Ceva melancolie și o infinită tristețe de album

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Ceva melancolie și o infinită tristețe de album jpeg

● The Smashing Pumpkins, Cyr, Sumerian Records, 2020.

„M-am săturat să fac muzică despre care oamenii să-mi spună că nu sună contemporan. În capul meu fac parte dintr-o formație contemporană. Sînt un artist contemporan. Și, apropo, nu că aș arăta cu degetul pe cineva, dar sînt indivizi din generația mea care fac muzică exact așa cum făceau în anii ʼ90 și nu-i tratează nimeni ca fiind anacronici. Una peste alta, lucrul pozitiv în toată afacerea asta este că m-am poziționat în postura unui muzician progresist. Așa că mi-am însușit criticile și mi-am spus: «Bine, o să compun muzică contemporană. Și n-o să-mi pese care vor fi consecințele».” Într-un foarte recent interviu pentru publicația britanică New Musical Express, un Billy Corgan aproape spăsit își semna declarația de intenție pentru realizarea celui de-al unsprezecelea album al unei trupe, The Smashing Pumpkins, care a transpirat serios în încercarea de a defini, alături de alții, sunetul decadei nouăzeciste a secolului trecut. Reușind, ce-i drept, un singur și definitiv lucru – să-i imprime alternative-ului o tușă barocă și narcisiacă. Revenind, ce înseamnă contemporan pentru Corgan? „Siouxsie and the Banshees, Sisters of Mercy, Joy Division.” Concret, felul în care toate aceste formații au reușit să lucreze cu tehnologia epocii lor pentru a fi și a deveni relevante. Într-o traducere deloc aproximativă, aspirația contemporană a frontman-ului trupei din Chicago se traduce prin compoziții și o producție care pun accentul pe sunetul sintetizat.

Să nu vă imaginați că Billy Corgan comută brusc și neașteptat pe vreun radicalism care să-l apropie de ceea ce ne imaginăm cu toții că ar fi sound „contemporan”. Nu, el acomodează în fapt sunetul erei amintite, al unui synth pop goticizat, într-o operă care pare că nu se termină niciodată – 20 de piese și vreo 72 de minute. (The Smashing Pumpkins poate fi clasat ca un grup căruia i-au plăcut conceptualismele prog, clasicul Mellon Collie and the Infinite Sadness durează aproape o oră și jumătate, Adore și Machina/The Machines of God, peste 70 de minute.) Pentru Corgan, contemporan pare a însemna să-i ascunzi chitara lui James Iha în spatele unor sintetizatoare care sună cînd optzecist, cînd nouăzecist, undeva între perioada tulbure a Depeche Mode, scurta apoteoză douămiistă a New Order și niscaiva b-side-uri The Cure. Iar asta ar suna suficient de interesant dacă referințele amintite mai devreme nu ar fi dominate și subminate constant de blocajul creativ de astăzi al liderului TSP.

Dacă totuși pe prima jumătate a dublului LP acea greutate din sound-ul clasicizat al The Smashing Pumpkins este uneori detectabilă și chiar reușește să salveze aparențele  – „Anno Satana” pare un bun exemplu –, partea lui secundă, cu firave excepții precum „Purple Blood” sau „Telegenix”, două reprize reușite de cosmic pop baroc, se scufundă ambițios într-un ocean majoritar mid-tempo greu de digerat.

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Tropea, Italia, foto Shutterstock jpg
Alertă medicală într-una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță ale turiștilor români. Două boli rare au fost confirmate de autorități
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne aflăm în a doua jumătate a lunii iulie, iar nenumărați români pleacă în această perioadă dincolo de hotare, pentru a-și petrece vacanța în străinătate.
image png
iDracula TV, o nouă televiziune în România. Patronul postului: „În niciun caz nu e vorba de vampiri”
O nouă televiziune va intra în peisajul media din România după ce a primit licenţă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Sarmizegetusa Regia Foto Administrația Sarmizegetusa Regia 1 jpg
Cea mai iubită cetate dacică din România. Sarmizegetusa Regia, magnet pentru turiști: „O bijuterie ascunsă în mijlocul pădurii”
Peste o sută de cetăți dacice au fost descoperite pe teritoriul actualei Românii, însă doar o parte dintre ele au reușit să se impună ca obiective turistice de referință. Cea mai cunoscută rămâne Sarmizegetusa Regia, un sit istoric care beneficiază de investiții în lucrări de restaurare, fiind și un
Incendiu maternitatea CUza Foto esti din iasi daca jpg
Incendiu la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. Mămicile și incubatoarele cu bebeluși, scoase în curte
Un incendiu de amploare a izbucnit miercuri, 23 iulie, în jurul prânzului, la Maternitatea Cuza Vodă din Iași.
adevarul ro orasele cu cea mai mare densitate de operatori de jocuri de noroc 1280x720 jpg
Harta jocurilor de noroc - unde se joacă cel mai mult în România
Prezenta jocurilor de noroc în mediul urban din România este în creștere, atât prin intermediul sălilor fizice, cât și prin platforme digitale de gambling.
Piept de pui umplut  Sursa foto shutterstock 508811962 jpg
Piept de pui umplut, deliciul surpriză care îți cucerește familia!
Când nu mai ştii ce să găteşti, reţeta aceasta de piept de pui umplut cu ciuperci te scoate din impas. Pregătirile sunt rapide, iar durata de coacere este de circa 40 de minute.
Tutun, lulele și pipe ciubuc în Brașovul de altădată (© Muzeul de Etnografie Brașov)
Tutun, lulele și pipe ciubuc în Brașovul de altădată
Tutunul a fost adus în Europa după descoperirea Americii de către Cristofor Columb. La început a fost cultivat în grădini pentru frumusețea lui, mai apoi ca o plantă miraculoasă de leac, pentru ca în final să fie întrebuințat aproape numai pentru fumat și prizat.
Castelul Corvinilor, desen de epocă (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)
Știați că în curtea interioară a Castelului Corvinilor se găsea „casa de piatră a fierarului”?
În curtea interioară a Castelului Corvinilor se găsea „casa de piatră a fierarului”, descrisă în surse din anii 1681 și 1867.
Gigi Becali FOTO MEDIAFAX
Gigi Becali, scos vinovat pentru rușinea pățită de FCSB în Europa: „Totul se plătește, trufia se plătește!”
FCSB a fost învinsă în Macedonia de Nord, de către Shkendija, scor final 0-1, în prima manșă din turul doi preliminar al Ligii Campionilor.