Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 784 din 28 februarie – 6 martie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU-I DE GLUMĂ
NICI CU UN MONSTRU AL INIMII,
NICI CU DIAMETRUL
UNEI PERSOANE CARE ȘTIE
SĂ SUNE DE DOUĂ ORI,
SCUFUNDATĂ ÎN TIMP… 

● Pentru cei care rîd una-două: după ce ministrul Daea a anunțat că cormoranii iau peștele de la gura românilor și au devenit atît de obraznici că nu se mai sperie nici măcar de pescari (!!!), fascinantul personaj a revenit spunînd că ridică această problemă în forul european pe care-l conduce pînă la vară pentru că „ministrul Daea nu greșește“ și „o face pentru țară“. Așadar, nu-i de glumă! Nici cu cormoranii, dar nici cu ministrul Daea… (S. V.)

● Dintr-o reclamă la un supermarket aflu de o nouă nișă de pasiuni. Într-o săptămînă, cei de la magazin au pasiuni pentru piept de pui dezosat, în alta pentru portocale la plasă, în alta pentru pulpa de porc. Parafrazîndu-l pe Montesquieu („Pasiunea e un monstru al inimii“), putem spune că, pentru unii, pasiunea e un monstru al stomacului. (S. G.)

● Cîteva unități de măsură mai rar întîlnite. Secunda-barbă – reprezintă lungimea cu care barba crește într-o secundă (10 nanometri) și e folosită în domeniul circuitelor integrate. Măgarul-putere – echivalent cu o treime de cal-putere, e folosit la mașinile de mică putere. Fundul – unitate imperială de măsură echivalentă cu 490 litri de bere sau 570 litri de vin. Indexul-vacă-gestantă (mother cow index) – reprezintă numărul de vaci gestante pe care o suprafață de teren dată le poate găzdui, și era folosit pe vremuri în sud-vestul SUA. Hobbit-ul – folosit odinioară în Wales, Anglia, echivala cu 47 kg de ovăz, 66 kg orz sau cu 76 kg de grîu. Un Wiffle (89 mm sau diametrul unei mingi de Wiffle, variantă de interior a baseball-ului) e unitatea de măsură a recifurilor de corali. O bomboană (candy) echivala cu 227 kg și era folosită în India secolului al XVII-lea. O iarbă-de-vacă – folosită în Irlanda pînă în secolul al XIX-lea, reprezenta terenul necesar pentru ca o vacă să pască pe săturate. (M. P.)

● În autobuz, o evaluare a ofertei politice românești, în gura unei persoane care știe cum stau lucrurile și nu se sfiește s-o spună răspicat: „Toți sînt la fel, doamnă, PSD-ul, RMN-ul…“ (D. S.)

● Îmi place să cred că sînt telepatică și mă tot mîndresc cu calitățile mele în acest sens. Într-una din zilele astea chiar am bătut recordul într-ale telepatiei: în timp ce-i spuneam, cuiva, într-o cameră, că trebuie să sun la Telekom ca să chem o echipă, telefonul a început să sune în cealaltă încăpere: era robotul lor… (I. P.)

● Conform lui Herodot, persanii luau deciziile importante după ce le discutau de două ori: o dată fiind beți, o dată treji. (C. Ș.)

● Premierul Viorica Dăncilă a spus, recent, că „a scos țara din noroaie“ prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). La doar cîteva zile după această emoționantă declarație, site-ul Recorder a publicat un excelent reportaj dintr-o comună săracă, aproape scufundată în noroaie. Acolo, cu ajutorul PNDL, autoritățile locale au modernizat sistemul de iluminat public. Acum, noroaiele se văd bine chiar și noaptea. (Cele 46 de becuri din localitate au costat aproximativ 100.000 de euro.) (M. M.)

● Arabia Saudită a lansat o aplicație care le permite bărbaților să urmărească și să controleze femeile din anturajul lor. Numită Absher, aplicația are mai multe funcționalități: ea le oferă posibilitatea de a plăti parcarea, de a-și reînnoi permisul de conducere, dar și de a controla mișcarea soțiilor, surorilor sau a fiicelor lor. Femeile saudite au obținut de puțin timp dreptul de a șofa. Dar asta nu înseamnă că sînt lăsate de capul lor. (A. M. S.)

…UNDE A FOST DESCOPERITĂ
O CARTE PE CARE O CONTRAZICEAU
(NEOFICIAL)
OAMENII ACESTUI AN 

cstefan img 2260 JPG jpeg

● Forța e puternică în Franța – unde, recent, duelul cu săbii laser a fost recunoscut oficial drept sport competitiv. (C. Ș.)

● O broască țestoasă gigantică, vie, în vîrstă de peste un secol, a fost descoperită de curînd în arhipelagul Galapagos. Este o femelă. Și, cu siguranță, a văzut multe. (A. M. S.)

● Examen de Istoria Fotografiei, curs anul I la Universitatea de Artă din București. Subiecte: 1) Coduri de poziționare în fotografia de studio în secolul al XIX lea; 2) Fotografia etnografică în SUA și în Extremul Orient – autori, subiecte și rezultate. Și cîteva perle de răspuns – „În SUA, Eduard Sheriff…“ (numele de familie nemenționat, Curtis!) „surprinde prima dată două femei native americane într-un rîu şi îşi dă seama de farmecul acestui subiect.“ „Este greu să susţii un zîmbet pentru un timp îndelungat, în plus, multe dintre persoanele fotografiate aveau şi probleme dentare.“ „În Extremul Orient erau fotografiaţi amerindienii.“ „Mamele erau îmbrăcate cu un material textil asemănător fundalului, acestea îşi ţineau copiii în braţe; în felul acesta (copiii) puteau fi expuşi corect în fotografie.“ „Naturi vivante“ (corect, tablouri vivante). „Bărbaţii puteau poza cu mîna pe o carte pentru a părea inteligenţi sau cu mîna sprijinită în barbă.“ „Toată lumea dorea fotografia de portret pentru a se mîndri cu ea.“ Halal!!! (R. M.)

● Cineva remarca, pe bună dreptate, inversarea retoricii taberelor adverse, după ce dna Laura Codruța Kövesi a devenit, formal, suspect: susținătorii DNA vorbesc precum o făceau, pînă deunăzi, adversarii DNA, iar aceștia din urmă adoptă exact retorica pe care o contraziceau isteric. Dincolo de aceste noi poziționări, rămîne tristețea că Justiția a devenit în România un subiect de dispută în care nu mai are loc analiza calmă, echilibrată, competentă, sine ira et studio, cu onestă dorință de obiectivitate. Iar tristețea se adîncește cînd constați că delirul încrîncenat și agresiv al jurnaliștilor politizați pînă în măduva oaselor a contaminat și o bună parte dintre magistrați. Eu zic că nu ne mai facem bine… (S. V.)

● În nordul statelor Ohio și Pennsylvania, din cauza vîntului foarte puternic, serviciile naționale de meteorologie au emis un avertisment (neoficial) pentru stăpînii de cîini mici, ca să nu-și piardă patrupezii. (C. Ș.)

● S-a calculat: dacă oamenii s-ar măcelări între ei în ritmul în care ucid animalele, rasa umană ar dispărea în 17 zile. (M. C.)

● Ziarele au anunţat că „roboţii sexuali cu penisuri bionice de neoprit“ (unstoppable) vor fi lansaţi pe piaţă în decursul acestui an. Va fi dezmăţ. (M. C.)

Foto: Lucian Muntean, Cristina Ștefan

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.