O CARTE FOARTE PROASTĂ ÎI CONTRAZICE PE CEI CARE ADORĂ SĂ ZBOARE ÎNĂUNTRU, LĂSÎND ÎN URMĂ CÎTE CEVA DE SUS

 Viorica Dăncilă publică o carte! (A. M.)

 „M-a sunat și Ciolacu și mi-a spus că trebuie să vorbim. A venit la mine acasă, unde a jucat o piesă de teatru foarte proastă. S-a așezat pe canapea și mi-a spus cu lacrimi în ochi că îi pare foarte rău de tot ceea ce s-a întîmplat. I-am făcut și un ceai de fructe, pentru că părea foarte afectat”, descrie Viorica Dăncilă o scenă, în cartea-interviu pe care urmează s-o publice. O, acel ceai de fructe… (A. M. S.)

 Explicînd, într-o emisiune TV, procedura birocratică ce însoțește vaccinarea, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a spus prompt că „Aceste carduri se completează de mînă, ad labam”. O dovadă indubitabilă care îi contrazice pe cei care consideră limba latină o limbă moartă. Latina nu doar că este încă folosită, dar și evoluează, adaptîndu-se în funcție de context și de nevoi. (S. G.)

 Uite, ăsta-i un tip care-mi place! Mă refer la acel newyorkez care adoră să mănînce un gen de chifle altoite cu brioșe numite „Hawaiian Rolls”. Omul a consumat produsul cu delicii ani mulți, pînă cînd a aflat că acesta nu este produs în Hawaii, ci în California, de o companie care a luat rețeta din exoticele insule americane. Omul spune că eticheta te induce în eroare și că el a crezut tot timpul că mănîncă ceva făcut în Hawaii, așa că l-a dat în judecată pe producător. Procesul e pe rol și merită urmărit, iar iubitorii de salam de Sibiu, de țuică de Pitești sau de cîrnați de Pleșcoi ar trebui să fie atenți la jurisprudența care va urma. (S. V.)

 Procurorii americani afirmă că un bărbat căruia i-a fost prea frică să zboare cu avionul din cauza pandemiei de COVID-19 a trăit nedetectat timp de trei luni într-o zonă securizată a aeroportului internațional din Chicago. Aditya Singh, în vîrstă de 36 de ani, a găsit un ecuson în aeroport de care s-a folosit ca să stea în zonă securizată a terminalului OʼHare. Ce personaje de romane a mai scos la iveală și pandemia asta! (A. M. S.)

 „Venea în fiecare zi în jurul orei nouă dimineața și aștepta pînă la căderea nopții. Nu voia să plece”, a spus unul dintre paznicii spitalului. „Cînd se deschidea ușa, ea băga capul înăuntru”, a povestit acesta. Nu, nu este vorba despre vreo soție, iubită sau fiică, ci despre o cățelușă care a petrecut mai multe zile așteptînd în fața unui spital din Turcia unde era tratat stăpînul ei. (A. M. S.)

 „Nu mai vin pisicii la mine”, se plînge femeia de la spălătoria ecologică. „Le-am cumpărat bobițe, le-am dat parizăr, le-am adus și lăptic, cine știe ce-or fi pățit, sărmanii de ei”, se plînge ea. Îi hrănea zilnic, în fața spălătoriei, lumea se mai oprea să-i mîngîie, mai intrau în vorbă cu doamna, se creaseră prietenii și complicități filopisicești. Au dispărut lăsînd în urmă o stradă plină de oameni triști... pînă cînd și-au făcut, din nou, apariția: în spatele carmangeriei, bine hrăniți de măcelar. (M. M.)

 Bustul lui Winston Churchill nu contenește se plimbe prin Casa Albă. În 2001, Tony Blair îi împrumută bustul vechiului prim-ministru britanic lui George W. Bush. În 2009, Barack Obama îndepărtează bustul, provocînd tensiuni diplomatice cu Marea Britanie. În 2017, cu ocazia vizitei Theresei May, Donald Trump reinstalează bustul lui Churchill în Biroul Oval. Acum, Joe Biden îl îndepărtează din nou. Adevărul e că, dacă Churchill nu s-a aflat în Biroul Oval în timpul lui Bill Clinton, cînd mai era cîte ceva de văzut, restul nici nu mai contează. (M. P.)

 Cîteva denumiri de sate din România: Cocoșești, Trebuci, Pîrțeștii de Jos, Căcăcioasa, Cîrpa, Borăscu, Cioara de Sus, Vărsătura, Sculeni, Curva, Fututa, Măciuca, Spermezeu, Gogoșari, Mădulari, Bălești, Udați-Mînzu, Mierleștii de Sus. Să tot stai la țară! (A. P.)

