ultimele articole
Gala Superscrieri, Muzeul Satului Maramureșean din Sighet, Hunters, Iarna
Gala Superscrieri, care premiază în fiecare an cele mai bune materiale jurnalistice, se alătură măsurilor de siguranță adoptate de autorități și se mută în online. Cîștigătorii celor șase categorii de concurs (portret, reportaj, investigație, opinie, tv&video jurnalism, fotojurnalism) vor fi anunțați luni, 23 martie, live pe pagina de Facebook a Fundației Friends for Friends. Pînă la acea dată, publicul este încurajat să parcurgă cele 38 de materiale nominalizate la această a noua ediție a premiilor și să-și voteze preferatul pentru Superscrierea Cititorilor. (Anda Docea)
» Citește totFarmecul discret al patinei și alte mici istorii culturale, Academia politică de la Aiud, Observator cultural, O Stea în Galeria Teatrului Bulandra
Dacă vi se face dor să recitiți articolele de istorie a ideilor scrise de profesorul Alexandru Ofrim în Dilema veche și în Dilemateca, în perioada 2005-2019, avem o veste bună: le puteți găsi reunite în consistentul volum „Farmecul discret al patinei și alte mici istorii culturale”, apărut recent la Editura Humanitas. (Matei Pleșu)
» Citește totAmoroso, concert de serenade, Sclipiri de geniu, Die Illusionen der Rumänischen Literatur
SoNoRo deschide sezonul estival cu acorduri primăvăratice, într‑un concert în parteneriat cu Radio România Muzical. Titlul, „Amoroso”, e mai mult decît sugestiv: programul include lucrări semnate de Clara Schumann, Rebecca Clarke, Edward Elgar, Beethoven. Concertul va fi susținut de muzicienii Răzvan Popovici (violă), Sarah Cristian (vioară), Mara Dobrescu (pian). Duminică, 8 martie, ora 19, la Sala Radio. (Ruxandra Mihăilă)
» Citește totCui i-e frică de Virginia Wolf?, Colectiv, Sărbătoarea Mamelor, Tipografic majuscul, Alpin Film Festival
Colectiv, documentarul regizat de Alexander Nanau, a intrat pe ecrane. E un film puternic, cu ritm de policier. Emoția și revolta vin natural. Realitatea e o ficțiune și ficțiunea devine realitate. Doar suferința și moartea sînt adevărate. (Ana Maria Sandu)
» Citește totContemporani. Filme spaniole actuale, Arta, New York Times, De neconceput. O călătorie extraordinară prin lumea celor mai stranii creiere
Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filmotecii Ministerului Afacerilor Externe și de Cooperare Internațională al Spaniei, prezintă, în perioada 20-22 februarie, seria de proiecții intitulată „Contemporani. Filme spaniole actuale“. Filmele, subtitrate în limba engleză, vor fi difuzate, cu acces liber (în baza unei rezervări), în Sala „Auditorium“ a Institutului Cervantes din București (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38). Seria de proiecții reunește patru filme spaniole recente – trei lungmetraje de ficțiune și un documentar –, toate premiate la festivaluri internaționale de film. (Anda Docea)
» Citește totMARTOR. Anuar de antropologie al Muzeului Țăranului Român, Luiza Zan, Balanța, Serata cu scrisori, Visătorul de visuri
Un nou sezon al Seratei cu scrisori începe joi, 20 februarie, de la ora 19, la Qreator (Bd. Aviatorilor 8A), cu interpreta de jazz Maria Răducanu, actorul Marian Râlea, poeta Anastasia Gavrilovici, coregraful Farid Fairuz şi ilustratorul de benzi desenate Matei Branea, care vor citi scrisori de dragoste din marile corespondenţe ale omenirii. Intrarea e liberă, dar rezervată doar celor peste 18 ani. (Marius Chivu)
» Citește totPortretul unei țări. România Mare fotografiată de Hoppé, Între două lumi, Complexitate umană, Sîntem dezrădăcinate
Expoziția „Portretul unei țări. România Mare fotografiată de Hoppé, 1923“, organizată de Muzeul Național Cotroceni și Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“, cuprinde o selecție de 91 de fotografii – documentare și prezentare Adrian-Silvan Ionescu –, multe în premieră pentru publicul român.
» Citește totRegele Lear, Chopin, Dracula, Acasă: wohin?
