Manageri

Publicat în Dilema Veche nr. 376 din 28 aprilie - 4 mai 2011
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

În toamna anului trecut, două televiziuni importante şi-au schimbat managementul: la Realitatea TV a fost instalat un afacerist, Sebastian Ghiţă, iar la postul B1 a fost adus omul de bază al televiziunilor trustului Intact, Sorin Oancea. După aproape jumătate de an, deja se pot vedea roadele acestor schimbări.

La Realitatea, Sebastian Ghiţă a început prin a face presiuni asupra propriilor jurnalişti (cel mai flagrant fiind ce s-a întîmplat cu Oana Stancu şi Adrian Ursu), pentru ca, de vreo lună, să ajungă la păruială cu proprietarul trustului, Sorin Ovidiu Vîntu. Dincolo de accentele de comedie grotescă ale acestei ţigăneli între un „golan bătrîn“ şi „unul tînăr“ (după catalogarea lui Vîntu însuşi), cu îmbrînceli între bodyguarzi şi ameninţări în stil mafiot cu înhumări în dealurile Moldovei, am putut vedea încă o dată ce se află în culisele unui organism de presă care-şi clamează onorabilitatea. Iar ce se întîmplă acolo miroase de-ţi mută nasul. Îmi pare rău pentru jurnaliştii de la Realitatea care – unii dintre ei – încearcă fără îndoială să-şi facă treaba cu seriozitate, dar credibilitatea postului a fost grav afectată de giumbuşlucurile repetate ale patronului şi, mai nou, de hora cu strigături ale acestuia cu tînărul manager.

Cu totul altfel stau lucrurile la postul B1. Sorin Oancea e un adevărat profesionist – şi a dovedit asta din cum a ştiut să ridice Antenele. Pe de altă parte, faptul că aducerea lui la frîiele televiziunii B1 a fost o decizie inspirată e dovedit şi de evoluţia postului. În ultimele luni, calitatea programelor acestui canal a crescut considerabil. În plus, B1 s-a repoziţionat ca televiziune informativă. Este o mişcare benefică din punctul de vedere al telespectatorilor, pentru că într-adevăr era nevoie de o televiziune bună de ştiri. Asta mai ales că, după cum spuneam, Realitatea TV a devenit, în mod evident, un simplu paravan pentru tot felul de „golăneli“, iar Antena 3 are tinicheaua de coadă, ca post care serveşte interesele politice ale unui fost colaborator al Securităţii.

Am văzut cîteva dintre noile emisiuni ale B1 şi nu mi s-au părut deloc rele. E adevărat, la această televiziune sînt şi producţii la care nu-mi doresc să mă uit – dar asta e altă poveste. De exemplu, nu-mi mai pot spune nimic nou nici Robert Turcescu, nici Ion Cristoiu, aşa că nu văd de ce mi-aş pierde timpul să-i urmăresc. Turcescu ar putea să mă surprindă, totuşi, în continuare, dar din păcate pentru el nu într-un sens bun. Nu am văzut din emisiunea pe care-o face împreună cu Cristoiu decît fragmentul preluat de alte televiziuni, în care fostul moderator încruntat de la 100% se dădea în stambă dansînd alături de deputatul Edmond Tălmacean...

Dar să revenim la lucruri plăcute. Una dintre noile emisiuni ale postului B1 care merită aplauze este cea realizată de Sanda Nicola – Generaţia cu cheia de gît. Un titlu şi un concept care m-au cîştigat de la bun început, o realizatoare care pune întrebări de bun-simţ şi conduce foarte bine discuţia, nişte invitaţi faini, pe care mă bucur să-i văd la televizor – dirijorul Tiberiu Soare, actorul Paul Ipate, Zoltan Andras, solistul trupei Sarmalele Reci, sau actriţa Laura Vasiliu.

O altă emisiune excelentă intrată recent în grila B1 este X-Press, cu Vlad Petreanu. X-Press are stilistica Săptămînii de ştiri de la Antena 3 (pe care am lăudat-o de cîteva ori în cadrul acestei rubrici) şi ceva în plus – de data aceasta e şi cu invitaţi.

În fine, o altă nouă producţie pe care am apreciat-o este Razii de noapte, realizată de fostul cuplu de prezentatori de la Turul Franţei – Radu Naum şi Radu Banciu. Cei doi fac echipă bună nu numai pe teme sportive şi sînt chiar foarte potriviţi pentru o emisiune de tip Late Night: Radu Naum e inteligent şi întotdeauna cu replica la el, Radu Banciu e un raisonneur hîtru.

Iată, deci, că mai putem avea şi televiziune care să nu fie făcută din penibil, jocuri mafiote şi „golăneală“.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.