Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 480 din 24 aprilie - 2 mai 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

AM DESCOPERIT CĂ IMAGINEA
INTRĂRII ÎN PARADIS EXPRIMĂ
O COMBINAŢIE DE FORME
„ARTISTICE“ ŞI CAPTIVITATE


● Am descoperit că există un soi de spanac care se numeşte Matador. Spanac! (M. V.)

● O serie de experimente conduse de neurologi au condus la concluzia că toate acele voci şi lumini pe care cei care experimentează moartea clinică le identifică cu imaginea intrării în Paradis sînt, de fapt, halucinaţii care pot fi provocate artificial prin acţiunea asupra unei anumite părţi a creierului. Dar cine-a zis că Paradisul n-ar putea fi taman o infinită halucinaţie, eventual cu ceva verdeaţă şi răcoare şi, mai ales, fără suspin!? (M. C.)

● Săptămîna trecută, cînd nu se ştia cine a fost la originea atentatelor de la Boston (poate pînă la apariţia acestui text s-a aflat), un reprezentant al talibanilor din Pakistan a fost întrebat ce ştie despre atentat. Acesta a răspuns: „Vom ucide americani oriunde îi vom găsi, dar nu avem nici o legătură cu exploziile din Boston“. Formularea exprimă o combinaţie de ură şi laşitate pe măsura unui adevărat taliban. (A. M.)

● Plagiatul are mai multe forme „artistice“. Francezii au descoperit de curînd că fostul consilier al lui Nicolas Sarkozy a inventat plagiatul prin interviu. Mod de folosire: cînd răspunzi la întrebări, citezi pasaje pe care le-au scris alţii, fără să aminteşti nimic despre autorul lor. E vorba de un interviu acordat de Patrick Buisson ziarului Figaro Magazine. Fragmentele reproduse de acesta erau din Vrai génie du Christianisme de Jean-Louis Harouel. Pare destul de elaborat plagiatul ăsta. Pe lîngă faptul că trebuie să citeşti, mai trebuie să şi memorezi. Şi să ai grijă ca bucăţile alea să se potrivească în context. (A. M. S.)

● Dan Voiculescu a declarat că nu e deranjat de porecla Varanul pe care i-a dat-o CTP. „Din cîte ştiu eu, varanul este un animal foarte puternic, care are doi ficaţi şi care, indiferent cum îl arunci, cum îl pui, el cade bine, se aşază pe burtă. Foarte puternic, un crocodil mare.“ Totuşi, România e o ţară cu o climă temperat-continentală, unde specii precum crocodilul nu trăiesc libere, în natură, ci doar în captivitate. Indiferent dacă au un ficat sau doi. (A. P.)

CE-I DREPT, AM AUZIT DEJA
DE PREA MULTE ORI
CĂ DUMNEZEU A FOST BLOCAT,
DIN MOTIVE DE SIGURANŢĂ,
ÎNĂUNTRU (DAR CRED
CĂ NU E NIMIC SFÎNT LA METROU)


● La o clinică particulară din Bucureşti, o tînără asistentă de la laborator îmi explică pe îndelete cum se recoltează o analiză, cu toate amănuntele, însă complet fals. O întreb dacă nu confundă o analiză cu alta, ce-i drept, asemănătoare, şi adaug, pentru că mi-e simpatică: „Eu aşa am învăţat la şcoală“. Mă priveşte stupefiată, dar edificată şi îmi răspunde triumfătoare: „Eu am învăţat acum!“. (S. S.)

● În general nu sînt foarte atentă la gafele prezentatorilor de pe posturile TV. Dar acum nu pot să nu remarc ceva ce am auzit deja de prea multe ori: vocea care citeşte titlurile pieselor de teatru din ziua respectivă tot repetă Lautrec (exact cum se scrie!) şi, mai nou, Mahler (cu un „h“ puternic). E prea mult! (I. P.)

● Dan Voiculescu a declarat, după eşecul procedurilor de suspendare a preşedintelui: „Înfrînt, e greu de spus, eu voi fi foarte greu înfrînt, probabil că numai Dumnezeu va reuşi să mă înfrîngă atunci cînd mă va lua la el. Probabil“. Adică nici acolo nu se ştie sigur. (L. V.)

● O prietenă a vrut să-şi schimbe PIN-ul la cardul bancar, a mers la bancomat, acesta a rugat-o politicos să introducă noul PIN, după care, la fel de politicos, i-a afişat pe ecran: „Stimate client, cardul dumneavoastră a fost blocat, din motive de siguranţă“. Morala: în ziua de azi, nici pe tine însuţi nu te mai poţi baza. (P. M.)

● „Intrarea cu cîini strict interzisă“ – scrie pe o pancartă la intrarea în Parcul Tei din Capitală. Înăuntru însă, la soare, nestingherite, se lăfăiau haite de cîini vagabonzi. Şi gardul, afară, nici măcar nu era vopsit. (S. G.)

● Tîrziu în noapte, taximetristul, comentînd starea naţiunii, ne anunţă cu o voce gravă: „Dezastrul e cît Muntele Athos“. O avea şi el dreptate, dar cred că nu e nimic sfînt în povestea asta. (A. M. S.)

● Undeva la Piaţa Unirii, nişte oameni strîng semnături şi împart fluturaşi pentru unirea Republicii Moldova cu România. Dedesubt, în pasajul pietonal care duce la metrou, e un chioşc unde se vinde ciocolată „Bucuria“, din Republica Moldova. Schimburile economice merg bine, în ciuda graniţelor. (M. M.)

DOAR N-O SĂ-MI SPUNEŢI
CĂ STATUL ROMÅN
VA AJUNGE RURAL


● Pe 1 mai se împlinesc 260 de ani de cînd Carl Linnaeus a publicat Species Plantarum, lucrare în urma căreia ne-am ales cu taxonomia şi cu nomenclatura plantelor folosite şi astăzi. Doar n-o să-mi spuneţi că puteţi trăi în afara taxonomiei?! (M. C.)

● Cele cinci statui chinezeşti de teracotă (un general, un ofiţer, un infanterist, un arbaletier şi un cal) care vor fi expuse la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti costă statul român 650.000 de euro. Cam cît vreo cîteva festivaluri de film la un loc. (L. V.)

● Revin la plaja numelor de firme romåneşti cu unele din Buzău, care se vor întinde pe două numere (fiind multe): Ion Grigore Antic SNC, Ion Vasile Clasic SRL, Angels Nunta De Vis Studio Art SRL, Tub Inspect SRL, La Doi Drumeţi SRL, Vecinu Market SRL, Exclusiv Diamantul Roşu SRL, Pentru Viaţă SRL, Taxi European SRL, Graur Stil Glass SRL, Pieţe Tîrguri Şi Oboare SA, Noua Generaţie SRL, Cleştar SRL, Omuşor Construct SRL, Cuore Di Bambino SRL, Bunătăţi Tradiţionale SRL, Pui K SRL, Chinta De Treflă SRL, Turism Briant SRL, Nica Axa Acapulco SNC, Fii Olteanu Speed SRL, Ciui & Cici SRL, Bunăziua Studio SRL, Achiziţii Piei Şi Lînă SRL, Micromoft 84 SRL, Gothic Edilitar SRL, Universul Piticilor SRL, Desperado SRL, Liniştea Naturii SRL, Urban Ciclopedia SRL, Curăţenie Extremă SRL, Railway Albastru SRL, Strada De Buzău SRL, Passion Rural SRL, Sora Soarelui SRL, Plăteşte Mai Puţin SRL. (D. S.)

Foto: M. Vasilescu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.