● În perioada 5-21 februarie, Goethe-Institut București împreună cu publicațiile Decît o Revistă, Școala9 și Teleleu organizează expoziția „Acasă: wohin?“, care explorează viețile românilor stabiliți în Germania. Fotografiile făcute de Cătălin Georgescu și Cosmin Bumbuț ilustrează români din Berlin, Köln, Lüneburg, Frankfurt și München, care activează în domenii variate, de la educație și artă la medicină și sport. Poveștile lor sînt diverse, însă au în comun legăturile pe care cei din diaspora le mențin cu România și cu familiile lăsate în urmă. (Anda Docea)
» Citește totIntelectualii lui Ceaușescu și Academia de Științe Sociale și Politice, Milioanele arlechinului, Mozart, Mioara și Viniciu Moroianu
● Doi clasici ai modernităţii literare care, în mod normal, n-ar avea nevoie de nici o recomandare, dar care, la fel de normal, nu vor fi niciodată recomandaţi suficient: Bohumil Hrabal, cu un nou roman tradus în seria lui de autor: „Milioanele arlechinului”; şi Primo Levi, cu romanul „Cei aleşi şi cei damnaţi”, ambele apărute la Editura ART. Un roman cu bătrîni pensionari şi un roman cu deţinuţi într-un lagăr de concentrare, două forme de singurătate şi disperare ale căror cruzimi au multe în comun. (Marius Chivu)
» Citește totOscar Weekend, Jazz Nouveau, Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor
● Oscar Weekend 2020, între 17 și 19 ianuarie, la Cinema „Elvire Popesco“. Veți putea viziona șase dintre cele zece filme de pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria „Cel mai bun film străin“. Vineri: Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar (Spania) și Atlantics, de Mati Diop (Senegal). Sîmbătă: Parasite, de Bong Joon-ho (Coreea de Sud) și Les Misérables, de Ladj Ly (Franța). Duminică: Those Who Remained, de Barnabás Tóth (Ungaria) și Beanpole, de Kantemir Balagov (Rusia). (Adina Popescu)
» Citește totMisterul regelui. Despre scris, Persona, #Maitec – Lemn Aur Lumină, Anii 80
● Sîmbătă, 18 ianuarie, de la 19,30, la unteatru, spectacolul „Persona”, după un film de Ingmar Bergman (regia: Peter Kerek, scenografia: Iuliana Vîlsan, editor: Ioachim Stroe), realizat cu sprijinul Ambasadei Suediei în București și We Are Basca. Un spectacol de cinema pe scenă, care își propune să unească, într-un mod inedit, cele două arte prin care a creat și s-a exprimat Ingmar Bergman: teatrul și filmul. (Adina Popescu)
» Citește totDan și Liana Nasta, Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mîncări, Paradisul, probabil, Sergiu Cioiu
● Cinema „Elvira Popescu“ vă invită să începeți anul cu premiere cinematografice. Vineri, 3 ianuarie, de la ora 20,30, puteți urmări cîștigătorul Premiului special al juriului de la Cannes, în 2019: It Must Be Heaven/ Paradisul, probabil. Un film burlesc, în care cineastul-actor Elia Suleiman pune o întrebare fundamentală: unde te poți simți „acasă“? A doua parte a Trilogiei Dragostei, semnată de regizorul Florin Șerban, o puteți viziona pe 10 ianuarie, tot de la 20,30. După Dragoste 1. Cîine, Dragoste 2. America prezintă ultimele 24 de ore ale unei povești de dragoste. Este istoria a doi oameni aflați la mijlocul vieții și la sfîrșitul amorului, doi amanți care refuză să accepte că iubirea lor a murit. (Anda Docea)
» Citește totO odisee, Chuck Norris vs Comunism, Un veteran din Războiul cel Mare, Mese și meniuri regale... de sărbători
● „O odisee” e titlul unei cărți de Daniel Mendelsohn tradusă din limba engleză (Editura Polirom, 2019), de o profunzime intelectuală și un echilibru cu totul speciale. E povestea unui profesor care își invită tatăl la seminarul pe care-l face despre Odiseea lui Homer. Povestea antică și relația dintre Telemah și Odisseu se suprapune cu povestea modernă și relația dintre fiul profesor și tatăl său. Cei doi ajung să facă împreună o călătorie în Grecia, pe urmele poveștii antice, fiul ajungînd cu această ocazie să-și cunoască mai bine tatăl. (Andrei Manolescu)
» Citește totBucharest Short Film Festival, revista Iocan, concerte de colinde, Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film
● Iubitorii de film și psihanaliză primesc un cadou înainte de Crăciun și sînt invitați, în perioada 12-15 decembrie, la Cinema Muzeul Țăranului. Ei vor putea urmări proiecțiile speciale din cadrul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, ajuns la ediția 8 și ½ și desfășurat sub semnul zeului Cronos. Evenimentul are loc în fiecare an, începînd din 2012, sub directoratul criticului de film Irina-Margareta Nistor și este organizat cu sprijinul Societăţii Române de Psihanaliză. Programul include filme artistice în premieră, documentare, scurtmetraje, filme de animație, toate însoțite de discuții cu realizatorii de film, dar și cu terapeuți și psihanaliști. (Anda Docea)
» Citește tot