Cu ochii-n 3,14

4 iulie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

ȘTIAȚI CĂ ȘANSELE PRODUCERII
UNEI SIMPATICE NEÎNȚELEGERI
CU AROMĂ DE GHIMBIR
SÎNT LA CEL MAI SCĂZUT NIVEL
ÎN NORDUL VIRTUAL?

● Știați că în China se face hîrtie igienică din caca de panda? Fabrica de papetărie Qianwei Fengsheng și-a propus să valorifice astfel cele zece kilograme de excremente produse zilnic de fiecare panda adult și care sînt foarte bogate în fibre, datorită alimentației compuse exclusiv din tulpini de bambus. Oferta fabricii mai cuprinde șervețele și fețe de masă, confecționate din același material, toate purtînd marca „Panda Poo“. Iată apoteoza reciclării: ce poate fi mai natural și mai prietenos cu mediul decît hîrtia igienică din rahat? (D. S.)

● „Șansele producerii unui Brexit fără acord sînt de unu la un milion“, spune Boris Johnson, aflat în campanie electorală internă pentru cîștigarea președinției partidului. Șansele producerii unui Brexit, de orice fel, sînt, după atîtea ezitări și negocieri și amînări, atît de mici încît nici măcar cel mai dur dintre brexiteri n-ar mai paria pe Brexit. (M. M.)

● Din pricina unei simpatice neînţelegeri, o femeie care ceruse colegilor ei de serviciu un tort cu chipul lui Mariah Carey a primit un tort cu Marie Curie. „Aş fi putut fi eu, dacă n-aş fi eşuat la matematică“, a comentat Mariah Carey. (M. C.)

● Site-ul www.pilulepet.com oferă, cu livrare gratuită în toată lumea, pilulele, inventate de francezul Christian Poincheval, pentru parfumat pîrțurile. Se iau în timpul mesei și efectul este garantat. Aromele disponibile pînă acum sînt ciocolată, lăcrămioare, violete și trandafir. Pentru Ziua Îndrăgostiților, Poincheval propune pilula cu aromă de ghimbir. O scăpare care, pînă nu demult, ar fi putut ruina o seară romantică devine acum asul din mînecă. Seduceți-vă iubita cu salve de pîrțuri parfumate. (M. P.)

● Dl Mihai Fifor și-a pus în gînd, cu voce tare, să candideze la prezidențiale. Că vreau să fac bine țării, că e timpul… etc. etc., că „actualul președinte a devenit el însuși principalul purtător al mesajului de ură socială, a aplaudat injuriile, a promovat atacurile la persoană și a coborît limbajul politic la cel mai scăzut nivel“. Și ca anunțul să fie cu atît mai percutant, a zis, tot cu voce tare, că va fi prezentat la congres, pentru funcția mult rîvnită, de către purtătorul de cuvînt al PSD în ședința CEx PSD. Dar, să vezi coincidență, purtătorul de vorbe e însuși Fifor. La pătrat. Însă, precaut, ca să nu rămînă doar cu gîndul ce-l gîndește, același Fifor candidează și la funcția de secretar general al partidului. La cub. N-o fi perfect, dar ceva-ceva o ieși din toate astea… (R. M.)

● După ce suspectul a refuzat să se dea din drum, poliția din Florida a reținut broasca țestoasă care blocase șoseaua undeva în nordul orașului St. Augustine. De data asta, țestoasa a scăpat doar cu un avertisment și un selfie, au anunțat autoritățile. (C. Ș.)

● Ce mai vînd oamenii la mica publicitate: Site implant dinți. Să aibă vreo legătură cu tendința de a mușca virtual, pe rețelele sociale? (A. M.

ȘTIAȚI CĂ SFÎRȘITUL PREZENTULUI
A ÎNTÎRZIAT ȘASE LUNI ÎN ZONĂ? IEȘIREA DIN NIMIC NU E DELOC
O METAFORĂ, DOMNULE…

● O colecţie cu scrisorile de dragoste pe care Leonard Cohen i le-a trimis Mariannei Ihlen între anii 1960-1979 s-a vîndut la licitaţie pentru suma de 876.000 de dolari. Cohen a scris, inspirat de Ihlen, faimoasele sale cîntece „Bird on a Wire“, „So Long Marianne“ şi „Hey, That’s No Way To Say Goodbye“. Cei doi au rămas prieteni pînă la sfîrşitul amîndurora petrecut în 2016, la cîteva luni distanţă. (M. C.)

● La coloane, în Piața Romană, stă scris undeva „Am iubit în Romană“. Acum, una din două: ori „iubit“ este participiu, și atunci oftăm nostalgici la timpul trecut, ori este substantiv, caz în care nu putem decît să ne bucurăm pentru o asemenea laudă euforică a prezentului statut amoros, cu ușor iz imobiliar. (S. G.)

● Cu scandal, pe repede înainte și cu șuturi în fund, s-a votat Legea pensiilor. Lia Olguța Vasilescu zice că nu erau cîtuși de puțin necesare modificările cerute de CCR. Doar cîteva… la ditamai legea, nu-i cine știe ce. Mă rog, să fie… Cît privește punerea ei în aplicare… „Totul depinde foarte mult de soft-ul care va trebui să fie“ și nu e, ne asigură dna Vasilescu. Și apoi, cu angajările masive pentru implementarea proiectului… încă nu se poate. Că dacă nu a intrat în Monitorul Oficial… În 2021 ar fi trebuit ca toți pensionarii să aibă o pensie recalculată. Dar așa, s-a întîrziat șase luni, și șase luni nu e puțin… mai vedem. Cît despre sustenabilitatea acestei bombe economice, cine și cînd va da seamă?! Tot dna Vasilescu și guvernul aferent?… Punct ochit, punct lovit… punctul de pensie. (R. M.)

● Un cal a fost găsit în bucătăria unei garsoniere de la etajul 4 al unui bloc din Satu Mare. Polițiștii locali au venit în zonă sesizați de vecini, care erau deranjați de muzica tare de la o petrecere. Calul a urcat pe scări. Să sperăm că nu a băut. (A. M. S.)

● Pe insula Sommoroya din nordul Norvegiei, soarele stă pe cer fără să apună 70 de zile în șir, din mai pînă în iulie, și apoi apune de-a binelea din noiembrie pînă în ianuarie, într-o lungă noapte polară. Cei 350 de localnici, în marea lor majoritate pescari, au inițiat recent o petiție către Guvern, cerînd ca lor să nu le fie aplicat timpul orar convențional, căci pentru ei miezul nopții sau miezul zilei au cu totul alte sensuri decît cele obișnuite. Mai mult, sătenii vor să scape de toate ceasurile, care mai mult îi încurcă. Într-adevăr, cînd în luna iulie copiii merg la scăldat cam la 1 a.m., cînd e apa mai caldă, iar localnicii vopsesc gardurile și repară bărcile pe la 2 a.m., cînd ei știu că e vîntul mai domol, ideea de a lăsa magazinele și școala să funcționeze după orarul obișnuit, adică de dimineața (care dimineață?) pînă seara (care seară?) pare fără sens. Pentru unii, ieșirea din timp nu e deloc o metaforă și nici un vis paradiziac. (S. V.)

● O femeie în vîrstă de 93 de ani a fost arestată în Marea Britanie. Nu, nu făcuse nimic, doar că asta a fost cea mai mare fantezie a ei înainte de moarte.
(A. M. S.)

● Trag cu urechea la doi pensionari de la colțul blocului. El: „Investiți în iubire!“ Ea: „Eh, domnule, să văd dacă mai am...“ (C. Ș.)

Foto: M. Pleșu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.