Moştenirea lui Goldfaden

Publicat în Dilema Veche nr. 107 din 9 Feb 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Am revăzut recent, la Colegiul Noua Europă, excelentul film documentar, Moştenirea lui Goldfaden, realizat în 2004 de Radu Gabrea (regie) şi Manase Radnev (scenariu). Proiecţia a fost organizată cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la fondarea, la Iaşi, de către Avram Goldfaden, a primului teatru evreiesc din lume, fapt atestat de o cronică publicată în 1876 de însuşi Mihai Eminescu. La discuţiile care au urmat vizionării filmului am pus întrebarea "De ce s-a născut primul teatru evreiesc anume la Iaşi şi anume în 1876?", încercînd să dau eu însumi un răspuns . În epocă, viaţa comunităţii evreieşti din Ţările Române era esenţial diferită de viaţa evreilor din Vest şi din Est. În 1867 evreii din Austro-Ungaria se emancipează politic. Toţi locuitorii Ungariei devin cetăţeni maghiari, de confesiune catolică, protestantă sau mozaică. Evreii sînt maghiarofoni şi se integrează (sau chiar se asimilează) în "societatea gazdă". Evident, antisemitismul din Austro-Ungaria persistă. Apariţia primarului antisemit Karl Lueger la Viena şi, ca reacţie, cea a sionistului Theodor Herzl spun multe. Anume în această parte a continentului şi în această epocă este folosit pentru prima dată termenul antisemitism, care va face o carieră prodigioasă. Cu toate acestea, intelectualii evrei din Europa Centrală nu-şi vor călăuzi eforturile atît spre izolare (prin înfiinţarea unor instituţii de păstrare a identităţii culturale), cît - conform principiilor iluminismului - spre integrare în cultura germană. În Rusia ţaristă, în schimb, nici nu se pune problema emancipării evreilor. Aceştia sînt aspru discriminaţi socio-politic. Tot în 1876 şi tot în Curierul de Iaşi, Eminescu scrie că "evreul austriecesc" călător în Rusia riscă să "i se taie cu de-a sila barba, perciunii şi poalele caftanului". Este epoca marilor pogromuri (termen rusesc!) din vestul Imperiului rus, frecvente mai ales după asasinarea de către narodnici a ţarului Alexandru al II-lea în 1881. Apare, la evreii din Rusia, sindromul "cetăţii asediate", care îi face să se "ghetoizeze" cultural, dar întemeierea unui teatru de limbă idiş este imposibilă. În spaţiul românesc încercarea de emancipare a evreilor este ratată odată cu aprobarea Constituţiei din 1866 şi nu este rezolvată nici prin amendarea ei în 1879. Profund dezamăgiţi, evreii au toate motivele să îşi întărească instituţiile comunitare şi culturale de păstrare a identităţii cultural-lingvistice. Spre deosebire de evreii din Rusia, cei din Ţările Române au nu numai motivele, dar şi oportunitatea să o facă. Toleranţa socială şi confesională permite evreilor din spaţiul românesc să-şi întemeieze presă, şcoală şi teatru de limbă idiş. Cu siguranţă, dezvoltarea teatrului de limbă română din Iaşi - Gh. Asachi, C. Negruzzi, Vasile Alecsandri, Matei Millo etc. - a jucat şi ea un rol în întemeierea în acest oraş (mai exact, la Grădina "Pomul verde", în apropierea clădirii actuale a Teatrului Naţional) a primului teatru evreiesc din lume.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

518303026 1269827877847809 2334922477857015656 n jpg
Femeia care a ucis peste 600 de bărbați după ce a creat o substanță mortală pentru bărbații abuzivi. Unde era ascunsă otrava
Într-o Italie dominată de patriarhat, unde legile nu ofereau femeilor nicio cale legală de ieșire din căsnicii abuzive, o femeie din Palermo a devenit simbolul unei rezistențe tăcute și periculoase. Numele ei: Giulia Tofana. Povestea ei, deși învăluită în mister și controversă, a intrat în istorie.
gabriel liiceanu JPG
Gabriel Liiceanu, speriat de ChatGPT. Răspunsul care l-a uimit pe filosof: „Câți oare dintre prietenii mei mi-ar fi putut...”
Gabriel Liiceanu s-a speriat de progresul inteligenței artificiale, după ce a interacționat cu programul ChatGPT. Filosoful i-a adresat o întrebare aparent simplă, iar răspunsul primit a fost, spune el, „atât de inteligent, cu parfum demonic, plin de umor și sarcasm”.
Eugen Doga, foto Pinterest jpg
Chișinăul redenumește principalul aeroport al țării în cinstea marelui compozitor Eugen Doga
Guvernul moldovean a aprobat în cadrul ședinței din 16 iulie o hotărâre care prevede redenumirea Aeroportului Internațional Chișinău în cinstea marelui compozitor Eugen Doga. Decizia a fost luată la peste o lună de la trecerea sa în neființă.
emil ganj criminal cautat foto politia jpg
Polițiștii au răscolit Mureșul și Clujul în căutarea criminalului fugar Emil Gânj. Descinderi în 18 locaţii: mai multe persoane, conduse la audieri
Polițiștii au efectuat noi descinderi în județele Mureș și Cluj în căutarea lui Emil Gânj, bărbatul acuzat că și-a ucis concubina de 23 de ani și apoi a incendiat casa în care se afla trupul acesteia. Mai mulți apropiați ai săi au fost duși la audieri.
image png
Mai multe localități, vizate de cod roșu de grindină, ploi torențiale și vijelii
Meteorologii au emis, miercuri seară, o avertizare Cod roşu de grindină de dimensiuni medii şi mari, averse torenţiale şi vijelie.
tren cfr calatori locomotiva gara de nord foto shutterstock
Mecanicul de tren care a produs incidentul feroviar de la Lotru era de 52 de ore pe locomotivă
Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) a tras concluziile în cazul unui incident feroviar produs în 2024, la Lotru, stabilind că mecanicul care l-a provocat era de 52 de ore pe locomotivă.
BeFunky collage   2025 07 16T184421 881 jpg
Locul din Europa unde turiștii s-au întâlnit pe plajă cu Ricky Martin. Ce l-a cucerit pe artist: „Am fost hrănit ca un rege”
Turiștii aflați zilele trecute pe una dintre plajele însorite ale Maltei au avut parte de o surpriză neașteptată: o întâlnire cu nimeni altul decât Ricky Martin. Superstarul latino, aflat într-o escapadă de vară în inima Mediteranei, a postat pe rețelele sociale o serie de fotografii inedite.
pui de leu, foto shutterstock jpg
Restaurantul unde poți plăti pentru îmbrățișări cu pui de leu: „Asta e pentru ca bogații să se joace”. Cât costă experiența
Cei care caută o experiență cu totul specială trebuie să știe că un restaurant din China oferă un serviciu inedit: îmbrățișări cu pui de leu. Mulți au apreciat această oportunitate, însă practica a stârnit și controverse legate de bunăstarea animalelor.
Război în Ucraina FOTO AFP - pagubele provocate de atacul rusesc în Sumî
UE propune un fond special de 100 de miliarde de euro destinat Ucrainei pentru perioada 2028-2034
Uniunea Europeană (UE) propune un fond special de 100 de miliarde de euro destinat Ucrainei, a anunţat miercuri comisarul european însărcinat cu Bugetul Piotr Serafin.