ÎNTR-O SINGURĂ ZI,
ORICE ÎNCHIPUIRE
ÎNCĂ NEIEȘITĂ DIN COAJĂ
ÎȚI DĂ O ENERGIE
CARE TE FACE DE NERECUNOSCUT
CEL PUȚIN 12 ORE

 Într-o singură zi am aflat că borșul dăunează grav sănătății și că aghiasma nu se strică niciodată. Am tras singura concluzie posibilă: de acum voi acri ciorbele cu aghiasmă. (S. G.)

 S-au dat sentinţele în cazul romilor din comuna Berevoeşti care racolau şi ţineau în sclavie oameni săraci şi infirmi. Anchetatorii depuseseră un dosar în care faptele de violenţă depăşesc orice închipuire. Vreme de 12 (doisprezece) ani, clanurile Grancea şi Onică au exploatat şi torturat 40 de persoane, inclusiv copii şi handicapaţi mental. Într-un sat (în care există primar, popă, poliţist), sclavii legaţi în lanţuri erau bătuţi cu biciul, lăsaţi fără mîncare cu zilele şi puşi la munci grele sau umilitoare, care implicau fecale umane. Dar Tribunalul Argeş a făcut dreptate şi a dat pedepse „crunte“, cuprinse între 3 şi 5 ani de detenţie. (M. C.)

 Adunarea castanelor de pe jos rămîne una din activitațile favorite ale bucureștenilor (și nu doar ale celor sub 12 ani) pe vreme de toamnă: în timp ce vî­nam una încă neieșită din coajă pe sub castanii din fața blocului, m-am intersectat cu un domn mai copt decît mine care făcea același lucru, avînd deja o captură mai serioasă. (I. P.)

 Gigi Becali, după ce echipa lui, FCSB, a învins pe Dinamo în meciul pe care gazetarii sportivi de la noi îl numesc „derby de România“, a fost întrebat despre evoluția nesatisfăcătoare a atacantului Alibec și a răspuns: „Emoţia de la final îţi dă o energie care te face să cînţi Traviata de Verdi. Mi-a plăcut totul, dăruire, valoare. Alibec, asta e… Ce, stă Steaua în Alibec? Să fie sănătos, vrea să înţeleagă, bine, dacă nu… Pe mine mă interesează Alibec la ora asta? Mai contează cînd baţi pe Dinamo? Eu cînt  Traviata de Verdi acum…“ Amintindu-mi că titlul faimoasei opere înseamnă „femeie rătăcită“ (verbul italian traviare înseamnă a duce pe drumuri greșite, a rătăci, mai ales în sens moral), sper că vajnicul Becali nu cîntă, totuși, rolul titular, chiar dacă, atît în meci, cît și în operă, emoția de final îți dă o energie care te face să… (S. V.)

 Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut: „Vin“. În turcă: șarap; în albaneză: vera; în greacă nouă: krasí; în chineză: pútáojiu; în maghiară: bor. (M. P.)

 Taximetristul Constantin Bratu, luat în sclavie, în 2015, de clanul Grancea din Berevoeşti, a reuşit să evadeze, s-a ascuns într-o pădure, dar a fost prins, legat cu o curea şi tîrît înapoi cu un cal. Bratu a ajuns în lanţuri, legat cu lacătul de patul în care dormeau „stăpînii“ Silvia şi Viorel Grancea. O lună şi jumătate, Bratu a fost pus să muncească în fiecare zi cel puţin 12 ore, timp în care a fost bătut în cap cu un par şi cu o furcă, iar la un moment dat i s-au tăiat cu toporul nişte degete de la o mînă. După ce leşina de la bătăi, era stropit cu apă rece şi forţat să se reapuce de muncă. Cu fracturi la ambele mîni, inconştient şi cu hemoragie craniană internă, Bratu a fost în cele din urmă abandonat noaptea într-o staţie de maxi-taxi din Piteşti. Rămas cu sechele, Bratu a cerut daune morale de 200.000 de lei. Instanţa Tribunalului Argeş i-a acordat 15.000 de lei, adică aproximativ 3000 de euro. (M. C.)

