DRĂGUȚA DOAMNA FIREA
VREA O LEGE CU EȘARFĂ ASORTATĂ,
PRODUSĂ DIN SURSE REGENERABILE, CU MUZICA PREFERATĂ
A CELUI DISPĂRUT

Campanie electorală sine die. În tramvaiul 21, duminică dimineața. Stația Calea Moșilor (direcția Colentina). Pe ușa din dreptul scaunului meu, urcă o doamnă umilă și mi se adresează direct: „Aveți un bănuț?“. Tac. Continuă: „Știți unde trebuie să cobor pentru mașina de Voluntari?“ „Îmi pare rău, nu știu.“ „Știți, eu mă duc la drăguța doamna Firea“ (?!), „ne-a chemat la dînsa acasă… am mai fost… are o casă frumoaaasă, o vilă mare… foarte frumoasă. Ne dă și mîncare foarte bună…“ Și mai ce? (R. M.)

Parlamentarul rus Vitali Milonov vrea o lege prin care să interzică astrologilor, clarvăzătorilor și vrăjitorilor să-și mai practice „activitățile oculte“ dacă n au licență. Cred că este vorba despre un lobby pentru înființarea unui Hogwarts rusesc. (S. G.)

Doar cîteva dintre lucrurile pe care le puteți observa dacă vă uitați la balcoanele din oraș: perdeluțe protectoare puse peste aparatele de aer condiționat, o cameră de supraveghere amplasată la etajul cinci, un manechin îmbrăcat în rochie mov, cu eșarfă asortată. (C. Ș.)

Două treimi din energia Germaniei este produsă deja din surse regenerabile. Deci se poate. La -nemţi. (M. C.)

2500 de dolari costă să trimiţi, cu o rachetă a companiei Elysium Star, urna cu cenuşa celor dispăruţi într-o călătorie de doi ani de zile în jurul Pămîntului. Pînă acum s-au înscris o sută de persoane care vor putea urmări cu ajutorul unei aplicaţii speciale zborul comemorativ al cenuşii celor dragi. O altă companie a dezvoltat un sistem prin care cenușa rezultată în urma incinerării devine îngrășămînt natural pentru creșterea unui arbust de apartament; în timp ce o altă companie folosește cenușa umană pentru a presa un disc de vinil cu muzica preferată a celui dispărut. Mie, dacă aş avea de ales, mi-ar plăcea să cresc un copac şi să cînt muzica favorită în timp ce mă învîrt în jurul planetei. Aş considera că n-am trăit degeaba. (M. C.

CELE MAI VECHI FOSILE
DE HOMO SAPIENS DIN EUROPA
AU TOT SCOS DULCIURI
ȘI ALTELE DIN COȘ.
CUM PUII MEI SE ÎNTÎMPLĂ
LEGEA MORALĂ DIN MINE?

Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, în Peștera cu Oase. Fosilele, provenind de la trei indivizi, au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate și au fost numite de cercetători Oase 1, Oase 2 și Oase 3. Dacă ar fi găsit și un copil de homo sapiens, oare i-ar fi spus Oscior 1? (A. P.

Am intrat în supermarket cu gîndul să iau doar două-trei lucruri, și m-am trezit stînd la coadă vreo 15 minute. În fața mea – un cuplu. Cît timp așteptam, cei doi se tot uitau unul la altul, discutînd în șoaptă. Bărbatul a ales din coș o sticlă de Cola și a depus-o alături, în spațiul rezervat obiectelor pe care nu mai vrem să le cumpărăm. Ea s-a uitat, la rîndul ei, în coș, a ales o ciocolată, s-a răzgîndit, a pus-o la loc, a ales o cutie de bomboane, oftînd, și a pus-o alături. Pînă să le vină rîndul, cei doi au tot scos dulciuri și altele din coș, renunțînd la ele. Tot uitîndu-mă la ei, mie mi s-au cam lungit urechile de foame. Mi-am luat din raftul de alături un pachet de biscuiți cu cremă de alune. Ce să fac, unii știu să-și gestioneze mai bine așteptările. (C. Ş.

Cînd o să auzim primul politician care a greșit și spune „îmi pare rău“, totul va fi un pic mai normal. Pînă atunci, toți sînt niște victime. Elena Udrea, trimisă în judecată de DNA pentru cum s-a finanțat campania electorală din 2009, a respins vehement, acuzațiile. Replica: „Cum puii mei se întîmplă asta?“ mi se pare memorabilă. (A. M. S.)

Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XX): „Cerul înstelat de deasupra mea și legea morală din mine.“ (Critica rațiunii practice, Immanuel Kant). În turcă: Üzerimdeki yîldîzlî gökyüzü ve içimdeki ahlak yasasî; în ungară: A csillagos ég felettem és az erkölcsi törvény bennem; în bulgară: Zvezdnoto nebe nad men i moralniyat zakon vătre v men. (M. P.

AFLU ȘI EU DE PE NET:
ŞOFERUL UNUI TAXI, PREMIERUL,
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR, MINISTRUL TRANSPORTURILOR,
MINISTRUL DE INTERNE
ÎŞI MĂRISERĂ CONSUMUL DE APĂ
DATORITĂ MASEI VEGETATIVE

Aflu și eu de pe net care este cea mai bună țară în care poți să fii jurnalistă de succes: Caraibe. Procentul femeilor care realizează reportaje și știri este de 45% în comparație cu 35 % în Europa. Sinceră să fiu, nu m-ar deranja să mă mut acolo! (A. P.)

Şoferul unui taxi cu care am mers recent era atît de pasionat de dezlegarea misterului lui... Dumnezeu, încît era mai important să se întoarcă din 5 în 5 minute la mine, în loc să fie atent la trafic. Am scăpat cu viaţă, totuşi, adeverindu-se, astfel, teoria lui (şi, desigur, deloc numai a lui...), conform căreia Dumnezeu e o forţă ce veghează asupra noastră, a tuturor. (I. P.)

Tarom a comandat, în leasing, două aeronave Boeing 737 noi pentru a înlocui niște avioane vechi, depășite, care fuseseră retrase din circulație. La inaugurarea primului aparat au participat: premierul Sorin Grindeanu, președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, ministrul de Interne Carmen Dan. La o asemenea înghesuială de oameni mici, cum să ia a(l)titudine bietul avion? (M. M.)

Inimitabilul Petre Daea, ministrul Agriculturii: „În momentul apariţiei fenomenelor negative, impulsul de moment a fost de dezastru. Cînd am spus atunci că e mai mult bine decît rău, în acea perioadă solurile României sufereau de lipsa apei. Era secetă pedologică. Vreau să vă spun că nu am văzut oul cînd am ciocnit la Paşte, pentru că mă uitam pe cer să văd dacă nu cumva începe să plouă. Am străbătut partea de sud a ţării şi am văzut că plantele sufereau de lipsa de apă. Şi ploaia a venit la timp. A salvat cerealele păioase, a salvat rapiţa şi toate culturile însămînţate în toamnă, care crescuseră şi îşi măriseră consumul de apă datorită masei vegetative.“ (M. C.)

Foto: Şerban Georgescu