Canneseuforia

Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
Canneseuforia jpeg

Imediat după anunțarea premiilor, a-nceput să mi sune telefonul ceva de speriat. Inițial am înțeles: eram întrebat eu ce cred despre premiul lui [Cristian Mungiu tocmai luase Palm d’Or pentru 432 – n.red.]. Asta intră în job description. Am zis – deci – cui voia să audă că este „un moment istoric blablabla“, dar că dincolo de euforia acestui moment – cel mai important premiu la cel mai important festival de film din lume trebuie să fie un wake-up call (asta am zis-o chiar așa, pe englezește, că era pentru BBC World Service) pentru „decidenții“ din cultură, care trebuie să realizeze – odată pentru totdeauna, și mai bine mai tîrziu decît niciodată – că Filmul Românesc face Brand de Ţară, și ca atare trebuie considerat domeniu prioritar, și că este aberant ca CNC-ul sau mai știu eu ce „for“ să se laude cu niște filme (Moartea domnului Lăzărescu, A fost sau n-a fost, 432…) făcute în regim de gherilă!! OK, chestia cu „brandul de țară“ sună a limbă de lemn, dar chiar e pe bune: nu-mi dau seama ce ar putea „bate“ Palme d’Or-ul ca „imagine a României“, poate doar Nobelul pentru literatură – ca sîntem un popor logocentric…

Apoi – mai ales după intervenția în direct de la Realitatea TV – am început să primesc telefoane în care eram rugat, cu cerul și pămîntul, să pun o vorbă bună pe lîngă Mungiu să accepte interviuri – cu ziare, radiouri ș.a.m.d. M-am convins că devenisem mai mult decît o secretară (idem): devenisem mesageria telefonică a lui Cristian Mungiu, regizor român premiat la Cannes cu Palme d’Or! Or, cu Mungiu abia m-am intersectat – eu plecînd de la directul respectiv, el venind –, pasîndu-i mobilul meu ca să stabilească un interviu.

A doua zi de dimineață, mobilul a sunat încontinuu… „De ce nu l-ai închis?“, m-au întrebat prietenii de la Paris – oameni cu simț practic și mai mult umor. Pentru că promisesem să intru în cîteva „directuri“, mai intram și în tuneluri, așa că a fost un coșmar.

Și totuși – cum naiba să mă plîng?! Am multe păcate, dar măcar ipocrit nu sînt: cu ce gură plină i am explicat vecinei de TGV, pe care-am asasinat o cu telefoanele și pe care am rugat-o să schimbăm locurile, ca să fiu „la culoar“, că „Nous avons la Palme, desolé!“…? Cu ce mîndrie patriotică (nu sînt moldovean, da’ orișicît!) am văzut poza cu Mungiu, „anturat“ de Jane Fonda, Charlotte Rampling și Alain Delon…? Sau aia din Libération, mare, pe prima pagină, cu titlul „Le genie des Carpathes“…? OK, sînt de acord, asta sună ca dracu’ și nu-i va aduce lui Mungiu mulți friends… Dar măcar rimează cu „Epoca de aur“, în care se petrece filmul său. Nu a sunat de la Realitatea, să-l felicite, însuși meșterul „Epocii de aur“ – maestrul Nicolaescu în persoană?!

Nu e vis, e realitate. Eu atît am avut să spun, acuma ies din emisie. Și închid telefonul, pa!

Cannes, 29 mai

apărut în Dilema veche, nr. 173, 1 iunie 2007

Foto: Adevarul.ro

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

nava Crown Iris jpg
Navă de croazieră israeliană, refuzată de o insulă grecească în semn de protest față de situația din Gaza
Un vas de croazieră israelian a fost redirecționat către Cipru după ce pasagerii săi – aproximativ 1.600 de turiști – nu au fost lăsați să coboare pe insula grecească Syros, în urma unui protest de amploare față de războiul din Gaza, relatează The Guardian.
ozzy jpg
plaja bulgaria istock jpg
Plaja superbă cu peisaje de vis și prețuri mici, extrem de aproape de România! Trebuie neapărat să o vezi vara asta
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm cu pași repezi către începutul lunii august. Iar dacă vă numărați printre românii care încă nu au reușit să plece în vacanță, atunci deja trebuie să vă hotărâți rapid către ce destinație să vă îndreptați.
image png
Și ministru, și secretar de stat. Cum a reușit ministrul Culturii, Demeter Andras Istvan, să tulbure apele în Guvern
Ministrul Culturii Demeter Andras Istvan a solicitat abia în 16 iulie eliberarea sa din funcţia de secretar de stat în minister. Decizia de eliberare din funcţie a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, dar este aplicabilă din 23 iunie, data învestirii Guvernului Bolojan.
Ozzy Osbourne  foto   Profimedia jpg
Ultima dorință a lui Ozzy Osbourne, îndeplinită de soția sa. Rockerul își monitoriza inima de 15 ori pe zi înainte de-a muri
Ozzy Osbourne a încetat din viață la 76 de ani, după o luptă cu boala Parkinson, la numai câteva săptămâni după ce a urcat pentru ultima dată pe scenă cu trupa sa, Black Sabbath. Asta a fost ultima lui dorință?
AQM0DLfARs9MiHgZ9ZJfP8pzXcLA1d6hjIDX0dW1j9bi0z95pZFli39yoDPy8o71lUUOSCz6LueAkbOoalM5S V WTk83zWuGnwkRAjwLOuhyede30c mp4 thumbnail png
Primarul care-și susține angajații să protesteze: „Ați început cu bugetarii că dă bine pe TikTk, domnule Bolojan?”
Într-o comună cu peste 5.000 locuitori angajații primăriei au anunțat că nu vor avea activitate cu publicul, miercuri, timp de două ore. Primarul îi susține și-i reproșează premierului Ilie Bolojan că s-a decis să lovească în bugetari „pentru că dă bine pe TikTok”, dar nu se uită la marea evaziune.
gabriela cristea si marcel toader jpg
Gabriela Cristea, despre mariajul cu Marcel Toader: „A fost o greșeală”. De ce a evitat terapia după despărțire
Gabriela Cristea a vorbit sincer despre una dintre cele mai controversate etape din viața ei personală: mariajul cu Marcel Toader. Într-un interviu recent, vedeta a rememorat deschis această perioadă, pe care o consideră o greșeală, și a explicat de ce regretă decizia de a se căsători cu fostul om
8 act 4 baza spitale 25col lat 90 jpeg
Spitalele publice, plătite de CNAS mai mult pentru salarii, decât pentru servicii medicale. Concluziile unui studiu făcut pe ultimii șase ani
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) plăteşte spitalele publice mai mult pentru salarii, decât pentru servicii.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Film de top pe Netflix. Are mii de vizionări și a cucerit publicul român din prima
Pe Netflix, un nou thriller sud-coreean a captat rapid atenția publicului, ajungând să ocupe locul 5 în topul celor mai vizionate filme. Lansat pe 18 iulie 2025, filmul a stârnit curiozitatea și emoțiile telespectatorilor prin atmosfera sa intensă și povestea care te ține cu sufletul la gură.