AVEM CU 60%
MAI MULȚI HOȚI SMERIȚI
CARE AU INTUIT BINE
CÎT DE MIC A DEVENIT TOTUL 

● După ce mai an a anunţat că „Guvernul vrea să reducă democraţia“, alt porumbel a ieşit acum pe gura Vioricăi Dăncilă: „Lupta împotriva Justiţiei ne-a omorît“. Avem o colivie cu coafură în chip de prim-ministru. (M. C.)

● Au fost cu 60% mai mulți tineri la vot decît în 2016. Votul a devenit cool. (A. M. S.)

● Din cei peste 13.000 de deținuți care au votat la referendumul pentru apărarea independenţei Justiţiei, 90% au votat DA. Două zile mai tîrziu, angajații penitenciarului l-au primit pe Dragnea cu „Bine ai venit acasă, Liviu!“. De unde se vede că infractorii sînt mult mai morali decît PSD-iştii. Sau, cum a zis Radu Vancu, în România, nici măcar hoții nu vor să aibă o țară de hoți. Prea multă concurență. (M. C.)

● După praznic, cioclul de serviciu a ordonat sistarea pomenii. Oamenii s-au retras, rînduri-rînduri, smeriți și evlavioși. Și-au luat pomana cu ei. Pe masă, într-un colț, abandonat, baltagul. Și, lîngă el, un blid cu o lingură de colivă, din care deja fuseseră luate o linguriță sau chiar două. Cioclul își mîngîie cu alint pîntecul. Pare mulțumit. Nu se știe cînd va mai patrona o nouă ceremonie… (R. M.)

● În Africa de Sud, 574 de persoane s-au așezat confortabil și au mîncat în așternuturi, fără să se deranjeze de firimituri, doborînd recordul Guinness pentru cei mai mulți oameni care au mîncat în același timp micul dejun în pat. (C. Ș.)

● Filiala PSD din Alba Iulia a sesizat Poliţia „cu privire la efectuarea unei campanii electorale injuste“ pe care Librăria Humanitas ar fi pus-o la cale oferind cărţi cu reducere tinerilor de 18 ani care votează pentru prima dată. Au intuit bine pesediştii, cititul şi educaţia sînt agenţi electorali care trebuie reprimaţi. (M. C.)

● La drept vorbind, trebuie spus că sentința dată de către judecătorii Curții Supreme, de condamnare la închisoare a lui Liviu Dragnea, ia pîinea de la gura jurnaliștilor din România. În ultimii ani, Liviu Dragnea a fost un subiect care făcea mare audiență la public. Încet-încet, el va dispărea. Vorba lui Băsescu: „…nici nu știi cît de mic poți să devii“. (A. M.)

● Puerto Williams, o mică localitate din Chile, înconjurată de munți înzăpeziți, situată pe coasta continentului american, a devenit cel mai sudic oraș din lume și capătul lumii. Cînd îi spuneți cuiva că ați vrea să mergeți cu el pînă la capătul lumii, despre locul acesta e vorba. (A. M. S.)

● Nu e chiar totul pierdut pentru Liviu Dragnea. Odată încarcerat, el va putea candida pentru postul de preşedinte de cameră. Cu şanse mari să-l şi obţină, avînd în vedere profilul politic şi mai ales programul în domeniul Justiţiei. (M. M.

DE AMÎNAT SĂRĂCIA
MAI POȚI SCĂPA,
DE CĂUTAREA UNUI NIMIC, BA 

● O mostră de schepsis știrist românesc: în mijlocul unei știri PRO TV despre o metodă prin care fumătorii pot fi ajutați să se lase de țigară, apare, tam-nisam, o subștire (din aceeași categorie „tabagică“, cum ar veni): „Olguţa Vasilescu a dat o declaraţie de zici că a fumat ceva“. Dacă de fumat mai poți scăpa, de Olguța, ba. (M. P.)

● În Ţările de Jos, de Săptămîna Cărţii, compania feroviară a oferit călătorilor care aveau asupra lor o carte o călătorie gratuită. În România, în Anul Cărţii, Guvernul a amînat finanţarea publică a proiectelor editoriale şi a tăiat 30% din fondurile pentru proiecte culturale cofinanţate de AFCN. (M. M.)

● Din cei nouă români care au votat în Coreea de Nord, nici măcar unul n-a votat cu PSD. Păi, dacă nici oamenii aceia nu recunosc sărăcia… (M. C.)

● Domnul Dragnea și-a trimis sosia în recunoaștere. Să vadă unde-i găsește loc – în camera de trei sau de cinci. După care, odată misia împlinită, sosia bîntuie, bezmetică, prin urbe. În căutarea unui cui de care să se atîrne. Pînă cînd cămașa va fi bătută în cuie. Definitiv. (R. M.)

● Un bărbat din Massachusetts a chemat poliția după ce i-a pătruns cineva prin efracție în casă. Infractorul, însă, n-a furat nimic, ci a curățat lună tot apartamentul, lăsînd chiar și un trandafir din origami în baie. Așa spargeri să tot ai! (C. Ș.

DACĂ STAI SĂ TE GÎNDEȘTI,
ORICE FEL DE GEAMANTAN
ÎNTĂREȘTE BRAȚELE PROPAGANDEI 

● O reclamă de la metrou propune o perspectivă nouă asupra iubirii: „Iubirea e atunci cînd el face mici, iar tu îl ajuți cu o bere rece“. Dacă stai să te gîndești, e un lucru pe care Romeo și Julieta ar fi fost bine să nu-l ignore. (D. S.)

● Un articol pe Mediafax, cu un titlu apetisant: „Papa Francisc în România. Ce va mînca Suveranul Pontif în țara noastră“, m-a pus pe gînduri. Am aflat că la evenimentele publice la care va participa Suveranul Pontif este interzis accesul participanților cu „orice fel de animal de companie sau orice alt tip de animal“. Să înțeleg că nici cele de pluș nu sînt admise? (S. G.)

● Cu ce se mai face contrabandă: un bărbat a fost prins în timp ce încerca să scoată din Rusia, par avion, un geamantan cu 5000 de lipitori medicinale vii. (C. Ș.)

● „Doamne, binecuvîntează-ne pe noi și acest început de autostradă, aceste lucrări obștești pe care le începem astăzi în numele tău, pentru ca degrabă și fără împiedicare să ajungă la săvîrșire. Luminează cugetele robilor tăi care vor lucra aici și întărește brațele, Doamne, pentru ca totdeauna să se săvîrșească ceea ce este bine și să lucreze faptele luminii spre slujirea poporului tău“ – astfel şi-a început Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, sfinţirea lucrărilor la peticul de autostradă Rîșnov-Cristian, în prezența premierului și a miniștrilor de la Transporturi, Sănătate, Finanțe şi Economie. Antim Ivireanul ar fi fost mîndru de vorbele meşteşugite ale Mitropolitul Ardealului. (M. C.)

● Sputnik, publicaţia goarnă a propagandei ruseşti, a titrat, după alegeri, că în România a cîștigat „fenomenul Muie“. Mîndri că sîntem români! (M. C.)

Foto: M. Chivu, E. Farkas