Satanic jazz

Publicat în Dilema Veche nr. 345 din 23 - 29 septembrie 2010
Satanic jazz jpeg

● John Zorn, Mycale – The Book of Angels 13, Tzadik, 2010. 

Probabil mai rar decît pe vremuri, dar unii încă se mai plîng că rockerii sînt cu dracu’, că arată nu ştiu cum şi dau din cap ca nişte posedaţi. Dar l-aţi văzut pe John Zorn cum face? Mai ales cînd e în aceeaşi încăpere cu omologul său (din lumea rockului) Mike Patton, cu pionierul rockului psihedelic japonez Keiji Haino, cu chitaristul uns în toate unsorile Buckethead, cu toboşarul de la Napalm Death, ori masonul Justin Broadrick (Jesu, Godflesh). În această combinaţie (cu unele variaţiuni), John Zorn a adus sub acelaşi acoperiş jazzul (free), metalul extrem (death metal, grindcore) şi muzica de desene animate sub titulaturile Painkiller şi Naked City (pe ultimii probabil i-aţi remarcat pe coloana sonoră a filmului Funny Games al lui Michael Haneke). 

Nu vă lăsaţi păcăliţi nici de armoniile vocale sublime ale discului apărut sub numele Mycale. E un fel de „vorbit în limbi“ a cappella, iar titlurile pieselor sînt nume de demoni din mitologia iudeo-creştină. Albumul e volumul 13 din suita Masada Book Two (16 albume!), compusă de Zorn, interpretată de numeroşii săi colaboratori şi dedicată demonilor care au bîntuit cîndva Iudeea, iar acum îl bîntuie probabil pe artist. Mai este şi un Masada Book One – tot cam atîtea albume, dar cîntate într-un cerc mai închis, de către Zorn însuşi şi grupul său Masada, mai puţin colaboraţionist, dar cu o mai intensă activitate live. Multiplele încarnări ale grupului Masada şi cele aproape 30 de albume constituie poate cea mai cărnoasă şi productivă perioadă (faţetă, mai corect) a carierei artistului, o tentativă ambiţioasă de a scoate folkul evreiesc (klezmer) din zona tradiţională şi a-l aduce în lumea postmodernă, fie şi cu suportul demonilor. Tentative de jazz oculto-satanic a mai avut Zorn cu cîteva materiale inspirate de Aleister Crowley şi H.P. Lovecraft. 

John Zorn arată ca Woody Allen în pantaloni de camuflaj şi are o discografie de competenţa Guinness Book: peste 400 de albume compuse şi/sau cîntate în aproape 60 de ani (presupunînd că şi-a început cariera de improvizator free-jazz încă de la naştere). În lumea jazz, Zorn e cam ce e Mike Patton pentru lumea pop-rock: experimentator obsedat, mentor de şcoală muzicală, autor de coloane sonore, lider sau producător de trupe din cele mai variate genuri, deopotrivă idol şi trădător al genului în care a crescut. Era inevitabil ca la un moment dat cărările lui Zorn şi ale lui Patton să se intersecteze, pe cînd bîjbîiau cu băţul detector de comori prin deşertul muzical modern. Fiecare dintre ei şi-a înfiinţat o casă de discuri (Tzadik şi Ipecac) prin care şi-au produs şi cîntat reciproc albume în ultimele două decenii, cele mai recente colaborări fiind seria de discuri publicate sub numele Moonchild Trio. Cu alte ocazii, Zorn a făcut muzică de cameră cu amicii săi din Franţa, noise – cu cei din Japonia, computer music, coloane sonore originale şi prelucrări de coloane sonore clasice (ciclul de 24 de albume Filmworks). De aceea îmi place să-l consider cel mai important activist din world music. 

Desigur, eticheta induce în eroare, reflectînd mai degrabă versatilitatea şi multiculturalitatea lui Zorn, decît sonorităţile etno, promovate de regulă sub această calificare. Probabil un amator de world music şi-ar propune să-l ocolească pe Zorn pe viaţă, dacă ar auzi nechezatul de cal şi guiţatul de porc simulate cu saxofonul pe recenta colaborare cu Fred Frith (intitulată Late Works). L-aş sfătui în acest caz să-i acorde credit măcar vreme de o piesă (nici cinci minute) de pe Mycale. Spre deosebire de precedentele volume (instrumentale), Mycale propune un fel de klezmer a cappella minimalist, fără instrumente, cu iz de Bobby McFerrin, dar cîntat de un cvartet multicultural de domnişoare, cu versuri din Tora, Pessoa şi felurite incantaţii. 