 
Foto: I. Popovici

NU ESTE VORBA DESPRE
ULTIMUL DANS INTERZIS
UNUI GRUP RESTRÎNS DE „VICTIME“,
CI DE ACTIVITĂȚI GENERALE

 Astronomii au observat un obiect spaţial neobişnuit în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter. În urma observaţiilor realizate cu telescopul Hubble a fost detectat asteroidul 288P. Dar, la o analiză mai atentă, specialiştii și-au dat seama că nu este vorba despre un singur asteroid, ci de doi, cu o masă şi o mărime asemănătoare, care orbitează unul în jurul celuilalt. Așadar, o idilă în toată regula, în spațiu! (A. P.)

 La urcarea pe feribot, în Tallinn, direcția Helsinki, o pancartă te avertizează: „Last bar!“. Ultimul bal, ultimul dans, adică… (R. M.)

 Regele Arabiei Saudite a semnat un decret prin care le permite femeilor să șofeze, decretul urmînd să fie pus în aplicare pînă în iunie 2018. Asta s-a întîmplat după o campanie susținută. Deși nu există o lege oficială care să interzică femeilor dreptul de a conduce un automobil, regulile religioase interzic acest lucru și chiar pedepsesc femeile care îndrăznesc totuși să conducă. E o mare victorie, mai ales că Arabia Saudită rămăsese singura țară din lume unde acest drept civil le era interzis femeilor. Nu e momentul să ne gîndim la ce or să le audă urechile în trafic. (A. M. S.)

 După ce Twitter a anunțat că va oferi posibilitatea unui grup restrîns de persoane să transmită mesaje de două ori mai lungi (280 de caractere față de 140), multă lume s-a întrebat dacă @realDonaldTrump va face și el parte dintre cei aleși. Asta ar însemna că, brusc, politica externă a SUA va deveni de două ori mai nuanțată – a comentat repede cineva. Dar, în același timp, și riscul de a provoca un război s ar dubla. (M. M.)

 O doamnă din Bacău a reclamat la OPC o vînzătoare, pe motiv că aceasta le făcea ochi dulci bărbaţilor, iar soţul dînsei s-ar afla printre „victime“. Inspectorii nu prea au ştiut la ce grad de toxicitate să încadreze gelozia şi i-au răspuns doamnei că nu ţine de competenţa lor. (C. Ş.)

 Alte nume de firme din București, acum din sectorul 4: Atelierul de Călătorii SRL, Fane Și Adi Loial SRL, Strategie Pentru Piața De Gros SRL, Un Deliciu Rafinat SRL, Cele Bune Production SRL, Țarina Păstorului SRL, Dublu Sens Impex SRL, 4 În Mașină Project SRL, Straja Securitate SRL, Tatababa SRL, Unicat Coafor SRL, Farmacia Maica Domnului SRL, Les Fleurs SRL, Cristal American Optic SRL, Trans Alecu Expediții SRL, Global Balans SRL, Instalații Electrice Montaje Și Puneri În Funcțiune Berilă SRL, Stilus & Scriptum SRL, Local Real SRL, Pe Colț XXII Prodcom SRL, Clubul Steliștilor SRL, Divin Agent De Asigurare SRL, Spritzsec Media SRL, Uzina De Aur SRL, Folositcommerce SRL, Hermanos Munteanu SRL, Dorel De La Popești SRL, Etelfus SRL, Acid Love SRL, Tănase Activități Generale SRL, Haipemare SRL, Rost De Stil SRL, Raza Intim SRL, Pascu & Fiica SRL, Steril România SRL, Incubatorul De Afaceri SRL, Dezvoltare Sud SRL, Chivotul Mare SRL, Regal Bubu Floral SRL, Expert Talpă SRL, Cerul Înstelat SRL. (D. S.)

Foto sus: M. Bănică