PE LÎNGĂ ALTE CUVINTE SALVATOARE, AU APĂRUT, DE CURÎND, ȘI IDEI LUNGI DE CÎȚIVA CENTIMETRI,
CEEA CE NU-I CHIAR RĂU ACUM,
ÎN PRAG DE ALCOOLEMIE

● Pe lîngă spălătorii, cofetării şi alte cele în „ii“, au apărut, de curînd, și călcătorii. Mi-a ieșit în cale una recent, în zona Timpuri Noi: foarte mică, dar cu un aer eficient. 4,50 lei un călcat. (I. P.)

● Cică, la importurile de produse spaniole, România a depășit în ultimul an Argentina și e comparabilă cu Brazilia. Cu alte cuvinte, spaniolii ne vînd tot mai multe produse de-ale lor. Mi-aduc aminte cum, prin anii ’90, un om de afaceri român (fost securist) se ducea în Spania și le spunea celor cu care se întîlnea pe acolo că e bine să facă afaceri cu el, pentru că România e o țară extrem de coruptă, în care el îi cunoaște pe toți cei care pot facilita lucrurile. Considera că acesta e un argument valabil. Nu știu cît succes avea. S ar zice că lucrurile s-au mai schimbat de atunci. Sau poate nu… (A. M.)

● Noi studii ştiințifice demonstrează că placebo poate să aibă efect chiar și atunci cînd cel care îl ia știe că este vorba despre un simulacru. Un fenomen derutant care vorbește despre puterea spiritului și nevoia unei iluzii salvatoare. La noi ar trebui să se comercializeze la sac. (A. M. S.)

● În ultima vreme am tot citit știri despre jackfruit, un fruct originar din India. Cică, dacă e gătit cum trebuie, are aromă de carne de porc. Aștept acum și idei pentru asomarea sa corectă cu ocazia meselor de Crăciun. (S. G.)

● Hipopotomonstrosecvipedaliofobia – frica de cuvinte lungi. Pe bune! (D. C.)

● Textul unei reclame din anii ’70 apărută în revista Femeia: „Cum să rămînem acasă şi să luăm cunoştinţă, de visu şi de auditu, de tot ce e nou în ţară şi în lumea largă? Cum să rămînem acasă fără să renunţăm la un spectacol de teatru, nici la un film, nici la un meci de fotbal, nici la un festival din Mamaia, Cannes sau San Remo? La toate aceste întrebări, şi la multe altele, un singur răspuns: Televizorul INTIM – E 47-671-2. Iată cîteva din remarcabilele sale însuşiri: televizorul recepţionează 12 canale avînd diagonala de 47 cm; şasiul rabatabil asigură o deosebită siguranţă în funcţionare; cele şase diode semiconductoare, însoţite de schema tehnică, asigură o imagine de mare fineţe şi un sunet de mare fidelitate…“ Reproduc acest text de pe iPhone-ul meu de cîţiva centimetri ale cărui însuşiri tehnice le depăşesc de cîteva de ori pe cele ale televizorului de acum patruzeci de ani. Ce vremuri trăim! (M. C.)

n În Tallinn, după ora 20 nu se mai vinde alcool. Nici măcar bere „light“. Am fost puși în gardă… Dar se cumpără, domnilor, fiți fără grijă! Estonienii, după ora 8 seara, cară alcoolul direct în rucsac. Ca să fie umplut pînă la refuz. Așadar, balcanismul se globalizează. Ceea ce nu-i chiar rău, de fapt. (R. M.)

● Vă atrag atenția asupra unui fenomen îngrijorător: mcdonaldizarea identității naționale. Fix acum, în prag de centenar, lanțul de fast-food a băgat la meniu un nou produs vechi: cîrnăciorii oltenești. (M. M.)

 Un bărbat din Wyoming a agitat apele anunţînd că a fost trimis înapoi în timp, din anul 2048, pentru a ne avertiza despre o invazie extraterestră care, susţine el, va avea loc în 2018. Deşi, ulterior, s-a dovedit că omul avea o alcoolemie ridicată, n-avem de unde să ştim dacă nu cumva ne-am păcălit singuri nedîndu-i crezare. Eh, în orice caz, vom afla la anul. (C. Ş.