Urmînd un model testat deja la aniversarea a 50 de ani, John Zorn a promis că în acest an va scoate 12 albume. În free jazz nu e chiar o performanţă, se pot trage albume pe bandă în timp real, fără nici o planificare. Totuşi, nu e cazul aici – Mycale e atît de ticluit, încît mă face să cred că şi-a băgat Baal coada.  

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

prahova ie jpg
Ie obligatorie la ședințele de consiliu dintr-o comună din Prahova. Un consilier a fost sancționat pentru că nu a purtat-o
În comuna Dumbrava, județul Prahova, consilierii locali trebuie să poarte ie la ședințe, după o decizie controversată a majorității PNL. Un consilier PSD care a refuzat această obligație a fost sancționat și și-a pierdut indemnizația.
Judecatoarea Curtii Constitutionale Elena-Simina Tănăsescu FOTO Mediafax
Prima ședință CCR sub conducerea Siminei Tănăsescu. Judecătorii decid dacă legea împotriva fascismului și legionarismului e constituțională
Curtea Constituțională a României (CCR) organizează joi o ședință în care este prevăzut un singur punct pe ordinea de zi. Judecătorii decid dacă legea împotriva fascismului și legionarismului e constituțională, la sesizarea președintelui Nicușor Dan.
image png
Câțiva români mult prea curioși i-au stricat vacanța Oanei Roman: „Unde nu e, nici n-ai ce să ceri!”
Oana Roman, plină de nervi în vacanța din Grecia. Deși dorința vedetei noastre a fost să se bucure de câteva zile de liniște și relaxare, a dat peste câțiva românii care au enervat-o la culme. Aceasta a expus întreaga situație neplăcută pe rețelele de socializare.
accident constanta webp
Un șofer băut s-a izbit cu mașina de un parapet în Constanța: autoturismul a luat foc
Un șofer beat a cauzat un accident violent în Constanța, după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit parapetul Podului Butelii. Autoturismul a luat foc, iar bărbatul a fost transportat la spital cu răni.
bebelus nou nascut pexels jpg
Opt bebeluși s-au născut cu ADN de la trei persoane. Motivul pentru care a fost folosită tehnica revoluționară
Metoda, inițiată de cercetătorii britanici, constă în combinarea ovulului și spermei de la mama și tatăl biologic, împreună cu un al doilea ovul de la o donatoare.
521325015 1091990473024454 4448713702889001839 n jpg
Un deceniu pentru 13 km de cale ferată și un paradox. Tunelul Bătuța se deschide în sfârșit
Joi, în județul Arad, se inaugurează un nou traseu feroviar de 13 km între stațiile Bârzava și Vărădia. "Vedeta" acestei variante este tunelul Bătuța, lung de 650 metri, parte din modernizarea liniei Curtici–Simeria.
Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan s-au bătut parte-n parte la Snagov  Colaj: Click!
Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf se ceartă pe o barcă. Impresara i-ar fi falsificat semnătura fostului soț
Impresara Anamaria Prodan și antrenorul Laurențiu Reghecampf au divorțat, dar continuă scandalul.
tineri sex jpg
Ce este „Angel Shot" și cum funcționează. Sex & siguranță la Electric Castle.
Imaginează-ți asta: E 2 dimineața la un festival, muzica bubuie, și simți o conexiune puternică cu cineva. Lucrurile se încing, ajungeți împreună într-un cort, gata să treceți la următorul nivel.
Dan Rivera foto x jpeg
Moarte misterioasă în turneul cu păpușa „posedată” Annabelle: investigator paranormal găsit mort în hotel
Dan Rivera, în vârstă de 54 de ani, a fost găsit fără viață într-o cameră de hotel din Gettysburg, Pennsylvania, în timp ce participa la un turneu dedicat fenomenelor paranormale.