ÎN VEDEREA TROCULUI UNIVERSAL, S-AR PUTEA CA 41 DE PERSOANE SĂ TRADUCĂ CEEA CE SPUI ÎN LIMBA CELUILALT LEMN

 Maimuțele de la un templu din Bali au dezvoltat un adevărat spirit antreprenorial: fură telefoane mobile de la turiști și cer în schimbul lor mîncare. Cele mai în vîrstă, experimentate, subtilizeză orice tip de dispozitiv electronic în vederea trocului, care este făcut numai cînd se primește suficient din cealaltă parte. Cercetătorii canadieni au analizat întreg procesul urmărind niște înregistrări video din anii precedenți. Se pare că există trei etape: prima, furtul propriu-zis al obiectului și fluturarea lui în fața victimei, apoi depozitarea lui în altă parte; acumularea unei suficiente cantități de hrană care să permită tranzacția și, în final, aducerea lui înapoi, cu mare grijă din partea maimuțelor. (A. A. D.)

 „Dragă ET, sper că ești un animal drăguț. Te-am văzut la film și ești o creaciură simpatică. Aș vrea să vii pe la mine pe-acasă într-o zi. Eu locuiesc pe strada Rubinului. Sună-mă într-o zi la numrul de fon 555-5249. Te iubesc foarte mult, ET. Sper să ne întîlnim într-o zi. Deanna Marie” (scrisoarea unei fetițe de 7 ani, trimisă în anul 1982 pe adresa Studiourilor Universal). (M. C.)

 „În viitor, telefonul va putea fi purtat de fiecare asupra lui așa cum astăzi purtăm ceasul la mînă. Probabil că nu va mai fi nevoie să formezi numărul și cred că oamenii se vor putea vedea la față atunci cînd se vor suna. S-ar putea chiar ca telefonul să traducă ceea ce spui în limba celuilalt” (Mark R. Sullivan, directorul companiei Pacific Telephone & Telegraph Co. din San Francisco, într-un articol apărut în Tacoma News Tribune din 11 aprilie 1953). (M. C.)

 În România se regăsesc nu mai puţin de 2.996 de persoane cu numele Bucă, Flocea (1.728 de persoane), Labă (880 de persoane), Mortu (581 de persoane), Bounegru (611 persoane), Blegu (515 persoane), Belibou (507 persoane), Beţivu (219 persoane), Slănină (186 de persoane), Roadevin (173 de persoane), Boubătrîn (119 persoane), Jegu (95 de persoane), Nespălatu (70 de persoane), Găinaţ (61 de persoane), Gunoi (41 de persoane), Muc (29 de persoane), Nespălatu (70 de persoane), Bulan (7 persoane), dar și Joacă-Bine, Vacăgrasă, Mormînt, Sicriu, Muci, Berebună. Așadar, dacă nu vă place cum vă cheamă, mai gîndiți-vă! (A. P.)

 Drumul numelor de firme ne duce astăzi către Tulcea, unde ne vom opri cîteva clipe: Dacapo Est SRL, Mixtura SRL, Pozitiv Art SRL, Avantaj Gaz SRL, Eminent Flor SRL, Perla Cristalină SRL, Lemn Virtual Concept SRL, Lemn Chronic SRL, Interioare Bobohouse SRL, Periclestar SRL, Cojoacă Expertize SRL, Sacrum Roof SRL, Vânt Din Pupa SRL, Stânca Dunării SRL, Crăciun Minion SRL, Ahorra Ajungem SRL, Dansul Mirilor Tulcea SRL, Monumental Multiserv SRL, Pedant Trendy SRL, Albatros Unic SRL, Intensiv SRL, Meșterul Electric SRL, Petre Integral SRL, Monte Vasile SRL, Pistoane Toma SRL, Open Mind Delta SRL, Bruma Dimineții SRL, Mozart Pace SRL, Stepa Albă SRL, Vertical Fashion SRL, Pizza În Regulă SRL, Efect Staf SRL, Sîrbu Benefic SRL-D, Provita Salvați Oamenii Singuri SRL, Rent Scule SRL, Rame Aurii SRL, Casa Triumfului SRL, Stele Eterne SRL, Repede Și Ieftin SRL, Balta Fresh SRL, Mistique Quantum Platon SRL, Eternity Economics Platon SRL, Zlate & Netedu SRL, Dudu Aici Te Vrea SRL, Mai Dulce SRL, Sifon Tulcean SRL, Trainic Stil SRL, Funerare Complete Colț De Rai SRL, Cazacii Deltei SRL, Eoliene Albastre SRL, Compania De Turism Lent SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu