În toamna anului trecut, două televiziuni importante şi-au schimbat managementul: la Realitatea TV a fost instalat un afacerist, Sebastian Ghiţă, iar la postul B1 a fost adus omul de bază al televiziunilor trustului Intact, Sorin Oancea. După aproape jumătate de an, deja se pot vedea roadele acestor schimbări.

La Realitatea, Sebastian Ghiţă a început prin a face presiuni asupra propriilor jurnalişti (cel mai flagrant fiind ce s-a întîmplat cu Oana Stancu şi Adrian Ursu), pentru ca, de vreo lună, să ajungă la păruială cu proprietarul trustului, Sorin Ovidiu Vîntu. Dincolo de accentele de comedie grotescă ale acestei ţigăneli între un „golan bătrîn“ şi „unul tînăr“ (după catalogarea lui Vîntu însuşi), cu îmbrînceli între bodyguarzi şi ameninţări în stil mafiot cu înhumări în dealurile Moldovei, am putut vedea încă o dată ce se află în culisele unui organism de presă care-şi clamează onorabilitatea. Iar ce se întîmplă acolo miroase de-ţi mută nasul. Îmi pare rău pentru jurnaliştii de la Realitatea care – unii dintre ei – încearcă fără îndoială să-şi facă treaba cu seriozitate, dar credibilitatea postului a fost grav afectată de giumbuşlucurile repetate ale patronului şi, mai nou, de hora cu strigături ale acestuia cu tînărul manager.

Cu totul altfel stau lucrurile la postul B1. Sorin Oancea e un adevărat profesionist – şi a dovedit asta din cum a ştiut să ridice Antenele. Pe de altă parte, faptul că aducerea lui la frîiele televiziunii B1 a fost o decizie inspirată e dovedit şi de evoluţia postului. În ultimele luni, calitatea programelor acestui canal a crescut considerabil. În plus, B1 s-a repoziţionat ca televiziune informativă. Este o mişcare benefică din punctul de vedere al telespectatorilor, pentru că într-adevăr era nevoie de o televiziune bună de ştiri. Asta mai ales că, după cum spuneam, Realitatea TV a devenit, în mod evident, un simplu paravan pentru tot felul de „golăneli“, iar Antena 3 are tinicheaua de coadă, ca post care serveşte interesele politice ale unui fost colaborator al Securităţii.

Am văzut cîteva dintre noile emisiuni ale B1 şi nu mi s-au părut deloc rele. E adevărat, la această televiziune sînt şi producţii la care nu-mi doresc să mă uit – dar asta e altă poveste. De exemplu, nu-mi mai pot spune nimic nou nici Robert Turcescu, nici Ion Cristoiu, aşa că nu văd de ce mi-aş pierde timpul să-i urmăresc. Turcescu ar putea să mă surprindă, totuşi, în continuare, dar din păcate pentru el nu într-un sens bun. Nu am văzut din emisiunea pe care-o face împreună cu Cristoiu decît fragmentul preluat de alte televiziuni, în care fostul moderator încruntat de la 100% se dădea în stambă dansînd alături de deputatul Edmond Tălmacean...

Dar să revenim la lucruri plăcute. Una dintre noile emisiuni ale postului B1 care merită aplauze este cea realizată de Sanda Nicola – Generaţia cu cheia de gît. Un titlu şi un concept care m-au cîştigat de la bun început, o realizatoare care pune întrebări de bun-simţ şi conduce foarte bine discuţia, nişte invitaţi faini, pe care mă bucur să-i văd la televizor – dirijorul Tiberiu Soare, actorul Paul Ipate, Zoltan Andras, solistul trupei Sarmalele Reci, sau actriţa Laura Vasiliu.

O altă emisiune excelentă intrată recent în grila B1 este X-Press, cu Vlad Petreanu. X-Press are stilistica Săptămînii de ştiri de la Antena 3 (pe care am lăudat-o de cîteva ori în cadrul acestei rubrici) şi ceva în plus – de data aceasta e şi cu invitaţi.

În fine, o altă nouă producţie pe care am apreciat-o este Razii de noapte, realizată de fostul cuplu de prezentatori de la Turul Franţei – Radu Naum şi Radu Banciu. Cei doi fac echipă bună nu numai pe teme sportive şi sînt chiar foarte potriviţi pentru o emisiune de tip Late Night: Radu Naum e inteligent şi întotdeauna cu replica la el, Radu Banciu e un raisonneur hîtru.

Iată, deci, că mai putem avea şi televiziune care să nu fie făcută din penibil, jocuri mafiote şi „golăneală“.