FIREȘTE, LISTA
RĂMÎNE ÎNTOTDEAUNA DESCHISĂ CÎND E VORBA DE INGREDIENTE
FOLOSITE DE-AI NOȘTRI
CU PRECĂDERE SĂLTĂREȚ 

● Cenaclul „Flacăra“ reînvie ca un zombie înfometat de creiere încă nespălate. Pe 3 noiembrie, la Sala Palatului, lăcaşul unde Ceauşescu îşi primea ovaţiile şi scandările de la activiştii de frunte ai sistemului totalitar comunist, va avea loc o ediţie „Remember“, deci plină de nostalgie, a Cenaclului „Flacăra“, rămas între timp fără artizanul Adrian Păunescu, cel care şi-a lăsat ortacii folchişti fără tribun. Citez de pe afiş: „Şi-au anunţat participarea: Tudor Gheorghe, Nicu Alifantis, Doru Stănciulescu, Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Zoia Alecu, Dinu Olăraşu, George Niculescu, Eugen Cristea, Marius Baţu“ şi alte cîteva zeci de nume de cantautori mediocri, oricum numai artişti cu conştiinţă. „Plus prezenţe surpriză (lista rămîne deschisă)“. Fireşte, lista rămîne întotdeauna deschisă cînd e vorba de a uita ororile trecutului. (M. C.)

●  FDA, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA, nu prea are umor: de curînd, a respins produsele unei brutării care a pus dragostea pe lista de ingrediente folosite în granola. (C. Ş.)

● După ce Simona Halep a devenit nr. 1 mondial ca urmare a victoriei în meciul cu Jelena Ostapenko, am consemnat două declarații ale unor oameni care chiar se pricep. Ilie Năstase: „Problema e că acum presiunea va fi pe Simona pentru că toată lumea va dori să o bată“. Virginia Ruzici: „Din punct de vedere psihologic cred că va fi mai ușor pentru Simona, pentru că de-acum înainte va juca fiecare meci atît de bine pe cît poate, fiind eliberată de această presiune de a ajunge pe locul 1“. Deduc că, în tenis, cu presiunea e cam așa: te eliberezi de ea, dar ea continuă să apese. În orice caz, Simona Halep scrie istorie în amărîta noastră de țară și pune presiune pe noi, pentru că habar n-avem cum trebuie să ne purtăm cu unul de-ai noștri cînd ajunge nr. 1 mondial într-un anumit domeniu. (S. V.)

●  Nu numai politicul, moravurile, economia divizează Europa între Est și Vest, ci și anumite microorganisme: Neisseria meningitidis (meningococul) sau bacteria care provoacă meningita s-a divizat într-o tulpină „B“, frecventă în Europa Răsăriteană, și o tulpină „C“, prezentă cu precădere în Europa Occidentală. De parcă ar fi știut de Conferința de la Ialta. (M. P.)

● (urmare din numărul trecut) La Mine-n Copac SRL, Atelier Deja Vu SRL, Corect Real SRL, Heruvimii Și Serafimii SRL, Comoara Pivniței SRL, Centrul De Formare Și Consiliere Acces Către Succes SRL, Libera Verba SRL, Nicu Macara SRL, Bimboale SRL, Jurnal De Viață Publishing SRL, Sablăm Tot SRL, Efect Absolut SRL, Fiara Și Lupu Construct SRL, Cod Șopârla Neagră Detectivi SRL, Chei Master SRL, Atelierele De Decalcomanie Suax SRL, Schepsis SRL, Ada Hăinuțe SRL, Parfois Pour Toi SRL, Vikingul Săltăreț SRL, Universal Gigel Comimpex SRL, Culori Și Idei SRL, Căsuța Noastră Snack SRL, Etcetera Experts SRL, Jules Et Jim Invest SRL, Palatul Vechiturilor SRL, Amicii Impex Buni SRL, Semnul Întrebării SRL, Cugetarea Imobiliare SRL, Urmează-ți Pasiunea SRL, Colțu’ Vesel Tac SRL, Monumente Funerare Viața Eternă SRL, Negru Interactiv SRL, Cornel Finit SRL, Abstracta SRL, Delazero Construct Invest SRL, Luceafărul Stelar SRL, Viitor Special Efect SRL, Acasă Fără Mama SRL, Universul Zâmbetelor SRL, Rebelism Exclusiv SRL. (D. S.)

Foto: L. Muntean