie de probleme ale comunității, ci și pentru că dă valoare țesăturii sociale, capitalului social. Oamenii se manifestă împreună pentru că trăiesc împreună. Așa se valorizează ca indivizi ce trăiesc într-o comunitate.

Revenind la mediul nostru românesc și bucureștean, trebuie să spunem că această capacitate de asociere pentru binele comun tinde spre zero. Puțini dintre noi au capacitatea de a se pune în slujba celorlalți. Trăim într-un mediu toxic, dominat de ură și egoism. Comunismul ne-a învățat că trebuie să așteptăm totul de la stat. Atunci cînd a încercat ceva, vezi munca patriotică, a sfîrșit în derizoriu, forțînd asocierea respectivă. Asocierea în folosul comunității, în vremea socialismului, era girată și condusă de către stat, așa cum erau toate clipele vieții noastre de trăitori în acea epocă. Și din această cauză, acum, la noi, neimplicarea civică este un mod de a fi. Pur și simplu nu ne pasă, considerînd că nu este treaba noastră, chiar și atunci cînd este vorba despre a pune un pom în fața blocului sau despre zugrăvirea la interior a aceluiași bloc unde locuim. Egoismul românesc infinit este un capitol aparte. Ar trebui să lăsăm sociologii să se pronunțe. Ca economist, pot spune că este o imensă barieră în calea dezvoltării. Capitalul social de valoare este o bună premisă pentru dezvoltarea capitalului economic și pentru prosperitate.

Cu atît mai mult este de lăudat o asemenea inițiativă. Și iată că aducem laude fără reținere. Desfășurîndu-se în mediul pe care l-am descris, nu pare a fi un gest de eroism, ci chiar este un asemenea gest. Nu este ușor să faci așa ceva într-o asemenea lume. Este ca și cum ai întreprinde ceva împotriva tuturor. Nu mă miră ostilitatea zonei politice și birocratice. Inițiativa pune în adevărata sa lumină un stat rău, corupt și impotent. Aristocrația bugetară românească nu poate fi decît dușmanul unor asemenea inițiative. Ca să nu mai vorbim că primarul Capitalei pur și simplu se bagă în seamă cu niște oameni care muncesc și care îi fac treaba. Sînt și motive care țin de dușmănie – acești oameni demonstrează că se poate și, din cauza asta, generează antipatii. Alte motive țin de partea electorală. Iată, este bine să știm că și Primăria a dat terenul, și primarul a semnat niște hîrtii pentru ca pe acest teren să poată fi construit spitalul. Ar trebui să le dăm medalii pentru că își fac treaba? Atitudinea doamnei de la Primărie te face să crezi că ar fi adus terenul respectiv de acasă. Tupeul este de neimaginat. Încercările de a confisca o asemenea inițiativă spun totul despre metodele de lucru. Doamna primar nu a adus nimic de acasă. De acasă au adus cei care au donat sume de bani, mai -mici sau mai mari. Aceste gesturi de sprijinire a inițiativei vorbesc totuși despre un potențial de solidaritate cu cel care are bune inițiative, nu îndeajuns de bine evaluat și valorificat. O parte din societatea românească este pregătită să recunoască și să sprijine inițiativa de valoare, acolo unde aceasta există.

Dorel Dumitru Chirițescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu Jiu. Cea mai recentă carte a sa este Pe patul lui Procust. Reflecții despre construcția socială postdecembristă, Editura Institutul European, 2018.

DilemaVeche (2) jpg
Uleiul de rozmarin: Secret antic roman pentru podoaba capilară
Din cele mai vechi timpuri, plantele aromatice au fost folosite nu doar pentru parfumul lor plăcut, ci și pentru puterea lor vindecătoare.
img 1 jpg
Don Ro Casino: Ce să faci și ce să nu faci când joci online
Lumea divertismentului digital oferă numeroase opțiuni de recreație, iar casino online reprezintă una dintre formele de entertainment care necesită o înțelegere atentă a regulilor și a etiquettei specifice.
pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.

Parteneri

Nisipurile de Aur Bulgaria Foto Expedia jpg
Vacanță de lux cu bani puțini: cât mai costă Bulgaria all inclusive în 2025, în stațiunea care a vrut să bată Riviera franceză
Vacanță all inclusive în Bulgaria 2025 cu doar 850 de lei/zi, pentru două persoane? Descoperă cum arată luxul accesibil în stațiunea care a vrut să bată Riviera franceză.
Masacrul de la Srebrenica cimitir foto wikipedia jpg
11 iulie: 30 de ani de la Masacrul de la Srebrenica, cel mai grav genocid postbelic din Europa
În anul 1995 a avut loc Masacrul de la Srebrenica. De asemenea, la 11 iulie 1917 a început Bătălia de la Mărăști. În aceeași zi, în anul 1997, președintele american Bill Clinton a efectuat o vizită la București.
utilaj agricol, camp, agricultura   foto pixabay jpg
MAE afirmă că România caută echilibru între sprijinul pentru fermierii autohtoni și cel pentru Ucraina
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis joi seară, 10 iulie, că România își propune să protejeze agricultorii români, dar în același timp să continue sprijinul acordat Ucrainei în privința importurilor de produse alimentare.
accident hidiselul de jos foto facebook png
Accident tragic într-o localitate din Bihor, între două autoturisme: O persoană a murit, alta este în stare gravă
Un accident grav între două autoturisme a avut loc joi, 10 iulie, în localitatea Hidișelul de Jos din județul Bihor, în urma căruia o persoană a decedat, iar alta este conștientă, dar în stare gravă.
bani jpg
Corpul de Control, trimis să facă verificări la compania de stat unde bărbații primesc „spor de femeie”
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat joi, 10 iulie, că a trimis Corpul de Control să facă verificări la o companie de stat unde bărbații primesc „spor de femeie”.
Pacient venit din Camerun şi diagnosticat cu malarie, internat la Iaşi FOTO Shuttestock jpg
Malarie confirmată la un pacient din București: nu a călătorit recent în străinătate
A fost confirmat un caz de malarie, în București, persoana respectivă fiind un bărbat de 69 de ani, despre care Ministerul Sănătății spune că „nu a călătorit în străinătate în ultima perioadă”. În prezent, pacientul este internat la spitalul de boli infecțioase Victor Babeș.
barbat retinut in urma unui conflict spontan, in tandarei foto facebook png
Bătaie la Țăndărei, între mai mulți bărbați: doi au ajuns la spital și cinci în arest
Cinci persoane au fost implicate într-un conflict spontan joi, 10 iulie, în orașul Țăndărei din Ialomița, motiv pentru care polițiștii i-au reținut pentru 24 de ore.
Louis Munteanu (Sportpictures) jpg
CFR Cluj nu se descurcă nici în Europa fără Louis Munteanu. Atacantul ar fi în clinciuri cu conducerea
Formația din Cluj a debutat astă-seară în preliminariile din Liga Europa cu gândul doar la calificarea în grupele competiției.
Tanar copil adolescent catuse arestat FOTO Shutterstock jpg
Românul care a ucis cu duba o tânără mamă, în Danemarca, va fi expulzat. A avut o alcoolemie de peste patru ori limita legală
Judecătorii au menținut sentința de șase ani de închisoare în cazul românului de 23 de ani, Andrei-Vlad Cojocariu, care a provocat un accident rutier mortal. El se afla în stare avansată de ebrietate.