AM DESCOPERIT CĂ IMAGINEA
INTRĂRII ÎN PARADIS EXPRIMĂ
O COMBINAŢIE DE FORME
„ARTISTICE“ ŞI CAPTIVITATE


● Am descoperit că există un soi de spanac care se numeşte Matador. Spanac! (M. V.)

● O serie de experimente conduse de neurologi au condus la concluzia că toate acele voci şi lumini pe care cei care experimentează moartea clinică le identifică cu imaginea intrării în Paradis sînt, de fapt, halucinaţii care pot fi provocate artificial prin acţiunea asupra unei anumite părţi a creierului. Dar cine-a zis că Paradisul n-ar putea fi taman o infinită halucinaţie, eventual cu ceva verdeaţă şi răcoare şi, mai ales, fără suspin!? (M. C.)

● Săptămîna trecută, cînd nu se ştia cine a fost la originea atentatelor de la Boston (poate pînă la apariţia acestui text s-a aflat), un reprezentant al talibanilor din Pakistan a fost întrebat ce ştie despre atentat. Acesta a răspuns: „Vom ucide americani oriunde îi vom găsi, dar nu avem nici o legătură cu exploziile din Boston“. Formularea exprimă o combinaţie de ură şi laşitate pe măsura unui adevărat taliban. (A. M.)

● Plagiatul are mai multe forme „artistice“. Francezii au descoperit de curînd că fostul consilier al lui Nicolas Sarkozy a inventat plagiatul prin interviu. Mod de folosire: cînd răspunzi la întrebări, citezi pasaje pe care le-au scris alţii, fără să aminteşti nimic despre autorul lor. E vorba de un interviu acordat de Patrick Buisson ziarului Figaro Magazine. Fragmentele reproduse de acesta erau din Vrai génie du Christianisme de Jean-Louis Harouel. Pare destul de elaborat plagiatul ăsta. Pe lîngă faptul că trebuie să citeşti, mai trebuie să şi memorezi. Şi să ai grijă ca bucăţile alea să se potrivească în context. (A. M. S.)

● Dan Voiculescu a declarat că nu e deranjat de porecla Varanul pe care i-a dat-o CTP. „Din cîte ştiu eu, varanul este un animal foarte puternic, care are doi ficaţi şi care, indiferent cum îl arunci, cum îl pui, el cade bine, se aşază pe burtă. Foarte puternic, un crocodil mare.“ Totuşi, România e o ţară cu o climă temperat-continentală, unde specii precum crocodilul nu trăiesc libere, în natură, ci doar în captivitate. Indiferent dacă au un ficat sau doi. (A. P.)

CE-I DREPT, AM AUZIT DEJA
DE PREA MULTE ORI
CĂ DUMNEZEU A FOST BLOCAT,
DIN MOTIVE DE SIGURANŢĂ,
ÎNĂUNTRU (DAR CRED
CĂ NU E NIMIC SFÎNT LA METROU)


● La o clinică particulară din Bucureşti, o tînără asistentă de la laborator îmi explică pe îndelete cum se recoltează o analiză, cu toate amănuntele, însă complet fals. O întreb dacă nu confundă o analiză cu alta, ce-i drept, asemănătoare, şi adaug, pentru că mi-e simpatică: „Eu aşa am învăţat la şcoală“. Mă priveşte stupefiată, dar edificată şi îmi răspunde triumfătoare: „Eu am învăţat acum!“. (S. S.)

● În general nu sînt foarte atentă la gafele prezentatorilor de pe posturile TV. Dar acum nu pot să nu remarc ceva ce am auzit deja de prea multe ori: vocea care citeşte titlurile pieselor de teatru din ziua respectivă tot repetă Lautrec (exact cum se scrie!) şi, mai nou, Mahler (cu un „h“ puternic). E prea mult! (I. P.)

● Dan Voiculescu a declarat, după eşecul procedurilor de suspendare a preşedintelui: „Înfrînt, e greu de spus, eu voi fi foarte greu înfrînt, probabil că numai Dumnezeu va reuşi să mă înfrîngă atunci cînd mă va lua la el. Probabil“. Adică nici acolo nu se ştie sigur. (L. V.)

● O prietenă a vrut să-şi schimbe PIN-ul la cardul bancar, a mers la bancomat, acesta a rugat-o politicos să introducă noul PIN, după care, la fel de politicos, i-a afişat pe ecran: „Stimate client, cardul dumneavoastră a fost blocat, din motive de siguranţă“. Morala: în ziua de azi, nici pe tine însuţi nu te mai poţi baza. (P. M.)

● „Intrarea cu cîini strict interzisă“ – scrie pe o pancartă la intrarea în Parcul Tei din Capitală. Înăuntru însă, la soare, nestingherite, se lăfăiau haite de cîini vagabonzi. Şi gardul, afară, nici măcar nu era vopsit. (S. G.)

● Tîrziu în noapte, taximetristul, comentînd starea naţiunii, ne anunţă cu o voce gravă: „Dezastrul e cît Muntele Athos“. O avea şi el dreptate, dar cred că nu e nimic sfînt în povestea asta. (A. M. S.)

● Undeva la Piaţa Unirii, nişte oameni strîng semnături şi împart fluturaşi pentru unirea Republicii Moldova cu România. Dedesubt, în pasajul pietonal care duce la metrou, e un chioşc unde se vinde ciocolată „Bucuria“, din Republica Moldova. Schimburile economice merg bine, în ciuda graniţelor. (M. M.)

DOAR N-O SĂ-MI SPUNEŢI
CĂ STATUL ROMÅN
VA AJUNGE RURAL


● Pe 1 mai se împlinesc 260 de ani de cînd Carl Linnaeus a publicat Species Plantarum, lucrare în urma căreia ne-am ales cu taxonomia şi cu nomenclatura plantelor folosite şi astăzi. Doar n-o să-mi spuneţi că puteţi trăi în afara taxonomiei?! (M. C.)

● Cele cinci statui chinezeşti de teracotă (un general, un ofiţer, un infanterist, un arbaletier şi un cal) care vor fi expuse la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti costă statul român 650.000 de euro. Cam cît vreo cîteva festivaluri de film la un loc. (L. V.)

● Revin la plaja numelor de firme romåneşti cu unele din Buzău, care se vor întinde pe două numere (fiind multe): Ion Grigore Antic SNC, Ion Vasile Clasic SRL, Angels Nunta De Vis Studio Art SRL, Tub Inspect SRL, La Doi Drumeţi SRL, Vecinu Market SRL, Exclusiv Diamantul Roşu SRL, Pentru Viaţă SRL, Taxi European SRL, Graur Stil Glass SRL, Pieţe Tîrguri Şi Oboare SA, Noua Generaţie SRL, Cleştar SRL, Omuşor Construct SRL, Cuore Di Bambino SRL, Bunătăţi Tradiţionale SRL, Pui K SRL, Chinta De Treflă SRL, Turism Briant SRL, Nica Axa Acapulco SNC, Fii Olteanu Speed SRL, Ciui & Cici SRL, Bunăziua Studio SRL, Achiziţii Piei Şi Lînă SRL, Micromoft 84 SRL, Gothic Edilitar SRL, Universul Piticilor SRL, Desperado SRL, Liniştea Naturii SRL, Urban Ciclopedia SRL, Curăţenie Extremă SRL, Railway Albastru SRL, Strada De Buzău SRL, Passion Rural SRL, Sora Soarelui SRL, Plăteşte Mai Puţin SRL. (D. S.)

Foto: M. Vasilescu